13.5.2016 15:29

Μελέτη για τα Χιώτικα Πιθάρια από το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΕΞΩΣΤΡΕΦΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 Για τα «Τα χιώτικα πιθάρια και το ιστορικό τους πλαίσιο (17ος-19ος )» μίλησε σε χθεσινή εκδήλωση του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής  ο επιμελητής του ΚΜΝΚ  Νίκος Λιάρος.  Πρόκειται για την πληρέστερη ίσως έρευνα και μελέτη πάνω στη κεραμική παραγωγή χειροποίητων πιθαριών της Χίου. Μέσα από πρωτογενές υλικό παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά πληροφορίες σχετικές με μία μοναδική περίπτωση κεραμικής παραγωγής χειροποίητων πιθαριών στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου.

Στη διάλεξη παρουσιάστηκαν επίσης  τα πορίσματα από την πρόσφατη έρευνα που διεξάγει το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής. Τα νέα στοιχεία αποδεικνύουν πως ήδη από τον 17ο αιώνα, αν όχι παλαιότερα, στα Μαστιχοχώρια αναπτύχθηκε κεραμική παραγωγή. Η αγγειοπλαστική γνώρισε μεγάλη άνθηση κατά τον 18ο αιώνα και επικεντρώθηκε στο χωριό «Αρμόλια». Τα έγγραφα της εποχής σε συνδυασμό με τα κεραμικά σκιαγραφούν μια ακμάζουσα χριστιανική κοινότητα οργανωμένη με σινάφια αγγειοπλαστών που κατασκεύαζαν κάθε είδους κεραμικό για κάθε είδους ανάγκη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα κεραμικά που κατασκευάζονταν χωρίς τροχό, κυρίως πιθάρια, καπάκια πιθαριών, λεκάνες, σωλήνες και κανάλια. Αρκετά από τα αυτά είναι κατάγραφα από αποτροπαϊκά σύμβολα, ναΐφ αναπαραστάσεις, ονόματα και ημερομηνίες.

Η μελέτη της κεραμικής αυτής φανερώνει μια εξωστρεφή κοινωνία με έντονη διάθεση για έκφραση και επικοινωνία και φωτίζει αθέατες όψεις των ελληνικών κοινοτήτων κατά την Οθωμανική περίοδο.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ