27.2.2022 9:02

«Από την μελέτη-αδειοδότηση, μέχρι την παράδοση μιας ολοκληρωμένης κατασκευής»

-Τεχνικό Γραφείο «Θεοδοσόπουλος»

Τη δεκαετία του 1970 ο Ηλίας Θεοδοσόπουλος είχε μπει δυναμικά στην αγορά αναλαμβάνοντας τα ηνία της κατασκευής κατοικιών που «έτρεχε» ο πατέρας του. Την περίοδο εκείνη, ήταν υπό ανέγερση μια σειρά κτισμάτων. Οι εξελίξεις στον τομέα πολιτικών μηχανικών οδήγησαν σε ραγδαίες εξελίξεις και ως προς τη χρήση των μηχανημάτων αλλά και την επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες.

Το 2010, ο Αριστείδης ως απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, σε συνεργασία με τον αδερφό του, Γιώργο, ανέλαβαν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δειλά-δειλά» την επιχείρηση του πατέρα τους, Ηλία.

Ήδη, από την παιδική τους ηλικία, τα δυο αδέρφια είχαν καταλάβει πολύ καλά την συμπεριφορά των υλικών, την εμπειρία στην οικοδομή και την σημασία στην λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά.

Ο «π» συνάντησε τα δύο αδέρφια, τον Αριστείδη και τον Γεώργιο, στο τεχνικό γραφείο της εταιρείας τους, που βρίσκεται στην οδό «Αγίων Αποστόλων 12».

Από μικροί στα δύσκολα

Πως ξεκίνησε η λειτουργία του τεχνικού γραφείο;

Ο παππούς μας ήταν κατασκευαστής πολλά χρόνια εδώ στη Χίο, μετά ανέλαβε ο πατέρας μας…  Στη συνέχεια αναλάβαμε τόσο τις μελέτες όσο και το κατασκευαστικό εμείς, με την υποστήριξη του πατέρα μας. Ο πατέρας μας, μας συμβουλεύει διαρκώς καθώς έχει την εμπειρία. Η εξέλιξη της τεχνολογίας σε συνδυασμό με την εμπειρία του πατέρα μας, μας βοήθησε σήμερα να δημιουργήσουμε ένα τεχνικό γραφείο με σύγχρονες προδιαγραφές. Ο συνδυασμός της εμπειρίας και της νέας τεχνολογίας φέρνει το καλό αποτέλεσμα… Με τον αδερφό μου αποφασίσαμε να εκσυγχρονίσουμε την επιχείρηση. Εγώ σπούδασα πολιτικός μηχανικός και μαζί με την εμπειρία του αδερφού μου, σήμερα δουλεύουμε ως ομάδα. Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε το 2010 ταπεινά και με όραμα. 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΔΙΩΡΟΦΟΥ ΟΙΚΙΑΣ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΔΙΩΡΟΦΟΥ ΟΙΚΙΑΣ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΔΙΩΡΟΦΟΥ ΟΙΚΙΑΣ

Στο ξεκίνημα σας τι «project» αναλάβατε;

Στην αρχή ξεκινήσαμε ταπεινά αναλαμβάνοντας εργασίες που δεν ξεπερνούσαν τα 10.000 ευρώ. Ξεκινήσαμε από χαμηλά… θέλαμε συνειδητά να ξεκινήσουμε με ρεαλιστικούς στόχους. Σιγά-σιγά, επεκταθήκαμε και φτάσαμε στο σήμερα, με σύγχρονο εξοπλισμό και ειδικευμένο προσωπικό. Στην έδρα μας, έχουμε δυο μηχανικούς και στο κατασκευαστικό κομμάτι εργάζονται 12 άτομα περίπου.

Από την μελέτη μέχρι την παράδοση των κλειδιών

Τι περιλαμβάνουν τα οικοδομικά έργα;

Περιλαμβάνει την ανέγερση ενός σπιτιού από την αρχή, από τα θεμέλια μέχρι την αποπεράτωση του, την αναπαλαίωση ενός παλιού κτίσματος αλλά και απλά έργα όπως δεξαμενές, διαμορφώσεις περιβάλλοντα χώρου και γενικά ότι μπορείτε να φανταστείτε στον τομέα των οικοδομικών έργων.

ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΑΓ. ΜΗΝΑΣ

ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΑΓ. ΜΗΝΑΣ

ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΑΓ. ΜΗΝΑΣ

Στο μελετητικό κομμάτι τι αναλαμβάνει το γραφείο σας;

Αναλαμβάνουμε από έκδοση αδειών, έως και τακτοποιήσεις αυθαιρέτων. Για παράδειγμα μπορούμε να βγάλουμε την άδεια για κατασκευή και στη συνέχεια δίνουμε την οικονομική μας προσφορά, για να προχωρήσουμε στην κατασκευή. Το μελετητικό κομμάτι συνδέεται άμεσα με το οικοδομικό. Ενδεικτικό παράδειγμα, είναι η περίπτωση των αυθαίρετων, στην περίπτωση που κάποιος θέλει να επισκευάσει ένα αυθαίρετο, που υπάρχει εδώ και δεκαπέντε χρόνια λ.χ. δεν του δίνει το δικαίωμα να προβεί στην άμεση επισκευή με μια άδεια δόμησης μικρής κλίμακας. Θα χρειαστεί πρώτα να τακτοποιήσει τις αυθαιρεσίες και μετά να εκδώσει μια άδεια μικρής κλίμακας, για να προχωρήσει στην επισκευή του ακινήτου.

Καθημερινά φωτογραφικό υλικό για την εξέλιξη των εργασιών

Υπάρχει διαρκής ενημέρωση για το στάδιο των εργασιών;

Φυσικά… μάλιστα σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η δια ζώσης ενημέρωση, με επιτόπια παρουσίαση στον πελάτη, αναλαμβάνουμε να τον ενημερώσουμε, για την πρόοδο των εργασιών, με την βοήθεια των σύγχρονων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στέλνοντας φωτογραφίες και βίντεο.

Υπάρχει η δυνατότητα με την ολοκλήρωση της μελέτης να έχει μια οπτικοποιημένη παρουσίαση του σχεδίου;

Ναι… πραγματοποιούμε με ειδικό μηχάνημα, απεικόνιση τριών διαστάσεων και αυτό, βοηθάει τον πελάτη να έχει μια οπτικοποιημένη παρουσίαση, που δείχνει στην ουσία, το τελικό αποτέλεσμα, μετά την αποπεράτωση των εργασιών.

ΝΕΑ ΙΣΟΓΕΙΟΣ ΟΙΚΙΑ ΧΑΛΚΕΙΟΣ

Ενέματα σε πέτρινα κτίσματα με σύγχρονο εξοπλισμό

Τι έργα αναλαμβάνετε περισσότερο;

Το γραφείο μας, αναλαμβάνει αρκετά έργα επισκευαστικών εργασιών και την ανέγερση κτιρίων από την αρχή. Επίσης, αναλαμβάνουμε και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Σαν γραφείο έχουμε ασχοληθεί περισσότερο με την επισκευή ενός ακινήτου. Για παράδειγμα, στα πέτρινα κτίρια με την πάροδο του χρόνου δημιουργούνται ορισμένα κενά-ρηγματώσεις. Για να ενσωματωθεί η μια πέτρα με την άλλη, εφαρμόζουμε τα  ενέματα. Με αυτόν τον τρόπο, αναπληρώνουμε τα κενά με τσιμεντοειδές κονίαμα. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται μια εξειδικευμένη μηχανή. Το πέτρινο κτίσμα στο νησί υπάρχει έντονα, για αυτό και εμείς επενδύσαμε. Για παράδειγμα, έχουμε αναλάβει κτίρια σε παραδοσιακούς οικισμούς, στους Ολύμπους, στο Κάστρο της Χίου και γενικά στα νοτιόχωρα αρκετά κτίσματα. Στο κτίσιμο ή και στις επισκευές, πρέπει να τηρούμε τις μορφολογικές προδιαγραφές και φυσικά ποτέ δεν πρέπει να αλλοιώσεις τον χαρακτήρα του κτιρίου.

ΚΑΣΤΡΟ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ - ΕΠΙΣΚΕΥΗ

ΚΑΣΤΡΟ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ - ΕΠΙΣΚΕΥΗ

ΚΑΣΤΡΟ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ - ΕΠΙΣΚΕΥΗ

Έχετε αναλάβει σεισμόπληκτα κτίσματα;

Φυσικά… στη Χίο είναι αρκετά. Εκτός από σεισμόπληκτα, έχουμε αναλάβει και εγκαταλελειμμένα, εκ των οποίων ορισμένα ήταν υπό κατάρρευση. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, με μια φωτογραφία κατορθώσαμε να επαναφέρουμε το κτίσμα όπως απεικονίζονταν. 

ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ

Τι περιλαμβάνει μια εργασία αναπαλαίωσης;

Περιλαμβάνει την αποτύπωση του κτιρίου, ακολουθούν οι μελέτες… Να γίνει η αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία, περιλαμβάνει κατόψεις, τοπογραφικό διάγραμμα, Διάγραμμα κάλυψης, τομές, όψεις και εμείς φτιάχνουμε και ένα σχέδιο τριών διαστάσεων. Αφού ολοκληρωθεί το στάδιο της μελέτης, ξεκινάνε οι διαδικασίες, για την λήψη όλων των απαραίτητων εγκρίσεων για αδειοδότηση όπως π.χ., Αρχαιολογία ή Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Εκεί, κάνουμε μια αποτύπωση και ακολουθεί η πρόταση. Μετά την έγκριση, ακολουθεί η αδειοδότηση. Με την ολοκλήρωση της μελέτης και της αδειοδότησης, ακολουθεί το κατασκευαστικό κομμάτι.

Ξεχωρίζετε κάποια επισκευαστική εργασία;

Ναι, θυμάμαι στο Κάστρο, όταν αναλάβαμε την αναπαλαίωση ενός κτίσματος. Εάν το βλέπατε πως ήταν στην κυριολεξία ένα τμήμα του, είχε καταρρεύσει...  Το αναστηλώσαμε ολόκληρο και ήταν πραγματικά πολύ ωραίο! Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου αφοσιώθηκε και έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο. Άλλο ένα είναι στην οδό: «Κουντουριώτου». Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτίριο, το οποίο,  αυτή τη στιγμή είναι υπό εξέλιξη η ολική επισκευή του.

Αναλαμβάνετε έργα μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ»;

Ναι, το γραφείο μας αναλαμβάνει την σύνταξη του φακέλου για την υποβολή της αίτησης και στη συνέχεια, αν εγκριθεί, αναλαμβάνουμε τις επεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου.

Τα έργα που αναλαμβάνετε, βρίσκονται αποκλειστικά στη Χίο;

Ναι. Εμείς θέλουμε να έχουμε τον πλήρη έλεγχο των εργασιών που λαμβάνουν χώρο. βέβαια αν προέκυπτε ένα μεγάλο έργο στα Ψαρά, στις Οινούσσες ή οπουδήποτε αλλού εκτός Χίου,  θα το αναλαμβάναμε .

Με ποιον τρόπο συντονίζετε τις εργασίες;

Τα συνολικά 12 άτομα που εργάζονται στο οικοδομικό κομμάτι χωρίζονται σε 3 ομάδες. Τα συνεργεία ακολουθούν ο πατέρας μου και ο αδερφός μου.

ΜΟΝΩΣΗ ΔΩΜΑΤΟΣ

ΜΟΝΩΣΗ ΔΩΜΑΤΟΣ

Το σπίτι για να γίνει χρειάζεται κόπο, ιδρώτα, μεράκι από εμάς αλλά και από τον ιδιοκτήτη

Πόσο σημαντική είναι η επένδυση για την μόνιμη ή εξοχική κατοικία;

Είναι πολύ σημαντική, γιατί το σπίτι το χτίζεις ή το επισκευάζεις μια φορά στη ζωή σου. Το σπίτι, για να γίνει χρειάζεται κόπο, ιδρώτα, μεράκι και από εμάς αλλά και από τον ιδιοκτήτη. Κάθε εργασία που αναλαμβάνουμε έχουμε αφοσίωση. Για παράδειγμα τις Κυριακές επιβλέπουμε τα έργα που κατασκευάζονται. Χωρίς μεράκι δουλειά δεν γίνεται, ζω για αυτή τη δουλεία!

Εσύ εκτός από τις σπουδές πως έμαθες τη «δουλειά»;

Από 12 χρονών ακολουθούσα τον πατέρα μου στην οικοδομή, αυτό με βοήθησε πολύ στο επάγγελμα μου ως πολιτικός μηχανικός. Διότι, αυτό που διδάχθηκα και παρατήρησα στην πράξη το έμαθα και θεωρητικά. Στο Πανεπιστήμιο επίσης, όπου μαθαίναμε τα τεκμήρια της οικοδομής, όπως π.χ., την τάβλα, το καδρόνι, την σκαλωσιά, γνώριζα την εφαρμογή τους στην πράξη. Για εμένα, όταν τα έμαθα στο Πανεπιστήμιο, δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Το ίδιο, και με τις διατομές του σιδήρου υπάρχει π.χ. το φ10, φ14 κτλ. Αυτά για να τα ξέρεις καλά, θα πρέπει να τα έχεις δει και να τα έχεις δουλέψει, στην πράξη.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΞΥΛΙΝΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

Κατά τη διάρκεια των εργασιών στην οικοδομή τι ζητάς από το συνεργείο;

Αυτό που τους ζητάμε, ως επιχείρηση είναι να σεβαστούν το ακίνητο και να μην πετούν σκουπίδια ή να αφήνουν υλικά διάσπαρτα. Εάν δεν είναι καθαρό το περιβάλλον στο οποίο εργάζεσαι, δεν θα είναι και καθαρές οι δουλειές σου.

Για την σύνταξη προσφοράς τι προσέχετε περισσότερο;

Περισσότερο προσέχω να υπάρχει αναλυτική περιγραφή των εργασιών, με την αντίστοιχη κοστολόγηση των υλικών. Στην ανάλυση της προσφοράς στοχεύουμε να δείξουμε, ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τον πελάτη που μας εμπιστεύεται και αναγράφουμε στην προσφορά μας τα υλικά που θα ενσωματωθούν στο έργο.

Αξιοποιείτε νέα υλικά;

Κάθε καινούργιο υλικό, όπως π.χ., η θερμοπρόσοψη εξειδικεύεται και το προσωπικό πάνω σε αυτό. Εμείς, αφιερώνουμε χρόνο στην επιμόρφωση των εργαζομένων διοργανώνοντας σε συνεργασία με εταιρίες σεμινάρια επιμόρφωσης. Το εργοτάξιο μας, βρίσκεται στα «Ταμπάκικα» και εκεί το προσωπικό μας μελετά τα νέα υλικά που θα αξιοποιήσουμε.  Μάλιστα, στο κατασκευαστικό, οι εργαζόμενοι είναι πλήρως εξοπλισμένοι με μέσα ατομικής προστασίας.

Τι άλλαξε με τα χρόνια;

Κατορθώσαμε να ανταποκριθούμε σε νέες απαιτήσεις αξιοποιώντας ψηφιακά μέσα και εξοπλισμό νέας τεχνολογίας. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ανανεώνουμε τον εξοπλισμό μας.

Περισσότερες πληροφορίες αλλά και επικοινωνία με το τεχνικό γραφείο, μπορείτε να έχετε μέσω της σύγχρονης ηλεκτρονικής σελίδας: theodosopoulos.net ή στο 22710-21591. Μάλιστα μπορείτε και από κοντά με ραντεβού να επισκεφτείτε εύκολα το τεχνικό γραφείο στην οδό «Αγίων Αποστόλων 12».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

Tags: ΣΠΙΤΙ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ