30.10.2017 12:51

Σακχαρώδης Διαβήτης και Νεφρά

OΣακχαρώδης Διαβήτης επηρεάζει τα νεφρά αλλά αυτό είναι γνωστό σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων που πάσχουν από Σακχαρώδη διαβήτη. Η διαβητική νεφροπάθεια είναι μια από τις πιο σοβαρές και συχνές επιπλοκές του Σακχαρώδη Διαβήτη που προβλέπεται ότι 30% των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και περίπου το 50% αυτών θα φτάσουν στο τελικό στάδιο της νεφρικής ανεπάρκειας.

Πώς ο Σακχαρώδης Διαβήτης καταλήγει στη νεφρική νόσο;

Ο Διαβήτης είναι μια ορμονική διαταραχή κατά την οποία η γλυκόζη που παράγεται δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε να απορροφηθεί από τον οργανισμό με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται στο αίμα. Η συσσώρευση της γλυκόζης στο αίμα προκαλεί βλάβες στα μικρά και μεγάλα αγγεία και δεν επιτρέπει τη σωστή αιμάτωση των οργάνων. Η βλάβη στα νεφρά, όπως και οι υπόλοιπες επιπλοκές του Σακχαρώδους Διαβήτη, είναι σταδιακή και εμφανίζεται συνήθως τα πρώτα 10-15 χρόνια του Διαβήτη.

Στο Σακχαρώδη Διαβήτη 2 τις περισσότερες φορές είναι άγνωστο το πότε ακριβώς άρχισε η νόσος για αυτό με το που γίνεται διάγνωσή του, θα πρέπει άμεσα να πραγματοποιούνται εξετάσεις για νεφρική προσβολή.

Ενδείξεις και Συμπτώματα.

Στο αρχικό στάδιο της νεφροπάθειας, μπορεί να υπάρχει μικρή ποσότητα λευκωματίνης, μιας πρωτεΐνης του πλάσματος, που μπορεί στην πορεία της νόσου να εξελιχθεί σε βαριά πρωτεϊνουρία. Επίσης η υπέρταση αλλά και η κατακράτηση ουσιών, όπως ουρία, κρεατινίνη κ.α. που κανονικά θα αποβάλλονταν με τα ούρα, είναι σημεία βλάβης των νεφρών.

Τα συμπτώματα του Σακχαρώδους Διαβήτου 2 εκδηλώνονται σταδιακά και γίνονται ακόμα πιο δύσκολα αντιληπτά από  εκείνα του τύπου 1.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν έπειτα το αρχικό στάδιο είναι: πρήξιμο άνω και κάτω άκρων, κνησμό, εξανθήματα, δύσπνοια, μεταλλική γεύση στο στόμα και άσχημη αναπνοή , σύγχηση, πόνοι κυρίως στα πλευρά, μέση και κάτω άκρα.

Πρόληψη

Για να προστετευθείτε από τη διαβητική νεφροπάθεια υπάρχουν κάποιες απλές συμβούλες που θα πρέπει να ακολουθείτε όπως :

  • Να διατηρείτε την αρτηριακή σας πίεση και το σάκχαρο του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • Να γυμνάζεστε τακτικά.
  • Να ελλατώσετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, λιπαρά και γλυκά και να περιορίσετε την πρόληψη νατρίου.
  • Να εντάξετε στο διαιτολόγιο σας φρούτα και λαχανικά και να πίνετε πολύ νερό.
  • Να κάνετε όσο συχνα επιβαλλεται τις διαγνωστικές εξετασεις.

Εάν έλεγχετε το σάκχαρό σας και παίρνετε αυτά τα απλά προληπτικά μέτρα η πιθανότητα να εμφανίσετε νεφροπάθεια ελλατώνετε σημαντικά.



Η διάγνωση, γίνεται εύκολα, με απλές διαγνωστικές εξετάσεις αίματος και ούρων. Συμβουλευτείτε έναν νεφρολόγο αν ανησυχείτε για διαβητική νεφροπάθεια, ο οποίος μπορεί να διαγνώσει , να θεραπεύσει αλλά και να σας λύσει τυχόν απορίες για αυτήν την πάθηση.

 

Πηγή πληροφοριών nefrologikoiatreio.gr

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ