Το Σωματείο Εργαζόμενων του Νοσοκομείου Χίου απαντά με ανακοίνωση του στις «προφάσεις» της Διοίκησης του Νοσοκομείου Χίου.
Οι ενέργειες της Διοίκησης αποτελούν όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: «μια ακόμα επιβεβαίωση της κυβερνητικής αναλγησίας απέναντι σε αυτούς, που καθημερινά εν μέσω πανδημίας, προσφυγικής κρίσης και οικονομικής εξαθλίωσης, έβαλαν πλάτη για να σταθεί όρθιο το ΕΣΥ»
Οι ελλείψεις στο Νοσοκομείου παραμένουν ενώ οι προσπάθειες για ενίσχυση του με προσωπικό παραμένουν «σταγόνα στον ωκεανό».
Για το ΣΕΣΝΟΧ η έλλειψη προσωπικού υλικοτεχνικών είναι δεδομένη. Η Παθολογική Κλινική παραμένει επίσης πρόβλημα: «Το κτίριο 1-2 (παλαιά Παθολογική) μελετάται εδώ και 4 χρόνια, χωρίς να έχει η διοίκηση ανακοινώσει ημερομηνία έναρξης των εργασιών. Το κτίριο 3-4 (Παλαιά Χειρουργική, Παλαιό Χειρουργείο, Μικροβιολογικό), έχει παραμένει ερείπιο πάνω από 5 χρόνια και επισκευάζεται με ρυθμούς χελώνας» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Πάγιο αίτημα αποτελεί η ενίσχυση με κάθε τρόπο του Ε.Σ.Υ.. Στο θέμα του εμβολιασμού αναφέρουν:
«Εμείς οι υγειονομικοί λέμε ένα μεγάλο «ναι» στον μαζικό εμβολιασμό και ένα μεγάλο «όχι» στην πολιτική που θέλει να παρουσιάσει το εμβόλιο ως άλλοθι για την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΣΝΟΧ:
"Οι ενέργειες της διοίκησης αποτελούν μια ακόμα επιβεβαίωση της κυβερνητικής αναλγησίας απέναντι σε αυτούς, που καθημερινά εν μέσω πανδημίας, προσφυγικής κρίσης και οικονομικής εξαθλίωσης, έβαλαν πλάτη για να σταθεί όρθιο το ΕΣΥ. Δείχνει το «ευχαριστώ» των κυβερνώντων σε αυτούς, που παρά τις αντίξοες συνθήκες και την εργασιακή ανασφάλεια, όλο αυτό το διάστημα στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, παρέχοντας όλες τις προϋποθέσεις (καθαριότητα κλινικών, χειρουργείων, ΤΕΠ, εξωτερικών ιατρείων κλπ) προκειμένου να υλοποιείται με επάρκεια και ασφάλεια η περίθαλψη των ασθενών. Αναδεικνύει, το πώς αντιλαμβάνονται κυβέρνηση και διοίκηση του νοσοκομείου, τον παράγοντα Άνθρωπο – εργαζόμενο, που καθημερινά βιώνει την ανασφάλεια της πρόσκαιρης εργασίας, που ξυπνά με την αβεβαιότητα, που ασκεί το λειτούργημά του με επάρκεια, που τον στύβουν σαν «λεμονόκουπα».
Ανερυθρίαστα, «βαφτίζοντας το κρέας Ψάρι» αποφασίζουν, ότι 23 εργαζόμενοι αποτελούν δημοσιονομικό κόστος για το δημόσιο, εν αντιθέσει με τα εργολαβικά συμφέροντα, στα οποία παραδίδουν το έργο της καθαριότητας και θα ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους για να βγάλουν κέρδος.
Οι φθηνές δικαιολογίες της διοίκησης περί δημοσιονομικού οφέλους από την εκχώρηση της καθαριότητας στους εργολάβους αποτελεί για εμάς ένα κακόγουστο αστείο, καθώς απέχει έτη φωτός από την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν και θα βιώσουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, με σοβαρές επιπτώσεις σε ολόκληρη την κοινωνία του Νησιού μας, καθώς γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας που θα επικρατήσουν και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του εκάστοτε εργολάβου. Ποιο συγκεκριμένα:
Σχετικά τώρα με το αφήγημα των προσλήψεων, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
Οι 59 προσλήψεις που ευαγγελίζεται η διοικήτρια, που αφορούν κυρίως επικουρικό και όχι μόνιμο προσωπικό, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, καθώς ξέχασε ως φαίνεται να αναφερθεί στις ελλείψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικό προ της πανδημίας, που ξεπερνούσαν το ποσοστό του 40% και οι οποίες με βάση τις ανάγκες παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό.
Όπως ξέχασε να αναφερθεί στο ότι ο παθολογικός τομέας αυτή τι στιγμή έχει απομείνει μόνο με δύο ειδικευόμενους ιατρούς, οι οποίοι καλούνται καθημερινά, σε συνθήκες πανδημίας να καλύψουν τις ανάγκες τόσο των κλινικών (Παθολογική κλινική – και Covid) καθώς και το τμήμα των επειγόντων.
Ξέχασε ως φαίνεται να αναφερθεί και στις τουλάχιστον 80 κενές θέσεις του οργανισμού του Νοσοκομείου, όπως ξέχασε, τις συνταξιοδοτήσεις, τις άδειες ειδικού σκοπού και ευπαθών ομάδων.
Ρωτάμε: Λογαριάζει στις προσλήψεις και τους υπάλληλους που μισθοδοτούνται από την περιούσια του νοσοκομείου με μισθούς πείνας και ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα; Μιας περιουσίας που κατασπαταλιέται σε αγορές υγειονομικού υλικού και προσλήψεις προσωπικού, αφού το υπουργείο υγείας και η 2η ΥΠΕ δεν τα προσφέρουν ως οφείλουν.
Αφού όπως υποστηρίζει έχει λύσει το πρόβλημα της υποστελέχωσης, ας μας απαντήσει πότε μπορεί να κλείσει ένας ασφαλισμένος ραντεβού για να πραγματοποιήσει διαγνωστική μαγνητική τομογραφία, αξονική τομογραφία ή υπερηχογράφημα;;;
Το κτίριο 1-2 (παλαιά Παθολογική) μελετάται εδώ και 4 χρόνια, χωρίς να έχει η διοίκηση ανακοινώσει ημερομηνία έναρξης των εργασιών. Το κτίριο 3-4 (Παλαιά Χειρουργική, Παλαιό Χειρουργείο, Μικροβιολογικό), έχει παραμένει ερείπιο πάνω από 5 χρόνια και επισκευάζεται με ρυθμούς χελώνας. Έχουν καταντήσει και τα δυο έργα σαν το γεφύρι της Άρτας με ευθύνη του Υπουργείου, της περιφέρειας και της Διοίκησης και τα έχουν αφήσει όλα στους «ευεργέτες και δωρητές».
Αποτέλεσμα της ολιγωρίας αυτής είναι αυτή τη στιγμή, εν μέσω πανδημίας, να σπαταλούνται χιλιάδες ευρώ για τη δημιουργία κλινών Covid, ή καλύτερα ενός «τσαντιρ μαχαλά», με διάσπαρτους εκτεθειμένους στις καιρικές συνθήκες οικίσκους στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου, αντί να ξοδεύονται σε υποδομές μόνιμες οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και μετά το τέλος της πανδημίας με ασφάλεια, όπως η δημιουργία θαλάμου αρνητικής πίεσης στη ΜΕΘ, η οποία στερείται προσωπικού, ή τη δημιουργία σύγχρονου τμήματος ημερήσιας νοσηλείας για τις χημειοθεραπείες, κλπ.
Κλείνοντας, επειδή πολύ λόγος έχει γίνει τελευταία για το θέμα της έναρξης των εμβολιασμών και την αρχή του τέλους της πανδημίας, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι:
Εμεί οι υγειονομικοί λέμε ένα μεγάλο «ναι» στον μαζικό εμβολιασμό και ένα μεγάλο «όχι» στην πολιτική που θέλει να παρουσιάσει το εμβόλιο ως άλλοθι για την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης. Ο εμβολιασμός ούτε πανάκεια είναι ούτε η μόνη λύση της πανδημίας. Κανένα εμβόλιο, όσο αναντικατάστατο όπλο και αν είναι, δεν μπορεί να κουκουλώσει τη γύμνια του συστήματος Υγείας εξαιτίας της δραστικής μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης και της ενίσχυσης της εμπορευματικής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων, διαχρονική πολιτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων.
Μοναδική λύση είναι η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας στο νομό, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, η επάρκεια Υγειονομικού Υλικού και μέσων ατομικής προστασίας, που τώρα δεν υπάρχει, η λήψη μέτρων προστασίας στους μεγάλους εργασιακούς χώρους (Νοσοκομεία, Σχολεία, οίκους ευγηρίας, φυλακές, ΚΙΤ Βιάλ κ.α) και ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Λαού.
Τέλος οι μόνιμες προσλήψεις και η κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης με τις διάφορες συμβάσεις, αποτελούν μονόδρομο για τη θωράκιση του ΕΣΥ. Σε αυτή την κατεύθυνση το σωματείο δεν θα αφήσει κανέναν μόνο του.
Πέμπτη 14/01/21 2ωρη Στάση εργασίας από τις 10πμ ως τις 12μμ και παράσταση διαμαρτυρίας στην Κεντρική Πύλη του Νοσοκομείου."
Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.
Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.