30.6.2020 14:12

Επιλέγοντας Αντλία Θερμότητας

Μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, πράσινο κτίριο, βιώσιμη κατασκευή είναι έννοιες που έχουν εισέλθει στα τρέχοντα ζητήματα συζητήσεων, τόσο στην αγορά της κατασκευής όσο και σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο. Οι ενεργειακοί στόχοι παγκοσμίως για την επόμενη δεκαετία θέλουν πόλεις πιο βιώσιμες και μία ποιοτικότερη καθημερινότητα για τους κατοίκους τους. Στο πλαίσιο αυτό, η αγορά και οι τοπικές κυβερνήσεις προσαρμόστηκαν και τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε αλλαγές στη νομοθεσία, την προκήρυξη προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων (Εξοικονομώ κατ’ οίκον), καθώς και την κυκλοφορία νέων υλικών και συστημάτων ψύξης-θέρμανσης υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης. Η πιο δημοφιλής λύση ψύξης-θέρμανσης σήμερα είναι η αντλία θερμότητας, που τοποθετείται τόσο σε νέα κτίρια όσο και σε υφιστάμενα, αντικαθιστώντας παλαιοτέρα συστήματα ψύξης-θέρμανσης.

Έχοντας εξετάσει τα πλεονεκτήματα και το μέλλον τέτοιων λύσεων στο χώρο της κατασκευής, ο Κωστής Καλυμνιός, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών ΑΠΘ, από το γραφείο ΚΝΤ OFFICE, μας εισάγει στις βασικές έννοιες των συστημάτων αντλιών θερμότητας και μας παρουσιάζει τη δική του συνεργασία με την σουηδική εταιρεία ΝΙΒΕ, ως μελετητής και εγκαταστάτης.

Τι είναι η αντλία θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας είναι μηχανήματα που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν ενέργεια από ένα χώρο χαμηλότερης θερμοκρασίας σε έναν άλλο υψηλότερης θερμοκρασίας, ανατρέποντας δηλαδή τη φυσική ροή της ενέργειας.

Για παράδειγμα, σε μια κατοικία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μια αντλία θερμότητας «αντλεί» θερμότητα από το περιβάλλον και τη μεταφέρει στο εσωτερικό της κατοικίας θερμαίνοντάς το, ενώ αντίθετα το καλοκαίρι η αντλία θερμότητας «αντλεί» θερμότητα από το εσωτερικό της κατοικίας και την αποβάλει στο περιβάλλον ψύχοντας το εσωτερικό της.

Οι αντλίες θερμότητας θεωρούνται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας καθώς καταναλώνουν ένα πολύ μικρό ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η υπόλοιπη ενέργεια αντλείται από το περιβάλλον. Η ενέργεια αυτή μπορεί να προέρχεται από τον αέρα (αντλίες θερμότητας αέρα), είτε από το έδαφος (γεωθερμικές αντλίες θερμότητας) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση, την ψύξη ή την παραγωγή ζεστού νερού σε μία κατοικία.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αντλίας θερμότητας

• Μεγάλος συντελεστής απόδοσης: μία αντλία θερμότητας μπορεί να αποδώσει έως και 5 φορές περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνει

• Μειωμένα έξοδα λειτουργίας έως και 60% (ανάλογα το κλίμα και τα χαρακτηριστικά της κατοικίας) σε σχέση με τη χρήση λέβητα πετρελαίου θέρμανσης

• Θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό χρήσης με ένα μόνο μηχάνημα

• Σταθερή θερμοκρασία της κατοικίας όλο το 24ωρο

• Συνεργάζεται με όλα τα συστήματα θέρμανσης (καλοριφέρ, ενδοδαπέδια, fan coil) καινούργια ή υφιστάμενα

• Μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα και εκπομπές CO2

• Η αγορά της μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»

• Γρήγορη απόσβεση της επένδυσης λόγω χαμηλού κόστους λειτουργίας

 

Πώς επιλέγουμε αντλία θερμότητας

• Απευθυνόμαστε σε κατάλληλης ειδικότητας έμπειρο μηχανικό που θα εκτιμήσει τα χαρακτηριστικά της κατοικίας και τις ανάγκες μας και θα προτείνει το μηχάνημα που μας ταιριάζει

• Επιλέγουμε αντλία θερμότητας με μεγάλη ενεργειακή κλάση Α++ και Α+++

• Επιλέγουμε αντλία με μεγάλο εποχιακό βαθμό απόδοσης- sCOP

 

 

NIBE, Είναι στη φύση μας

Η NIBE είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές αντλιών θερμότητας παγκοσμίως. Με έδρα και εργοστάσιο στην Σουηδία, η NIBE παράγει αντλίες θερμότητας για θέρμανση, ψύξη και παραγωγή ζεστού νερού. Οι αντλίες θερμότητας της NIBE χαρακτηρίζονται από υψηλή ενεργειακή απόδοση, με συντελεστή εποχιακής απόδοσης (sCOP) ακόμα και μεγαλύτερο του 5 σε κάποιες περιπτώσεις, και ενεργειακή κλάση Α++ και Α+++.

Περισσότερες πληροφορίες: KNT Office, Αφών Ράλλη 35, τηλ 2271107074

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

Tags: ΣΠΙΤΙ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ