24.7.2025 8:39

Συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ: Στον δρόμο της κατάργησης η ΔΕΥΑ Χίου

Ριζική αναδιάρθρωση στη διαχείριση του νερού με τρεις ενιαίους κρατικούς φορείς και κατάργηση των δημοτικών εταιρειών ύδρευσης, μεταξύ αυτών και της ΔΕΥΑ Χίου

Σε ριζική αναδιάρθρωση του τομέα ύδρευσης προχωρά η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της βιώσιμης διαχείρισης των υδατικών πόρων. Η απόφαση αυτή συνεπάγεται άμεσες και σαρωτικές αλλαγές, με κεντρικότερη την κατάργηση περισσότερων από 700 δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) ανά την επικράτεια – μεταξύ αυτών και της ΔΕΥΑ Χίου.

Τρεις κρατικοί φορείς αντί για 700 δημοτικές εταιρείες

Το νέο μοντέλο προβλέπει τη συγχώνευση όλων των υφιστάμενων δημοτικών φορέων ύδρευσης σε τρεις κεντρικά διαχειριζόμενους οργανισμούς. Οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αναμένεται να επεκτείνουν τη δράση τους εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, ενώ μια νέα κρατική οντότητα θα καλύψει το σύνολο της υπόλοιπης χώρας, αναλαμβάνοντας περιοχές όπως το Βόρειο Αιγαίο, η Κρήτη, η Πελοπόννησος και τα Δωδεκάνησα.

Όπως επισημαίνεται από κυβερνητικά στελέχη, η αλλαγή αυτή έχει στόχο τη συγκέντρωση των δυνάμεων σε έναν λειτουργικό μηχανισμό με αυξημένη αποδοτικότητα, καλύτερη διαχείριση έργων και οικονομίες κλίμακας, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια νερού τόσο σήμερα όσο και τις επόμενες δεκαετίες.

Αυτόματη κατάργηση της ΔΕΥΑ Χίου

Η απόφαση αυτή συνεπάγεται την κατάργηση της ΔΕΥΑ Χίου, όπως και όλων των αντίστοιχων τοπικών επιχειρήσεων ύδρευσης στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα. Το νησί της Χίου εντάσσεται στο νέο ενιαίο φορέα που θα καλύψει τις περιφέρειες εκτός των αστικών κέντρων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ οι αρμοδιότητες της τοπικής ΔΕΥΑ μεταβιβάζονται στον κρατικό μηχανισμό.

Η εξέλιξη αυτή εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς αναφορικά με την τοπική αυτονομία στη διαχείριση του νερού, την πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες, αλλά και τη διατήρηση θέσεων εργασίας εντός των ΔΕΥΑ.

Κλιματική κρίση και ιστορική λειψυδρία ως καταλύτες της μεταρρύθμισης

Η ραγδαία επιδείνωση της κλιματικής κρίσης και η ιστορική λειψυδρία, με τη χώρα να κατατάσσεται στη 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο υδατικής ανεπάρκειας, καθιστούν την αλλαγή επιτακτική. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η στάθμη των φραγμάτων βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αττική, όπου τα αποθέματα έχουν μειωθεί άνω του 50% σε σχέση με το 2022.

«Το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό και πόρος ζωτικής σημασίας και μόνο έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται», τόνισε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η νέα δομή διαχείρισης θα αποσκοπεί στη διαφύλαξη του κοινωνικού χαρακτήρα του νερού.

Ενιαίος σχεδιασμός και ειδικό επενδυτικό ταμείο

Ο νέος εθνικός σχεδιασμός προβλέπει:

  • Ολιστική διαχείριση των έργων ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης

  • Επενδυτικό ταμείο για τη χρηματοδότηση κρίσιμων έργων, όπως φράγματα και μονάδες αφαλάτωσης

  • Κατεπείγουσες πρωτοβουλίες στους επόμενους έξι μήνες

  • Προώθηση εναλλακτικών τεχνολογιών, όπως η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση νερού

Μέσα από το νέο μοντέλο, θα διασφαλιστεί η εκτέλεση άνω των 1.300 έργων, με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ. Ήδη, από το 2019 έχουν ολοκληρωθεί 278 έργα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται περισσότερα από 1.200, καλύπτοντας τόσο την ύδρευση όσο και την άρδευση.

Ερωτήματα για την επόμενη μέρα στη Χίο

Η ΔΕΥΑ Χίου, ένας φορέας με τοπική τεχνογνωσία και εμπειρία, οδεύει προς κατάργηση χωρίς να έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με το ανθρώπινο δυναμικό, τις υποδομές, τα τοπικά έργα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και τις εξειδικευμένες ανάγκες του νησιού. Την ίδια στιγμή, παραμένει άγνωστο αν θα υπάρχει περιφερειακό παράρτημα του νέου κρατικού φορέα στη Χίο ή εάν η διοίκηση θα είναι κεντρικά ελεγχόμενη.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.

Ειδήσεις σήμερα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ