2.2.2024 17:56

Με επιτυχία το πρόγραμμα του Ιδρύματος Λασκαρίδη για τη Μικρασιατική Καταστροφή στη Βιβλιοθήκη Κοραή

Πρόγραμμα του Ιδρύματος Λασκαρίδη “Μικρασιατική Καταστροφή 1922: Γνωρίζοντας την ιστορία μέσα από τη λογοτεχνία, την τέχνη και το παιχνίδι, στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου “Κοραής”

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη με τη διάθεση της Βιβλιοσκευής από το ίδρυμα. Η Βιβλιοσκευή (Μουσειοσκευή) είναι ένα τρόπος διάχυσης ενός επιτυχημένου προγράμματος από ένα μουσείο έτσι ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα αυτό από άλλους πολιτιστικούς φορείς, μουσεία ή σχολεία. Συνήθως αποστέλλεται σε μορφή κουτιού ή βαλίτσας που μέσα περιέχει εποπτικό υλικό, παιχνίδια και οδηγίες εφαρμογής.

Το Ίδρυμα Λασκαρίδη δημιούργησε μια Βιβλιοσκευή με σκοπό την ανάπτυξη ενός διαύλου επικοινωνίας των παιδιών με τα ιστορικά γεγονότα, όπως καταγράφονται στην ιστοριογραφία, τις μαρτυρίες και τη λογοτεχνία, μέσα από ένα πακέτο δραστηριοτήτων απευθυνόμενη σε παιδιά 10-15 ετών.

Στόχος των δραστηριοτήτων ήταν τα παιδιά να κατανοήσουν τα γεγονότα, να ανακαλύψουν δικούς τους τρόπους για να κρατήσουν ζωντανή την ιστορική μνήμη και να δημιουργήσουν μια νέα αφήγηση (storytelling), ενώ παράλληλα να ερευνήσουν τη διαχρονικότητα, τις συνέπειες των πολεμικών συγκρούσεων και τη διασύνδεση των ιστορικών γεγονότων της σύγχρονης εποχής.

Η Βιβλιοσκευή περιείχε βιβλία, προτάσεις και υλικό για δραστηριότητες, επιτραπέζιο παιχνίδι, οπτικοακουστικό και εποπτικό υλικό, έντυπο οδηγιών καθώς και πλούσια βιβλιογραφία και δικτυογραφία για περαιτέρω μελέτη και έρευνα.

Το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου “Κοραής” από 11 έως 26 Ιανουαρίου 2024. Συνολικά το παρακολούθησαν 7 τμήματα Ε και Στ τάξης δημοτικού σχολείου, με 129 παιδιά, (3ο, 5ο, 11ο, Βούρειο και Δημοτικό Σχολείο Κάμπου) και 23 παιδιά από το 1ο Γυμνάσιο Χίου.

Οι εντυπώσεις τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών και μαθητριών ήταν εξαιρετικά θετικές. Πιο συγκεκριμένα, κατά τους εκπαιδευτικούς τα δυνατά σημεία του προγράμματος ήταν τα ποικίλα πολυτροπικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, η ενεργή συμμετοχή των παιδιών με βιωματικό τρόπο καθώς έμπαιναν στη θέση των προσφύγων και η παραγωγή γραπτού λόγου με την τεχνική του storytelling.

Τα παιδιά από την πλευρά τους έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον στα βιβλία παιδικής λογοτεχνίας που συνόδευαν τη Βιβλιοσκευή και συμμετείχαν με ενθουσιασμό στο επιτραπέζιο παιχνίδι, μέσα από το οποίο με βιωματικό τρόπο τους δόθηκε η ευκαιρία να αντιληφθούν το επώδυνο ταξίδι της προσφυγιάς με τους κινδύνους και τις δυσκολίες να ριζώσουν στις νέες πατρίδες.

Μπαίνοντας στη θέση των προσφύγων έδειξαν δείγματα ενσυναίσθησης, μέσα από τα καίρια και φορτισμένα συναισθηματικά σχόλιά τους. Κάποια μάλιστα παιδιά εντόπισαν κοινά σημεία και ομοιότητες στη μοίρα των προσφύγων του 1922 με τα προσφυγικά φαινόμενα στον σύγχρονο κόσμο.

Επίσης εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον δανεισμό των βιβλίων που συμπεριλαμβάνονταν στη Βιβλιοσκευή και προστέθηκαν με το τέλος του προγράμματος, ως δωρεά του Ιδρύματος Λασκαριδη, στη συλλογή του δανειστικού μας τμήματος.

Ήταν πολύ συγκινητικό ότι στο χώρο που υλοποιήθηκε το πρόγραμμα (Κτίριο Β της Βιβλιοθήκης) εκτίθεται μόνιμα σχετικό έργο του Χιώτη καλλιτέχνη Γ. Ζυμαράκη κατόπιν δωρεάς του ιδίου προς την Βιβλιοθήκη μας στα πλαίσια συνεργασίας μας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ