15.2.2021 12:44

Φεύγουν από τη Χίο και εγκλωβίζονται για μήνες στην Αθήνα περιμένοντας το διαβατήριο

• Μόλις 2 γραφεία Ασύλου σε όλη την Ελλάδα εξυπηρετούν τους εκατοντάδες νόμιμους μετανάστες που έχουν λάβει θετική απόφαση

Τη στιγμή που ο γεωγραφικός περιορισμός που επιβλήθηκε στην Ελλάδα μέσω της κοινής δήλωσης Ε.Ε.- Τουρκίας συνεχίζει να υφίσταται, κρατώντας χιλιάδες παράνομους και νόμιμους μετανάστες στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου, μία άλλη πτυχή του μεταναστευτικού έρχεται να αποδείξει μία παθογένεια λίγων μηνών που κρατά εγκλωβισμένους στη χώρα μας ακόμα και τους νόμιμους μετανάστες στους οποίους έχει αναγνωριστεί το δικαίωμα νόμιμης προστασίας.

Μόνο δύο κέντρα σε όλη την Ελλάδα

Παρότι μέχρι πρότινος οι κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις των νησιών εξέδιδαν ταξιδιωτικά έγγραφα, εδώ και μερικούς μήνες το καθεστώς άλλαξε με αποτέλεσμα, τα αιτήματα των ταξιδιωτικών εγγράφων να συνεχίζουν να υποβάλλονται σε Χίο, Λέσβο και Σάμο, ωστόσο στη συνέχεια αυτά επιδίδονται μόνο σε δύο γραφεία σε όλη την Ελλάδα.

Έτσι εάν κάποιος μετανάστης που διαμένει στη ΒΙ.ΑΛ. λάβει το πράσινο φως στο αίτημά του για άσυλο, ναι μεν μπορεί να φύγει από τη Χίο, ωστόσο πρέπει να περιμένει να παραλάβει τα ταξιδιωτικά του έγγραφα από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.

Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι, όλο αυτός ο μεταναστευτικός πληθυσμός πρέπει να εξυπηρετηθεί μόλις από δύο κλιμάκια Ασύλου, δηλαδή, είτε από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου της Θεσσαλονίκης, είτε από το Αυτοτελές Κλιμάκιο Ασύλου της Νίκαιας.

Αυτό, όπως εξηγούν εμπλεκόμενοι με τη διαδικασία Δικηγόροι, σημαίνει ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα επιδίδονται με πολύ περιορισμένο ρυθμό, μη ξεπερνώντας ούτε 30 την εβδομάδα, με αποτέλεσμα μετανάστες με θετικό άσυλο να παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα για πολλές ημέρες ή και μήνες, παρότι είναι πρόδηλο ότι μοναδικός τους στόχος είναι να φύγουν από τη χώρα.

Έτσι σε αρκετές περιπτώσεις, είτε παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Αθήνα -στην καλύτερη των περιπτώσεων- είτε επιστρέφουν στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που ούτως ή άλλως, είναι γνώριμα γι’ αυτούς, μέχρι να οριστεί ημερομηνία για την παραλαβή των εγγράφων τους.

Για να γίνει πάντως κατανοητός ο ρυθμός επίδοσης των εγγράφων, αρκεί κανείς να κοιτάξει τους επίσημους πίνακες επίδοσης εγγράφων για όσους, λόγου χάρη, έχουν υποβάλλει αίτημα πριν τον Μάιο του 2020, καθότι επιδίδονται ελάχιστες αποφάσεις ανά ημέρα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ