Πολιτισμός

7/6/16 15:06

τελ. ενημ.: 7/6/16 16:43

Η «ΒΟΚΑΡΙΑ» πάει Δανία με το πρόγραμμα Reccord

ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Με μοναδική ελληνική συμμετοχή αυτή του συλλόγου Νενήτων «Η Βοκαριά», ξεκινάει αύριο στο Άαρχους της Δανίας η πρώτη φάση του ερευνητικού project Reccord. Είκοσι πολιτιστικά κέντρα από ολόκληρη την Ευρώπη, επιλέχθηκαν για να γίνουν αντικείμενο έρευνας ως προς την πολιτιστική τους ταυτότητα και τις συμμετοχικές πρακτικές που εφαρμόζουν. «Εγώ απλά έκανα πρόταση για να συμμετέχει η Βοκαριά σε αυτό το πρόγραμμα. Η επιλογή έγινε από την επιτροπή στη Δανία και την ίδια στιγμή είχα δηλώσει ότι επιθυμούσα να είμαι recorder και να συμμετέχω στην καταγραφή και με επέλεξαν.  Οπότε ουσιαστικά είναι δύο διαφορετικά πράγματα, έτυχε και μας επιλέξανε και τη Βοκαριά και εμένα», δηλώνει στον «π» η Ματίνα Σολωμάκου, ταμίας του συλλόγου και εκπρόσωπος της ΒΟΚΑΡΙΑΣ στο σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί στη Δανία. «Έτυχε στη δική μας περίπτωση νομίζω μόνο, να συμμετέχει πολιτιστικό κέντρο και recorder από το ίδιο κέντρο. Εγώ θα καταγράφω ουσιαστικά τη δράση του πολιτιστικού κέντρου και θα μεταβώ στη Δανία την Παρασκευή προκειμένου να παρακολουθήσω σεμινάριο μεθοδολογίας», είπε η κα Σολωμάκου.

Στην έρευνα που θα γίνει θα απαντηθούν ερωτήματα του τύπου τι είναι ένα πολιτιστικό κέντρο στην Ευρώπη, αν υπάρχουν πράγματι τόσο σημαντικά πολιτιστικά κέντρα όσο θέλουμε να πιστεύουμε, αν εντοπίζονται διαφορές που καθιστούν αδύνατη τη σύγκριση μεταξύ τους και ποιο είδος συμμετοχικής δράσης είναι το καλύτερο και πώς μπορούν οι επαγγελματίες να μάθουν ο ένας για τον άλλο. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν τον Μάιο του 2017 σε διεθνές συνέδριο στην πόλη Άαρχους, η οποία θα είναι και η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017. «Τον Σεπτέμβριο θα πάω ξανά για δέκα ημέρες στο πολιτιστικό κέντρο που μου αντιστοιχεί να συμμετέχω στις δράσεις του, να παίρνω συνεντεύξεις από τα μέλη του, να παρατηρώ τι κάνουν για να δω αν συμμετέχει ο κόσμος στις δράσεις του. Μετά και οι 20 recorders  θα κάνουμε εκθέσεις και τα αποτελέσματα αναλυμένα από τους ερευνητές θα παρουσιαστούν του χρόνου σε συνέδριο στην πόλη Άαρχους» ανέφερε η Ματίνα Σολωμάκου προσθέτοντας ότι οι υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν είναι η Δανία, η Τσεχία, το Βέλγιο, η Αγγλία, η Ισπανία, η Κροατία, η Γερμανία και η Ουκρανία.

Η έρευνα θα υλοποιηθεί από 20 «Cultural Recorders» άτομα τα οποία αφού εκπαιδευτούν από τους ερευνητές του Πανεπιστήμιου Άαρχους θα τοποθετηθούν για δέκα ημέρες σε ένα ευρωπαϊκό πολιτιστικό κέντρο προκειμένου να κάνουν την καταγραφή τους μέσω της συμμετοχικής παρατήρησης. Συγκεκριμένα τον Σύλλογο ΒΟΚΑΡΙΑ θα επισκεφτεί ο Michel Gelinne από το πολιτιστικό κέντρο La Veniere του Βελγίου, ενώ η Ματίνα Σολωμάκου από τον Σύλλογο ΒΟΚΑΡΙΑ θα επισκεφτεί το πολιτιστικό κέντρο Vollsmose Kulturhus στην πόλη Όντενσε της Δανίας.

Το πρόγραμμα Reccord υλοποιείται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Πολιτιστικών Κέντρων (ENCC) σε συνεργασία με την Εθνική Ένωση των Δανέζικων πολιτιστικών κέντρων (Kulturhusene i Danmark), το πολιτιστικό κέντρο Godsbanen και το πανεπιστήμιο του Άαρχους (Aarhus University).

Δείτε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση