25.10.2021 9:47

Ι. Αργυρούδης: "Η μάχη να δοθεί στην πρόληψη"

Οκτώβριος, ο μήνας πρόληψης και ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου του μαστού

Οκτώβριος, ο μήνας όλων των γυναικών ήρθε να θυμίσει σε όλες την σημασία της πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Σύμφωνα με στοιχεία, 1 στις 9 Ελληνίδες παλεύουν με τον καρκίνο του μαστού. Παρά τα άλματα της επιστήμης στην καταπολέμηση του καρκίνου η μάχη ενάντια στο χρόνο αποτελεί το χρησιμότερο εργαλείο.

Με ποιους τρόπους μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση του; Πού οφείλεται και πώς μπορούν οι γυναίκες να βγουν νικήτριες;

Στις παραπάνω ερωτήσεις απαντά ο Διευθυντής της Πολυκλινικής «Ελευθώ» και γυναικολόγος Ιωάννης Αργυρούδης.

Είναι η νόσος του καρκίνου του μαστού μια αήττητη νόσος;

Είναι μια νόσος κακοήθης, η οποία, όπως όλες οι κακοήθεις, θεραπεύεται 100% όταν την προλάβεις στο σημείο όπου δεν έχουμε μεταστάσεις. Η κλινική εικόνα των καρκίνων είναι από τις μεταστάσεις αλλά τότε είναι αργά… όταν πονάς ή αιμορραγείς. Τα συμπτώματα τα φέρνει η μετάσταση. Εάν όμως προλάβεις τον «βουβό καρκίνο» τότε υπάρχει και 100% ίαση. Μάλιστα έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου, εάν υπάρχει μεθοδικότητα αλλά και τυπικότητα από την πλευρά της κάθε γυναίκας στην πρόγνωση, τότε προλαβαίνουμε τον καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, με ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας που φτάνει το 99,9%.

Γιατί μερικές γυναίκες δεν είναι τυπικές;

Υπάρχει μια φοβία που έχει περάσει μέσα στα κύτταρα τους γιατί όλες λίγο πολύ έχουν κάποιον γνωστό ή συγγενή που πέρασε μια τέτοια διαδικασία. Όμως πρέπει να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια πολλές γυναίκες που έπασχαν από καρκίνο πλέον ζουν μια χαρά και είναι απαλλαγμένες.

Τι θα συμβουλεύατε μια γυναίκα που διαγιγνώσκεται  με καρκίνο του μαστού;

Εγώ θα συμβούλευα κάθε γυναίκα να είναι με τον εαυτό της αυστηρή, να προσέχει και να κάνει σταθερά την προληπτική της εξέταση. Μεθοδικά να κάνει μαστογραφία ψηφιακή κάθε χρόνο, κάθε έξι μήνες υπερηχογράφημα, από τα 22 μέχρι τα 140, όσο ζει… Αυτή αρρώστια δεν βλέπει καμία ηλικία. Εφόσον κάνουν αυτή τη διαδικασία κάθε χρόνο δεν θα βρεθούν προ εκπλήξεως.

Το δεύτερο κομμάτι πράγματι είναι το ψυχολογικό… Πρέπει να απαλλαγούν από τη φοβία ότι ο καρκίνος συνεπάγεται με θάνατο. Δεν είναι έτσι… ειδικά εάν προλάβουν νωρίς αυτή την νόσο.

Πρόκειται μάλιστα για την συχνότερη μορφή καρκίνου σωστά;

Μέχρι το 1980 ο καρκίνος του μαστού στις στατιστικές της ιατρικής ήταν στη συχνότητα 16ος, τώρα είναι 1ος και συνεχώς ανεβαίνει.

Πού οφείλεται;

Υπάρχουν μερικές ασθένειες οι οποίες έχουν αλλάξει συχνότητα τα τελευταία 40 χρόνια. Οι ασθένειες αυτές είναι οι εξής:  Ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του εντέρου, ο καρκίνος στο πάγκρεας, ο καρκίνος της ωοθήκης και ο καρκίνος του ενδομήτριου. Η αύξηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό αδενικών κυττάρων. Τα αδενικά κύτταρα είναι διαφοροποιημένα, π.χ. άλλα είναι του δέρματος, άλλα τα εγκεφαλικά, τα νευρικά, τα οφθαλμικά… όλα αυτά έχουν διαφορετικούς χαρακτήρες. Τα αδενικά κύτταρα έχουν σαν χαρακτηριστικό να επηρεάζονται από τη δράση των ορμονών που εκκρίνονται. Όταν λοιπόν ξεκινήσει κανείς με την αλυσίδα της διατροφής να παίρνει ορμόνες αυτομάτως αυτές εισέρχονται στο σώμα και δρουν αναπάντεχα. Ο μαστός, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος αδένας του ανθρώπινου οργανισμού  διαθέτει ένα μεγάλο ποσοστό αδενικών κυττάρων… όταν λοιπόν τρως την μια μέρα μια ορμόνη που σου λέει: «πολλαπλασιάσου», την άλλη μέρα μια άλλη που σου λέει: «σταμάτα να πολλαπλασιάζεσαι» τότε τα αδενικά κύτταρα χάνονται και «τρελαίνονται», δεν ξέρουν τι να ακολουθήσουν. Έτσι χάνουν τον κανονικό ρυθμό πολλαπλασιασμού τους και έτσι δημιουργείται η βάση της καρκινογένεσης.

Επομένως η διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας;

Ναι… ένας από τους μεγαλύτερους. Ένας άλλος παράγοντας είναι ο γονιδιακός με την εμφάνιση ογκογονίδιων.

Πλέον, υπάρχει πρόοδος ;

Η πρόοδος έγκειται στην πρόωρη και έγκαιρη διάγνωση. Οι μεθοδικές γυναίκες που προσέχουν και κάνουν τον ετήσιο έλεγχο τους μπορούν να νικήσουν.

Μάλιστα θα έλεγα ότι έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ οι εγχειρητικές μέθοδοι, η αντιμετώπιση, και διαχωρισμός των ορμονοειδών καρκίνων  από τους μη. Υπάρχουν διάφορα είδη καρκίνων που διαγιγνώσκονται αλλά και φάρμακα που μπορούν να διασφαλίσουν μια φυσιολογική ζωή για πολλά χρόνια.

Ποιο είναι το μήνυμα σας;

Θέλω να πω ότι πλέον ο καρκίνος του μαστού δεν σημαίνει θάνατος. Τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε κάνει άλματα. Οι γυναίκες να μην φοβούνται, να είναι τυπικές στην προληπτική τους δράση. Η μάχη πρέπει να δοθεί και στην πρόληψη.


Πληροφορίες για την πολυκλινική "ΕΛΕΥΘΩ" και τον γυναικολόγο και μαιευτήρα Ιωάννη Αργυρούδη

*Η πολυκλινική "ΕΛΕΥΘΩ" στεγάζεται σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό κτήριο 4,000 τ.μ., στις παρυφές της πόλης της Χίου και στα όρια του ιστορικού Κάμπου.

Έχει  εύκολη πρόσβαση στους οδικούς άξονες ενώ βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2 χμ τόσο από το αεροδρόμιο, όσο και από το λιμάνι της Χίου. Η μοντέρνα εγκατάσταση γεφυρώνει, τις σύγχρονες ανέσεις με την μοναδική αρχιτεκτονική του Κάμπου. Προσφέρει στους ασθενείς ένα ιδανικό περιβάλλον ανάρρωσης και νοσηλείας, αλλάζοντας τα δεδομένα στην παροχή υπηρεσιών υγείας στο Αιγαίο.

Στελεχώνεται από άρτια καταρτισμένους επιστήμονες και λειτουργούς υγείας που φροντίζουν να είναι πάντα μέσα στις τεχνολογικές και θεραπευτικές εξελίξεις. Βρίσκονται άμεσα στο πλευρό σας,  μόλις τους χρειαστείτε, πάντα πρόθυμοι να σας εξυπηρετήσουν.

* Ο Ιωάννης Αργυρούδης γεννήθηκε την 05/10/1949 και τελείωσε την στοιχειώδη εκπαίδευσή του στο 1ο Λύκειο Αρρένων Καβάλας τον Ιούνιο του 1967. Τον ίδιο χρόνο και μετά από επιτυχείς εισαγωγικές εξετάσεις εισήλθε στην Ιατρική Αθηνών από την οποία και έλαβε πτυχίο με βαθμό “Λίαν Καλώς” τον Ιούνιο του 1973.

Υπηρέτησε ως αξιωματικός Υγειονομικού στο Νομό Σερρών και απολύθηκε το Δεκέμβριο του 1974 όποτε και διορίστηκε εκτελώντας την υποχρεωτική του υπηρεσία Υπαίθρου στο Αγροτικό Ιατρείο του Πυργίου Χίου. Μετά από ένα έτος διορίστηκε στην Α΄ Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου “Αγία Όλγα ” Αττικής όπου και εκπαιδεύτηκε επί τρία έτη στην Χειρουργική. Ακολούθως διορίστηκε στο Μαιευτήριο “Μαρίκα Ηλιάδη” (Έλενας) όπου και εξειδικεύτηκε στη Μαιευτική και Γυναικολογία ενώ συγχρόνως έλαβε το Διδακτορικό του με άριστα μετά από πρωτότυπη και παγκοσμίως δημοσιευμένη πειραματική εργασία.

Ακολούθως μετακόμισε στη Χίο όπου από το 1981 διατηρεί Μαιευτική- Γυναικολογική Κλινική πλήρως εξοπλισμένη με τεχνολογία αιχμής εκτελών άνω των 10000 τοκετών και άνω των 1000 μεγάλων επεμβάσεων εκτός των μικρών και μεσαίων. 

Έχει δημοσιεύσει σε διεθνή περιοδικά 17 εργασίες και αρκετές άλλες σε Ελλάδα και τοπικό τύπο. 

Έχει διατελέσει επί δύο τριετίες, μετά από εκλογή, γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Χίου όπως και Αντιπρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Χίου. Από το 2003 είναι ιδρυτικό στέλεχος και πρόεδρος της ΕΝΕΛΙΑ (Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Χίου). Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών.

Διαμένει στη Χίο παντρεμένος με την Αγλαΐα Βορριά και έχει τέσσερα παιδιά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ