Μια σπουδαία πολιτιστική σύμπραξη φέρνει στη Χίο η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Πολιχνιατών Αθήνας «Ο Πολιχνίτος Λέσβου», η οποία υπό την αιγίδα του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», παρουσιάζει το έργο «Λογική Αμφιβολία». Η παράσταση, σε διδασκαλία και σκηνοθεσία του Γιώργου Αδαμαντιάδη, υπόσχεται να καθηλώσει το κοινό με τον ρεαλισμό και την έντασή της.
Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Γιώργος Αδαμαντιάδης, οραματίστηκε ένα έργο που δεν μένει στην επιφάνεια, αλλά σκάβει βαθιά στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος:
«Φέτος επιθυμούσαμε η παράστασή μας να εστιάσει στην ένταση των ανθρώπινων σχέσεων και την αναγκαιότητα της δικαιοσύνης. Στόχος μας ήταν να ενδυναμώσουμε τη δυναμική των χαρακτήρων, μέσω μιας κλειστοφοβικής ατμόσφαιρας δωματίου, όπου οι άνθρωποι είναι κλεισμένοι και καλούνται να αποφασίσουν για την τύχη ενός ανθρώπου. Το σκηνικό μας ελάχιστο, με τις θέσεις των ηθοποιών να εναλλάσσονται συνεχώς αυξάνοντας την ένταση και την αίσθηση απομόνωσης. Ο χρόνος κυλάει αργά εντείνοντας την ψυχολογική πίεση και τις αμφιβολίες που κυριαρχούν στην απόφαση.
Οι διάλογοι πυκνοί και κάθε λέξη έχει σημασία. Είμαι περήφανος γιατί η ομάδα μας καταφέρνει να φέρει στο προσκήνιο την ανθρώπινη διάσταση της δικαιοσύνης, την ηθική αβεβαιότητα και τις εσωτερικές συγκρούσεις των χαρακτήρων. Αυτοί οι απίστευτοι ηθοποιοί, με την ενέργεια και το πάθος τους, προσφέρουν αυθεντικές ερμηνείες που αναδεικνύουν τη σημασία της συλλογικής ευθύνης και της ενσυναίσθησης, ειδικά σήμερα, που ο κόσμος τις έχει τόσο πολύ ανάγκη.»
Για τα μέλη της θεατρικής ομάδας, η «Λογική Αμφιβολία» δεν είναι απλώς ένας ρόλος, αλλά μια προέκταση των δικών τους ζυμώσεων και προβληματισμών. Στο σημείωμά τους εξηγούν πώς οι δικές τους συζητήσεις έγιναν η αφορμή για αυτή την παράσταση:
«Χρόνια τώρα η ενασχόληση της θεατρικής μας ομάδας (εκτός των άλλων) με τα κοινά, με τα του χωριού μας, με τα προσωπικά μας καμιά φορά, έφτασε να πυροδοτεί έντονες συζητήσεις ή διαπληκτισμούς ανάμεσά μας... Αυτό έγινε αιτία, ώστε ο σκηνοθέτης μας, Γιώργος Αδαμαντιάδη να θέλει να μας δοκιμάσει στη σκηνή σε ανάλογους ρόλους.
«Μπορείτε να παίξετε ρεαλισμό – το έχετε», έλεγε. Έτσι λοιπόν επέλεξε το έργο που σε λίγο θα δείτε. Θα επιχειρηματολογήσουμε ουσιαστικά; Θα τεκμηριώσουμε τις απόψεις μας; Θα είμαστε πειστικοί στην αξιοποίηση κάθε στοιχείου που μας δίνεται, ώστε ως ένορκοι να καταφέρουμε να διαλευκανθεί μια υπόθεση ζωής ή θανάτου; Όρος: Απόλυτη πλειοψηφία μέχρι τελικής πτώσης... Μένει λοιπόν, η εμπιστοσύνη του σκηνοθέτη μας να επιβεβαιωθεί κι εσείς είσαστε οι μόνιμοι θεατές, που πάντα μας ενθαρρύνετε με το ζεστό χειροκρότημα και την ανοιχτή αγκαλιά σας. Εμείς υποσχόμαστε πως θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, μια και δουλέψαμε τόσο σκληρά…!!! »
Σκηνοθεσία: Γιώργος Αδαμαντιάδης
Υπεύθυνη Θεατρικής Ομάδας: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Ηθοποιοί (αλφαβητικά): Βγεννά Κατερίνα, Βογιατζή Μαρία, Βογιατζής Αποστόλης, Δαλβαδάνη Ιωάννα, Ζάχου Ταξούλα, Κανελλόπουλος Πάνος, Παπουτσάς Στράτος, Πολυχρονοπούλου Κατερίνα, Σάμιος Ξενοφών, Σαμίου Λίτσα, Σαντής Στράτος.
Πρόγραμμα Εμφανίσεων:
Παρασκευή 3 Απριλίου 2026, ώρα 19:00: Πνευματικό Κέντρο Καρδαμύλων Χίου.
Σάββατο 4 Απριλίου 2026, ώρα 19:00: Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου.
Είσοδος: Ελεύθερη (προτείνεται για ηλικίες 10 ετών και άνω).
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.