24.8.2021 10:31

Χορήγηση 3ης δόσης στις ευπαθείς ομάδες

Το πράσινο φως για την 3η δόση του εμβολίου δίνεται πλέον και στη χώρα μας. Από την επόμενη εβδομάδα, εμβολιασμένοι συμπολίτες μας που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν ανταποκρίθηκαν πλήρως στον εμβολιασμό θα έχουν τη δυνατότητα για μια τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου. Όπως διευκρίνισε η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, η τρίτη δόση θα υλοποιείται με εμβόλιο τύπου mRNA, «είτε οι δύο πρώτες δόσεις ήταν με mRNA είτε με AstraZeneca ή με το μονοδοσικό της J&J».

Η τρίτη δόση, που επιτρέπεται να πραγματοποιείται μετά το πέρας τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων από τη δεύτερη, αφορά προς το παρόν τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Συγκεκριμένα, δικαίωμα στην τρίτη δόση έχουν όσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση ή βρίσκονται σε σχετική λίστα αναμονής, έχουν νεφρική ανεπάρκεια, ακολουθούν αγωγή για καρκίνο ή πέρασαν αιματολογικό καρκίνο τα τελευταία πέντε χρόνια, βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, παίρνουν κορτιζόνη άνω των 20 mg/ανά ημέρα για πάνω από ένα μήνα κ.ά. Οπως έγινε σαφές, δικαίωμα στην αναμνηστική δόση αναμένεται να δοθεί τόσο σε υπερηλίκους όσο και σε εργαζομένους σε τομείς με μεγάλη πιθανότητα επιμόλυνσης. 

Tο κλείσιμο του ραντεβού θα γίνεται από την πλατφόρμα. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, μέχρι αργά χθες το βράδυ 32.000 άτομα ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους. Συνολικά, 62,7% επί του ενήλικου πληθυσμού έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους έως τώρα. 

«Αίτηση για εμβολιασμό κατ’ οίκον έχουν κάνει 6.138 άτομα και 5.050 έχουν ήδη εμβολιαστεί, ενώ εν εξελίξει βρίσκεται και ο εμβολιασμός άλλων πληθυσμιακών ομάδων, Ρομά, αστέγων και μεταναστών», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας. «Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης», σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους. «Τον τελευταίο μήνα παρατηρείται χαλάρωση, η οποία ερμηνεύεται, ωστόσο, καθώς ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά ο μήνας των διακοπών στην Ελλάδα». 

Ο κ. Θεμιστοκλέους προέτρεψε τους νέους που επιστρέφουν από διακοπές να προστατεύσουν τους ευάλωτους οικείους τους αποφεύγοντας να τους επισκεφθούν για ένα διάστημα και βέβαια να επισπεύσουν το ραντεβού του εμβολιασμού τους. «Σχεδόν σε όλη τη χώρα μπορείτε να βρείτε ραντεβού ακόμα και αυθημερόν», τόνισε. Στην εκπνοή του Αυγούστου φαίνεται ότι ο εμβολιασμός του 70% και πλέον του πληθυσμού, ποσοστό ικανό για το χτίσιμο του τείχους ανοσίας, αποτελεί έναν ανέφικτο στόχο.

«Απαξ και εμφανίστηκε η μετάλλαξη “Δέλτα”, το ασφαλές ποσοστό για τη δημιουργία ανοσίας άρχισε συνεχώς να αυξάνεται», υπενθύμισε η κ. Θεοδωρίδου, «οπότε γινόταν όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθεί, και αυτό ισχύει για όλα τα κράτη». Η προσήλωση στους αριθμούς δεν βοηθάει τόσο.

«Στόχος μας παραμένει η επίτευξη του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού», τόνισε η ίδια, που εμφανίστηκε απαισιόδοξη σχετικά με τους ανεμβολίαστους: «Μετά τόσους μήνες έχουν λιγοστέψει τα περιθώρια πειθούς». Πάντως, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, FDA, έδωσε πλήρη έγκριση στο εμβόλιο Pfizer/BioNTech για τη χορήγηση σε άτομα άνω των 16 ετών. Η εν λόγω αδειοδότηση ενδέχεται να λειτουργήσει ως ισχυρό επιχείρημα υπέρ του εμβολιασμού. 

2.628 κρούσματα

Στο μεταξύ, ο ημερήσιος απολογισμός των κρουσμάτων εγείρει περαιτέρω ανησυχία. Ανιχνεύθηκαν 2.628 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 642 στην Αττική, ενώ αυξημένος παραμένει ο αριθμός των μολύνσεων στα νησιά, με προεξάρχουσα την Κρήτη, όπου καταγράφηκαν 227 κρούσματα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, έκρηξη νέων περιστατικών σημειώνει η Αχαΐα με 118 κρούσματα και ακολουθούν η Μεσσηνία με 94, η Καβάλα με 92, η Ηλεία με 77, η Ρόδος με 68, η Εύβοια με 62 και η Κέρκυρα με 50 νέες μολύνσεις. Κατά τη χθεσινή ημέρα οι νεκροί έφθασαν τους 34, ενώ 319 συμπολίτες μας νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι.

Γραφείο υποστήριξης

Πολλά είναι τα εμπόδια που βρίσκουν υπήκοοι τρίτων χωρών, μετανάστες και πρόσφυγες, που ζουν στην Ελλάδα, στην προσπάθειά τους να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό. Δυσκολία στην κατανόηση της γλώσσας και την ταυτοποίηση των ενδιαφερομένων από το σύστημα, απουσία ΑΜΚΑ ή δυσκολία στην έκδοση προσωρινού είναι ορισμένα από τα προβλήματα που ανέφεραν πολλοί στη «ΜΕΤΑδραση». Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλος αριθμός προσφύγων –νέων σε ηλικία– αδημονεί να εμβολιαστεί, κάνοντας χρήση ενός δικαιώματος που δεν παρέχεται καν στις πατρίδες τους. Ομως η γραφειοκρατία καθυστερούσε την υλοποίηση της απόφασής τους. Ετσι, γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού γραφείου από τη «ΜΕΤΑδραση». Χάρη στη χρηματοδότηση της πολιτικής προστασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας της Ε.Ε., ξεκινά η λειτουργία του εν λόγω γραφείου, που στόχο έχει τη διευκόλυνση προσφύγων και μεταναστών. Η «ΜΕΤΑδραση», από την έναρξη της πανδημίας, «έχει αναλάβει την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που απορρέουν από αυτήν». Το γραφείο εξυπηρετεί καθημερινά και προκειμένου να οργανωθούν διά ζώσης ραντεβού, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να στέλνουν μήνυμα μέσω viber ή WhatsApp στο 6908091492 ή να στέλνουν email στο ~covid18vaccine@metadrasi.org με το όνομά τους και τη γλώσσα που μιλούν. Η «ΜΕΤΑδραση» έχει ετοιμάσει ενημερωτικά φυλλάδια σε έξι γλώσσες – αγγλικά, γαλλικά, αραβικά, φαρσί, ορντού και μπενγκάλι. 

Πηγή: Καθημερινή 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ