18.1.2021 17:38

5 τρόποι για να προστατέψετε το σπίτι σας από κινδύνους αλλεργιών

Όλοι φανταζόμαστε το σπίτι μας σαν το χώρο που αποπνέει ασφάλεια, καθαριότητα και υγεία, είτε ζούμε μόνοι μας είτε συμβιώνουμε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μας. Το σπίτι σας πρέπει να αποτελεί ένα μέρος γαλήνης όπου μπορείτε να απολαύσετε και να χαλαρώσετε από την ένταση της καθημερινότητας. Το σπίτι σας όμως πρέπει να είναι και ένα μέρος στο οποίο επικρατεί η καθαριότητα καθημερινά, η οποία μεταφράζεται στην προστασία της υγείας και της ασφάλειας κάθε ατόμου που κατοικεί σε αυτό. Η έλλειψη σωστής οργάνωσης και η ακαταστασία δεν είναι μόνο άσχημη στο μάτι αλλά ταυτόχρονα μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους αλλεργιών και ασθενειών.

Η μούχλα, τα παράσιτα, οι κατσαρίδες και η σκόνη μπορεί να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για εσάς ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σας που είναι επιρρεπής σε αλλεργίες. Οι διάφοροι κοριοί και τα ακαρεά που μπορούν να εντοπιστούν στους χώρους σας, είναι πιθανόν να δημιουργήσουν αλλεργικές αντιδράσεις και πολλά άλλα συμπτώματα. Όμως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μπροστά σε ένα τέτοιο πιθανό κίνδυνο. Ακολουθεί ένας εύχρηστος οδηγός για τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε το σπίτι σας από το κίνδυνο των αλλεργιών.

1 Μειώστε τη ρύπανση του αέρα στο χώρο σας

Η διατήρηση του καθαρού αέρα στο σπίτι σας είναι ζωτικής σημασίας, καθώς τα περισσότερα αλλεργιογόνα είναι αερομεταφερόμενα. “Αναπνέοντας” καθαρό αέρα το σπίτι σας, θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες εμφάνισης των αερομεταφερόμενων αλλεργιών. Προσπαθήστε να μειώσετε επίσης τη χρήση των αποσμητικών χώρου, τα οποία είναι συχνά γεμάτα με χημικές ενώσεις που είναι τοξικές για τον ανθρώπινο οργανισμό και προκαλούν αλλεργίες.

2 Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τις γωνίες

Είμαστε συνηθισμένοι στο να καθαρίζουμε μόνο εκείνες τις περιοχές που είναι εύκολα ορατές και προσβάσιμες, αγνοώντας όλες εκείνες τις γωνίες που βρίσκονται εκτός της θέασής μας. Εάν έχετε αποθηκευτικούς χώρους κάτω από το νεροχύτη σας ή κάποια αποθήκη, είναι σημαντικό να την καθαρίζετε τακτικά. Θυμηθείτε πως οι σκοτεινοί και υγροί χώροι είναι εστίες παραγωγής μούχλας, προσελκύοντας κατσαρίδες, αρουραίους και παράσιτα.

3 Απαλλαχθείτε από τη μούχλα

Τα υπνοδωμάτια και το μπάνιο σας πρέπει να διατηρούνται καλά καθαρισμένα και να αερίζονται συχνά για να διασφαλιστεί η προστασία σας από περιστατικά μούχλας. Εάν η μούχλα έχει αρχίσει να εισχωρεί στο χώρο σας, προσπαθήστε να την περιορίσετε άμεσα με προϊόντα που καταπολεμούν αυτούς τους ενοχλητικούς μύκητες. Μούχλα μπορεί να εντοπιστεί μέχρι και στα χαλιά των εσωτερικών σας χώρων, μεταφέροντας τη μούχλα και σε άλλα σημεία του σπιτιού. Σε αυτήν την περίπτωση ο καθαρισμός των χαλιών σας θα πρέπει να γίνει άμεσα, είτε από εσάς τους ίδιους, είτε από κάποια εξειδικευμένη εταιρεία καθαρισμού.

4 Καθαρίστε ή αντικαταστήστε τις κουρτίνες σας

Οι υφασμάτινες κουρτίνες είναι οι κύριοι στόχοι για τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα. Τα σωματίδια σκόνης παγιδεύονται εύκολα στην επιφάνεια των κουρτινών, τα οποία προφανώς δεν είναι ορατά με το γυμνό μας μάτι. Μπορείτε επίσης να μεταβείτε σε μια βολικότερη και ασφαλέστερη λύση, όπως είναι εκείνη των περσίδων, όπου προστατεύουν περισσότερο το χώρο σας από τα σωματίδια σκόνης σε σύγκριση με τις υφασμάτινες κουρτίνες.

5 Χρησιμοποιήστε φίλτρα αέρα

Ένας καθαριστής αέρα θα ήταν μια έξυπνη επένδυση για το σπίτι σας εάν εσείς ή ένα μέλος της οικογένειάς σας είναι επιρρεπές σε εποχιακές αλλεργίες. Οι καθαριστές αέρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον καθαρισμό του αέρα στον εσωτερικό σας χώρο, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε πως τα πιθανά αερομεταφερόμενα μπορεί να προσγειωθούν πάνω στο χαλί ή στα έπιπλά σας, γι’ αυτό καλό θα ήταν να κάνετε συχνή χρήση και της ηλεκτρικής σας σκούπας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

Tags: ΣΠΙΤΙ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ