11.8.2017 11:43

Παγχιακός έρανος για τη δημιουργία προτομής του Ομήρου

Τι καμάρι, να τον διεκδικούν επτά πόλεις, και εμείς, ανάμεσά τους, να είμαστε βέβαιοι, με επιστημονικά επιχειρήματα που τεκμηριώνουν το γεγονός, ότι έζησε στη Χίο και ως εκ τούτου είναι συντοπίτης μας. Ευτυχώς που υπάρχει η Δασκαλόπετρα ως σημείο αναφοράς και ευτυχώς που υπάρχει το Ομήρειο, τέκνο της γενναιοδωρίας, της φιλαλληλίας και της προσήλωσης στο πνεύμα και τον πολιτισμό του αείμνηστου ζεύγους Ξυλά, για να μας θυμίζουν, δια του ονόματός τους, τη συγγένεια του νησιού μας με το μεγάλο Δάσκαλο.

            Πώς ήταν όμως αυτός ο μεγάλος Δάσκαλος; Χρειαζόμαστε αισθητοποιημένη τη μορφή του. Όπως τις μορφές των ηρώων και των Αγίων   ή των μεγάλων ευεργετών της ανθρωπότητας. Θα θέλαμε να υπάρχει έστω ένα γλυπτό, που να τον απεικονίζει, γιατί έχει και αυτό τη σημασία του. Ας υπάρχει, να το βλέπουν τα παιδιά μας, οι μαθητές, οι φοιτητές στην καθομολόγησή τους, που γίνεται στο Ομήρειο, καθώς και οι ξένοι τουρίστες, που κάποιοι από αυτούς αναρωτιούνται, όταν έρχονται στο νησί του Ομήρου. Πού είναι ο Δάσκαλος;

            Έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Το ζήτημα τέθηκε και στο παρελθόν, αλλά δεν υπήρχαν χρήματα. Ας το θέσουμε έτσι, με καλή πίστη. Πιστεύουμε όμως ότι τα χρήματα ποτέ δεν εμπόδισαν να γίνει ένα μεγάλο έργο, εφόσον υπήρχε η βούληση. Πώς κτίσθηκε το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε καιρούς μεγάλης ανέχειας; Πραγματοποιήθηκε πανελλήνιος έρανος, στον οποίο συμμετείχαν και οι πιο αδύναμοι οικονομικά. Οι περισσότεροι Έλληνες τότε ήσαν φτωχοί άνθρωποι. Έτσι συγκεντρώθηκαν τα χρήματα, από τον πόθο και το πάθος των Ελλήνων να αποκτήσει η χώρα Πανεπιστήμιο. Ο παραλληλισμός δεν είναι δίκαιος. Έγινε μόνο και μόνο για να δείξει ότι τα χρήματα βρίσκονται, όταν υπάρχει θέληση, ακόμα και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

            Σήμερα υπάρχει οικονομική κρίση. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που γνωρίζει τέτοια κατάσταση η χώρα μας. Υπήρξαν κατά καιρούς πολύ δύσκολες συνθήκες στην ιστορία του λαού μας. Επιβιώσαμε όμως χάρη στη θέληση μας για ζωή και για πρόοδο.

Θεωρώ ότι αυτά τα χαρακτηριστικά διακρίνουν ιδιαίτερα τους Χιώτες, οι οποίοι το απέδειξαν και το βεβαιώνουν καθημερινά δαμάζοντας τα κύματα της θάλασσας και της ζωής. Στον αγωνιστή και περήφανο λαό της Χίου λοιπόν, στους Χιώτες, όπου κι αν βρίσκονται, θα θέλαμε να κάνουμε μια πρόταση. Να προβούμε σε ένα Παγχιακό Έρανο, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τη δημιουργία γλυπτού αφιερωμένου στον Όμηρο. Από σεβασμό στην  πνευματική και πολιτιστική παράδοση του νησιού μας.

Ο Δήμος Χίου ας αναλάβει την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση μίας Επιτροπής, που θα ασχοληθεί ένθερμα με το θέμα αυτό. Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν, εφόσον γίνει η αρχή. Αυτή είναι η πρότασή μας.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ