13.5.2019 10:46

Μύθοι και Αλήθειες για την ψυχοθεραπεία

Γράφει η Αμαλία Τσόκου, Ψυχολόγος - Επιστημονικά υπεύθυνη Τμήματος Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων Χίου

Μέχρι σήμερα η ψυχοθεραπεία αποτελεί μια διαδικασία γεμάτη «μυστήριο» για πολύ κόσμο και υπάρχουν πολλοί «μύθοι» που την συνοδεύουν.Αυτές «οι παρεξηγήσεις» μπορεί να αποτρέψουν τους ανθρώπους από το να ζητήσουν βοήθεια, και προσδίδουν κακή φήμη σε μία πολύτιμη διεργασία. Στόχος του άρθρου είναι να αποκαλυφθεί η «αλήθεια» πίσω από τους πιο διαδεδομένους μύθους για την ψυχοθεραπεία.

Μύθος 1: Μόνο οι «τρελοί» κάνουν ψυχοθεραπεία.

Αλήθεια: Η αγωνία να μη χαρακτηριστεί κάποιος «τρελός» ή «προβληματικός», μπορεί να τον κρατήσει μακριά από την ψυχοθεραπεία. Η ψυχοθεραπεία δεν απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους με σοβαρές διαταραχές, αλλά και σε όσους θέλουν να γνωρίσουν σε βάθος τον εαυτό τους και να μπορέσουν να επιλύσουν αποτελεσματικότερα τα προβλήματά τους.

Μύθος 2: Μπορείς να βελτιωθείς από μόνος σου, αν προσπαθήσεις σκληρά.

Αλήθεια:Το να αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε ψυχοθεραπεία δεν σημαίνει ότι αποτύχαμε. Το να έχουμε το θάρρος να παραδεχτούμε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια είναι σημάδι δύναμης και όχι αδυναμίας.

Μύθος 3: Το να μιλήσεις σε συγγενείς ή φίλους είναι το ίδιο με τον ψυχολόγο.

Αλήθεια: Η ψυχοθεραπεία είναι μια επιστημονικά τεκμηριωμένη θεραπευτική παρέμβαση και παρέχεται από έναν εκπαιδευμένο ειδικό, ο οποίος τοποθετείται ουδέτερα κι έχοντας την απαιτούμενη επιστημονική γνώση κι εμπειρία απέναντι στο πρόβλημα του θεραπευόμενου. Επιπλέον, στην ψυχοθεραπεία είναι σημαντικό πως ό,τι συζητιέται παραμένει απόρρητο.

Μύθος 4: Οι ψυχολόγοι μόνο ακούν τα προβλήματα σου. γιατί να πληρώσεις κάποιον για να σε ακούει να παραπονιέσαι;

Αλήθεια: Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδραστική, συνεργατική διαδικασία που βασίζεται στο διάλογο και στην ενεργητική συμμετοχή για την επίλυση προβλημάτων. Από κοινού θεραπευτής και θεραπευόμενος, προσδιορίζουν το πρόβλημα, θέτουν στόχους και παρακολουθούν τη βελτίωση.

Μύθος 5: Ο ψυχολόγος θα αποδώσει τα προβλήματα στους γονείς ή στις παιδικές σου εμπειρίες.

Αλήθεια: Ένα κομμάτι της ψυχοθεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει τη διερεύνηση των εμπειριών της παιδικής ηλικίας και τον εντοπισμό σημαντικών γεγονότων που επηρέασαν τη ζωή μας. Ο λόγος που χρειάζεται να δούμε το παρελθόν είναι για να καταλάβουμε καλύτερα το παρόν και να κάνουμε θετικές αλλαγές για το μέλλον.

Μύθος 6: Θα χρειαστεί να κάνεις ψυχοθεραπεία για χρονιά ή ακόμη και για όλη σου τη ζωή.

Αλήθεια: Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι βραχείας διάρκειας(μόνο μερικές συνεδρίες) εστιάζοντας στα παρόντα προβλήματα του θεραπευόμενου και στην άμεση βελτίωση της λειτουργικότητάς του ή μακράς διάρκειας (μήνες - χρόνια) σε περιπτώσεις που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν περισσότερο βαθιά και εσωτερικευμένα ζητήματα. Οι στόχοι της θεραπείας, καθώς και η συχνότητα των συναντήσεων είναι κάτι που συμφωνείται ανάμεσα στο θεραπευτή και το θεραπευόμενο.

Μύθος 7: Η ψυχοθεραπεία είναι πολύ ακριβή.

Αλήθεια:Ειδικά σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, είναι λογικό οι περισσότεροι να θεωρούν την ψυχοθεραπεία πολυτέλεια. Πέρα, όμως, από την πραγματική διάσταση του προβλήματος, οι οικονομικοί λόγοι που επικαλούνται αρκετοί, αποτελούν συχνά έναν τρόπο να εκδηλώσουν την αντίστασή τους στη θεραπεία και στο φόβο του αγνώστου που αυτή συνεπάγεται. Μάλιστα, όσοι αποφασίζουν τελικά να ζητήσουν τη βοήθεια ειδικού, παρ’ όλες τις αρχικές τους ανησυχίες ότι δεν θα τα καταφέρουν οικονομικά, συνήθως διαπιστώνουν πως η ψυχική υγεία είναι πολύ σημαντική για να τη βάλουν σε δεύτερη μοίρα.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ