11.5.2016 9:49

Αναβάλλεται η παρουσίαση του Schiofest στη Χίο ένεκα προσφυγικού

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΟΡΗΣ: « ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ SCHIOFEST ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΙΟ»

Αποτελεί τον εμπνευστή και δημιουργό του Schiofest. Ο Κώστας Καστόρης ονειρεύτηκε και έκανε πραγματικότητα την δημιουργία ενός συλλόγου που θα βοηθήσει τους Έλληνες της διασποράς που ζουν στην Μασσαλία να επιστρέψουν στις ρίζες τους. Να επιστρέψουν στο νησί των προγόνων τους και να γνωρίσουν την ιστορία τους.

Ο Κώστας Καστόρης μιλάει στον «π» για το όραμά του υπογραμμίζοντας ότι είναι ευχαριστημένος από την ανταπόκριση που έχει στον κόσμο το Schiofest.

Ερωτ: Πώς ξεκίνησε το Schiofest;

Απ: Μένω  στη Μασσαλία και εκεί ζουν οι περισσότερες οικογένειες που έφυγαν από τον Κάμπο μετά την καταστροφή του 1922. Το Schiofest δημιουργήθηκε από την ανάγκη επιστροφής αυτών των ανθρώπων στο νησί. Είναι μια επιστροφή στις ρίζες.

Ερωτ: Υπάρχει ανταπόκριση και συμμετοχή στο Schiofest;

Απ: Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Είναι πολλοί εκείνοι που θέλουν να επιστρέψουν στο νησί. Απλά είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο για να ολοκληρωθεί. Ένα τρανό παράδειγμα επιστροφής είναι η Catherine Agelastos, η οποία δέχθηκε γεμάτη χαρά να έρθει στη Χίο αψηφώντας τους φόβους που της είχαν δημιουργήσει ορισμένοι για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί εξαιτίας του προσφυγικού. Η Catherine επισκέφτηκε το οινοποιείο του Αριούσιου έκανε γευσιγνωσία και έδωσε κάποιες συμβουλές. Υπάρχουν πολλοί έλληνες στη Μασσαλία που επιθυμούν να έρθουν στο νησί όχι για τουρισμό αλλά για βοήθεια.

Ερωτ:  Στο Schiofest συμμετέχουν μόνο Έλληνες της Μασσαλίας ή γενικότερα έλληνες της διασποράς;

Απ: Μιλάμε μόνο για τις οικογένειες εκείνες που έφυγαν από την Χίο μετά την μικρασιατική καταστροφή και πήγαν να ζήσουν στην Μασσαλία. Ορισμένοι από αυτούς όπως η οικογένεια Πετροκκοκίνου έχουν έρθει στο νησί άλλοι δεν πάλι όχι.

Ερωτ: Το Schiofest παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα και θα ακολουθούσε μια δεύτερη παρουσίαση στη Χίο. Γιατί αναβλήθηκε;

Απ: Δυστυχώς η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Χίο με το προσφυγικό λειτούργησε ως ανασταλτικός παράγοντας για τους περισσότερους με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πραγματοποίηση μιας παρουσίασης του συλλόγου μας στο νησί. Θα γίνει μια συνάντηση των μελών και θα αποφασίσουμε πότε ακριβώς θα πραγματοποιήσουμε αυτή την εκδήλωση.

Ερωτ: Τι σχέση έχει με το Schiofest η Χιακή Ομοσπονδία Νέας Υόρκης;

Απ: Η Χιακή Ομοσπονδία Νέας Υόρκης χρηματοδότησε την προσπάθειά μας. Για να οργανώσουμε το καλωσόρισμα των ανθρώπων στη Χίο χρειαζόμαστε χρήματα. Όσοι θα έρθουν θα ξεναγηθούν σε ολόκληρο το νησί ενώ για κάθε οικογένεια ξεχωριστά θα φτιαχτεί ένα ειδικό πρόγραμμα ξενάγησης ανταποκρινόμενο στις ανάγκες και τα θέλω του καθενός. Πρόκειται για μια επιστροφή στις ρίζες τους. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ