13.1.2023 17:27

4ημερη εκδρομή 25η Μαρτίου με το Kanaris Tours

Μονή Προυσού

23 - 27 Μαρτίου 2023 με τον Σύλλογο Βοκαριά Νενήτων Χίου

Πέμπτη 23/3/23 

Συγκέντρωση στις 19.45 στην άκρη του χωριού όπου θα έχουμε συνάντηση με το Πούλμαν του Κανάρης Τουρς για να τοποθετήσουμε μέσα τα πράγματά μας. Επιβίβαση και αναχώρηση για το Λιμάνι της Χίου. Στην διαδρομή θα μοιραστούν τα εισιτήρια μας. Θα αποβιβαστούμε από το Πούλμαν και θα επιβιβαστούμε στο πλοίο της γραμμής όπου θα έχει αναχώρηση στις 21.30 για Πειραιά. Διανυκτέρευση εν πλω.

 

Παρασκευή 24/3/23

Άφιξη νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, επιβίβαση στο πούλμαν και άμεση αναχώρηση για ΒΟΛΟ, την πρωτεύουσα της Μαγνησίας. Ο Βόλος είναι οικονομικό κέντρο χάρη στην προνομιούχα θέση του στον Παγασητικό κόλπο και το καταπράσινο Πήλιο. Άφιξη στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση στα δωμάτια και ελεύθερο χρόνο για 1η γνωριμία με την πόλη. Το βραδάκι προτείνουμε βόλτα και εξερεύνηση στην παραλία του Αγίου Κωνσταντίνου με επίσκεψη στα γνωστά τσιπουράδικα. 

Σάββατο 25/3/23

Σήμερα και μετά το πρωινό μας, αναχώρηση για να επισκεφτούμε τα όμορφα Τρίκαλα & Μετέωρα. Τα Τρίκαλα είναι φημισμένα για τον περίφημο και νοστιμότατο Χαλβά του. Η πόλη έχει γύρο στους 52.000 κατοίκους και διασχίζεται από τον παραπόταμο του Πηνειού Ληθαίο και πήρε το όνομά της από τη νύμφη Τρίκκη. Χρόνος για βόλτα στην πόλη και μπορείτε να καθίσετε να απολαύσετε τον καφέ σας με θέα τον ποταμό και την κεντρική μεταλλική γαλλική γέφυρα του 1886. Αν θελήσετε μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο Τσιτσάνη, το Φρούριο και την Παλιά πόλη. 

Συνεχίζουμε για τα μοναδικά φαντασμαγορικά μοναστήρια των Μετεώρων πάνω από την πόλη της Καλαμπάκας. Τα Μετέωρα είναι σήμερα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, μετά από το Άγιο Όρος και από τα 30 που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνο 7, τα οποία από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Θα μπορέσουμε να επισκεφτούμε κάποιο μοναστήρι όπως την Ιερά Μονή Βαρλαάμ (το μοναστήρι όπου ξεκίνησε τη μοναχική ζωή ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος), το Μοναστήρι Μεταμόρφωσης του Σωτήρα η Μεγάλο Μετέωρο όπως αλλιώς το ονομάζουν η το Γυναικείο Μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου. Γενικά η ιστορία λέει ότι ερημίτες μοναχοί άρχισαν να καταφεύγουν στα Μετέωρα από το 12ο αιώνα και σύμφωνα με την παράδοση, οι πρώτες μονές ιδρύθηκαν το 14ο αιώνα. Οι καλόγεροι, για να αποφύγουν τις λεηλασίες, κατασκεύασαν αυτές τις δυσπρόσιτες αετοφωλιές στην αγκαλιά των βράχων. 

Συνεχίζουμε (αν ο χρόνος επιτρέπει & εφόσον ανοικτό) επίσκεψη στο Σπήλαιο και Μουσείο της Θεόπετρας, μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο όπου ο σχηματισμός του ασβεστολιθικού βράχου τοποθετείτε στην ανώτερη Κρητιδική περίοδο (137.000.000-65.000.000 χρόνια από σήμερα). Στο σπήλαιο βρέθηκαν λίθινα εργαλεία Παλαιολιθικής - Μεσολιθικής και Νεολιθικής Εποχής, κεραμικά ευρήματα Νεολιθικά, οστέινα εργαλεία, κοσμήματα από όστρεο, ένα μοναδικό για τον ελλαδικό χώρο χρυσό κόσμημα της Παλαιολιθικής, της Μεσολιθικής και της Νεολιθικής περιόδου, καθώς και τα περίφημα ανθρώπινα αποτυπώματα της Θεόπετρας που χρονολογούνται στα 130.000 χρόνια πριν από σήμερα και αποτελούν σπανιότατο εύρημα όχι μόνο για τον ελλαδικό αλλά και για τον ευρωπαϊκό χώρο. Είναι τα δεύτερα σε αρχαιότητα στην Ευρώπη μετά εκείνα της Terra Amata της Γαλλίας (380.000 ετών). Επίσης το 1990-91 βρέθηκαν τα υπολείμματα δύο ανθρώπινων σκελετών. Ο πρώτος είναι ένας γυναικείος σκελετός της Μεσολιθικής εποχής (7.500-8.500 ετών) και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός για τους επιστήμονες. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.theopetracave.gr για περισσότερες πληροφορίες. 

Κυριακή 26/3/23

Σήμερα και μετά το πρωινό μας, θα μεταβούμε προς το Πήλιο (βουνό των Κενταύρων) για να επισκεφθούμε κάποια από τα χωριά του όπως την Πορταριά και Μακρυνίτσα. Η Πορταριά είναι ένα παραδοσιακό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 650μ σε υπέροχο φυσικό τοπίο με δροσερές πηγές. Συνεχίζουμε για το “Μπαλκόνι του Πηλίου” όπως αλλιώς ονομάζετε η Μακρυνίτσα. Τα χωριά είναι περιτριγυρισμένα από καστανιές και οξιές και το τοπίο μαγεύει κάθε επισκέπτη. Αν ο χρόνος μας επιτρέπει θα πάμε στις Μηλιές όπου είναι η αφετηρία του διάσημου «Μουτζούρη», το μικρό τρένο με μόλις 4 βαγόνια.

Συνεχίζουμε για το ορεινό Καρπενήσι για να επισκεφτούμε και να προσκυνήσουμε την Μονή Προυσού. Η Μονή είναι χτισμένη σε ένα τοπίο επιβλητικό, σε απόκρημνη βραχώδη περιοχή και είναι κατάφυτη από έλατα. 

Η Ιερά Μονή Προυσού είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 23/8 (στην Απόδοση της Κοίμησης). Στα δυτικά του ναού, στη ρίζα του βράχου, υπάρχει κρύπτη διαμορφωμένη σε παρεκκλήσι. Οι σήμερα σωζόμενες τοιχογραφίες φιλοτεχνήθηκαν γύρω στο 1785. Μέσα στην κρύπτη διασώζονται στην εξωτερική πλευρά τοιχογραφίες του 13ου αιώνα, ενώ εσωτερικά υπάρχουν δύο στρώματα, από τα οποία το ένα χρονολογείται στα 1518. Πολύ αξιόλογο είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο της κρύπτης που χρονολογείται στα 1810. Το σκευοφυλάκιο της Μονής περιέχει πλήθος πολύτιμων χειρόγραφων κωδίκων, εικόνες, ιερά σκεύη, λειψανοθήκες και βιβλία.

Στην Μονή λειτουργεί ενδιαφέρον μουσείο με μέρος των θησαυρών όπως εικόνες από το 15ο και 16ο αιώνα, ιερά άμφια, αργυρά και χρυσά δισκοπότηρα, χειρόγραφοι κώδικες, τοπογραφημένα βιβλία και το σπαθί του Καραϊσκάκη. Επίσης φιλοξενεί την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας, η οποία είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Έξω από τη Μονή υπάρχουν δύο κάστρα αριστερά και δεξιά, οι «πύργοι του Καραϊσκάκη». Υπάρχει επίσης εκκλησάκι των Αγίων Πάντων που κτίστηκε το 1754. Τέλος, σώζεται πλήρως αναστηλωμένο το κτίριο που στέγασε επί Τουρκοκρατίας τη «Σχολή Ελληνικών Γραμμάτων» που λειτούργησε στη Μονή. 

Μονή Προυσού

Το ρολόι και το κτίριο όπου λειτούργησε η «Σχολή Ελληνικών Γραμμάτων» κατά τα έτη 1818 - 1828

Στην συνέχεια, φτάνουμε στο ξενοδοχείο μας στο κέντρο της πόλης, τακτοποίηση στα δωμάτια και ελεύθερο χρόνο για εξερεύνηση στα όμορφα σοκάκια. 

Δευτέρα 27/3/23

Σήμερα μετά το πρωινό μας, χαλαροί για βόλτα και γύρω στις 12.00 αναχώρηση προς Λιμάνι Πειραιά. Επιβίβαση στο πλοίο με τελικό προορισμό την Χίο μας. Διανυκτέρευση εν πλω.

Πληροφορίες στα γραφεία του ΚΑΝΑΡΗΣ ΤΟΥΡΣ και στα τηλέφωνα 22710-21463, 22710-42490. https://kanaristours.gr/

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ