24.12.2017 15:07

Τα σενάρια για το άστρο της Βηθλεέμ ανέλυσε ο Διον. Σιμόπουλος στο Ομήρειο

Κοιτάζοντας το αστεράκι στην κορυφή του Χριστουγεννιάτικου δέντρου  αναρωτιόμαστε τι ήταν τελικά το Άστρο της Βηθλεέμ, αυτό που οδήγησε τους τρείς μάγους στη φάτνη του νεογέννητου Ιησού. Υπήρξε πράγματι ή απλώς προστέθηκε στο γεγονός της Θείας γέννησης για να κάνει το «αφήγημα» πιο εντυπωσιακό;

«Oι δύο μοναδικές ευαγγελικές περιγραφές για την εμφάνιση του άστρου της Βηθλεέμ υπάρχουν στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου», σύμφωνα με τον αστροφυσικό, επίτιμο Διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο.                              Ο γνωστός καθηγητής μοιράστηκε τις γνώσεις του με το κοινό σε ημερίδα με θέμα «Ο άνθρωπος, το σύμπαν και το άστρο των Χριστουγέννων», την οποία διοργάνωσαν ο Σύλλογος Αστρονομίας Χίου και το Ομήρειο.

«Η πρώτη είναι όταν οι τρεις μάγοι βλέπουν το αστέρι στον ουρανό και αποφασίζουν να ταξιδέψουν στην Ιερουσαλήμ, για να προσκυνήσουν το νεογέννητο βασιλιά των Ιουδαίων. Η δεύτερη, προς το τέλος του ταξιδιού τους, όταν το αστέρι στάθηκε πάνω από τη σπηλιά που γεννήθηκε ο Χριστός και τους έδειξε το δρόμο», τόνισε, αναφερόμενος στη θρησκειολογική πλευρά του θέματος.

 Η ερώτηση είναι πότε γεννήθηκε ο Χριστός.

«O χρόνος γέννησης του Χριστού δεν είναι γνωστός με βεβαιότητα, μπορεί όμως να τοποθετηθεί μεταξύ των ετών 4 π.Χ και 2 μ.Χ., σύμφωνα με τα αποτελέσματα σημαντικών ερευνών».

Σύνοδος πλανητών;

Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες σχετικά με το τι θα μπορούσε να είναι αυτό το αστέρι.

Πολλοί αστρονόμοι προσπάθησαν να συνδέσουν το άστρο της Βηθλεέμ με ασυνήθιστα αστρονομικά γεγονότα, όπως την πλανητική σύνοδο του Δία και της Αφροδίτης, με κομήτες και καινοφανείς αστέρες.                                                                Η άποψη που στηρίζεται περισσότερο σε επιστημονικά δεδομένα που μπορεί να υποστηριχθεί ότι αποδεικνύονται από αστρονομικής πλευράς, υποστηρίζει ότι το αστέρι της Βηθλεέμ ήταν μια σύνοδος πλανητών.

Ο Γερμανός αστρονόμος Γιοχάνες Κέπλερ πρότεινε την ιδέα ότι το άστρο της Βηθλεέμ πρέπει να ήταν ένας καινοφανής αστέρας που εμφανίστηκε μέσα ή κοντά σε κάποια σύνοδο λαμπρών πλανητών, όπως του Δία και του Κρόνου, το 7 π.Χ..

«Το αστέρι της Βηθλεέμ θα μπορούσε να είναι η τριπλή σύνοδος των πλανητών Άρη, Δία και Κρόνου, που έγινε το 7 π.Χ. στα όρια των αστερισμών Κριού και Ιχθύων. Ο Κέπλερ υποστήριξε ότι ο Χριστός είχε γεννηθεί ένα ή δύο χρόνια μετά τη σύνοδο, δηλαδή το 4 ή το 5 π.Χ.

Η υπόθεση ότι το άστρο της Βηθλεέμ σχετίζεται με την τριπλή σύνοδο υποστηρίχθηκε από αρκετούς αστρονόμους μετά τον Κέπλερ. Υπολογισμοί που έγιναν σε υπολογιστές έχουν δείξει ότι η εν λόγω τριπλή σύνοδος συνέβη στις 3 Δεκεμβρίου του έτους 7 π.Χ», τόνισε.

Κάτι άλλο

Υπάρχει και η θεωρία ότι ήταν ένας κομήτης ή σουπερ νόβα, η οποία βασίζεται σε μια καταγραφή ενός κομήτη το έτος 5 μ.Χ. από κινέζους αστρονόμους, οι οποίοι κατέγραφαν και ανέφεραν στον αυτοκράτορα οποιοδήποτε αξιοπερίεργο φαινόμενο εμφανιζόταν στο ουράνιο στερέωμα. Όμως  ο κομήτης του Χάλεϊ πέρασε από τη Γη το 12 π.Χ., που είναι αρκετά μακριά από τις προσεγγίσεις που τοποθετούν τη γέννηση του Ιησού.

Ευθυγράμμιση πλανητών

Το θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα μετά την ανακοίνωση που έκανε ομάδα ερευνητών, οι οποίοι μελετούσαν το άστρο της Βηθλεέμ περισσότερο από δέκα χρόνια και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για την ευθυγράμμιση του Ήλιου, του Δία, της Σελήνης και του Κρόνου στον αστερισμό του Κριού.

«Ταυτόχρονα όμως, ιστορικά είναι γνωστό ότι αυτή την περίοδο οι Ρωμαίοι πραγματοποίησαν πληθυσμιακή απογραφή  των κατακτημένων εδαφών, γεγονός που ενισχύει αυτή την προοπτική», τόνισε ο Δ. Σιμόπουλος.

Τα ερωτήματα παραμένουν, όμως. Πότε γεννήθηκε ο Χριστός; Υπήρξε πραγματικά αυτό το αστέρι; 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ