ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

1.4.2021 12:21

Κατάθεση πινακίδων και μεταβίβαση αυτοκινήτου: Πως θα τα κάνετε γρήγορα, εύκολα και online!

Οι διαδικασίες τόσο της κατάθεσης πινακίδων για ιδιοκτήτες που θέλουν να βάλουν τα οχήματά τους σε ακινησία όσο και η μεταβίβαση αυτοκινήτου, απαιτούν μια σειρά από έγγραφα και φυσικά κάποιον να σας συμβουλέψει για το τι πρέπει να κάνετε.

Ετοιμάσαμε αυτόν τον οδηγό έτσι ώστε να σας βοηθήσουμε με 2 πολύ κοινές αλλά γραφειοκρατικές διαδικασίες: Τη διαδικασία της μεταβίβασης αυτοκινήτου (είτε πουλάτε είτε αγοράζετε) καθώς και τη διαδικασία για την ακινησία του οχήματός σας που πλέον λόγω πανδημίας γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά!

Κατάθεση πινακίδων – Πως γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά

Σύμφωνα με την ασφαλιστική ιστοσελίδα Asfaleies24.gr η ακινησία ενός οχήματος με την παράδοση των πινακίδων, γίνεται πλέον αποκλειστικά με μια υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου.

Η υπεύθυνη δήλωση μπορεί να γίνει μέσα από το Gov.gr και έτσι δεν απαιτείται η φυσική σας παρουσία στη ΔΟΥ. Μέσα στη δήλωση θα πρέπει να αναφέρεται τα στοιχεία του οχήματος προς ακινησία καθώς και την ακριβή τοποθεσία που θα είναι σταθμευμένο, καθώς απαγορεύεται η οποιαδήποτε μετακίνηση.

Ο χώρος φύλαξης θα πρέπει να είναι ιδιωτικός – δεν μπορείτε να αφήσετε όχημα χωρίς πινακίδες σε δημόσιο δρόμο.

Για να εκδώσετε την υπεύθυνη δήλωση και στην ουσία να κάνετε την κατάθεση πινακίδων, μπαίνετε με τα στοιχεία Taxis στην ειδική ιστοσελίδα του gov.gr και συμπληρώνετε τα αντίστοιχα πεδία που απαιτούνται.

Αμέσως μετά αφαιρείτε τις πινακίδες και τις κρατάτε σε ένα ασφαλές μέρος. Η διαδικασία είναι πλέον ολοκληρωμένη η ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων ολοκληρώθηκε. Πλέον είστε απαλλαγμένοι από την καταβολή τελών κυκλοφορίας, ασφάλειας, κ.α.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσετε στο ότι πλέον, μετά την κατάθεση των πινακίδων, απαγορεύεται να μετακινείστε το όχημά σας για οποιοδήποτε λόγο.

Αν χρειαστεί να το πάτε για ΚΤΕΟ ή κάποιο service στο συνεργείο, τότε θα πρέπει να εκδώσετε προσωρινές πινακίδες καθώς και να κάνετε ασφάλεια αυτοκινήτου έστω και για ένα μήνα (η μικρότερη χρονική διάρκεια) – σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρηθείτε ανασφάλιστος, κάτι που επισύρει μεγάλα χρηματικά και ποινικά πρόστιμα.

Μεταβίβαση αυτοκινήτου – Πως θα γλιτώσετε χρόνο

Η μεταβίβαση αυτοκινήτου δε γίνεται 100% ηλεκτρονικά, όμως μπορείτε να έχετε προετοιμάσει όλα τα έγγραφα και τις πληρωμές από πριν κι έτσι η επίσκεψή σας στο ΚΕΠ να κρατήσει ελάχιστα λεπτά.

Η μεταβίβαση αυτοκινήτου απαιτεί τα παρακάτω βήματα:

  1. Θα πρέπει να έχετε την άδεια κυκλοφορίας, το ισχύον δελτίο ΚΤΕΟ, την αίτηση μεταβίβασης οχήματος (μπορείτε να τη βρείτε στο Gov.gr και να την έχετε έτοιμη θεωρημένη) καθώς και την άρση κυριότητας σε περίπτωση δανείου.

  2. Προσέρχεστε το ΚΕΠ της γειτονιάς σας μαζί με τον αγοραστή και τις ταυτότητές σας, το παραστατικό πληρωμής των παράβολων (γίνεται από το e-paravolo) και τέλος τη βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας.

Αυτό το τελευταίο έγγραφο για να το εκδώσετε χρειαζόταν η φυσική σας παρουσία στην εφορία – πλέον βγαίνει ηλεκτρονικά απευθείας από την ΑΑΔΕ, συμπληρώνοντας απλά τα στοιχεία οχήματος.

Τέλος, στο τελευταίο βήμα θα χρειαστεί να ανταλλάξετε από μια υπεύθυνη δήλωση με τον αγοραστή όπου θα αναφέρεται ότι ο ένας πούλησε το όχημα και ο άλλος το αγόρασε, στην τιμή που έχετε συμφωνήσει. Με αυτές τις υπεύθυνες δηλώσεις θα μπορέσετε να βάλετε το αυτοκίνητό σας στην επόμενη φορολογική δήλωση.

Το κόστος για την μεταβίβαση αυτοκινήτου εξαρτάται από τα κυβικά (κυμαίνεται από 30€ έως 205€) ενώ το παράβολο είναι σταθερό στα 75€.

Ο χρόνος υλοποίησης της μεταβίβασης είναι περίπου 1 με 1,5 μήνας.

Τι ισχύει με την ασφάλεια του μεταβιβαζόμενου αυτοκινήτου

Η ασφάλεια που είχε ο προηγούμενος κάτοχος ακυρώνεται μέσα σε μερικές ημέρες. Ο νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει να φροντίσει άμεσα να εκδώσει ασφάλεια αυτοκινήτου με τα δικά του στοιχεία, καθώς σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει να θεωρηθεί ως ανασφάλιστο όχημα.

Η ασφάλιση θα πρέπει να γίνει αμέσως μόλις πάρετε την προσωρινή άδεια κυκλοφορίας και σε κάθε περίπτωση ΠΡΙΝ κυκλοφορήσετε το νέο σας όχημα.

Στην ιστοσελίδα https://www.asfaleies24.gr/asfaleia-autokinitou/ μπορείτε να κάνετε σύγκριση τιμών στην ασφάλεια αυτοκινήτου σε 25 ασφαλιστικές εταιρείες, να βρείτε τη φθηνότερη εταιρεία και να εκδώσετε το νέο σας συμβόλαιο σε μόλις 2 λεπτά, με άμεση παραλαβή στο email σας!

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ