17.11.2021 15:00

Παρέμβαση Καμίνη για υπογειοποίηση των καλωδίων στη νότια Χίο

Το δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος το οποίο καλούνται να επωμιστούν οι κάτοικοι των μεσαιωνικών χωριών της Χίου, προκειμένου να προχωρήσει η υπογειοποίηση των ηλεκτροδοτικών καλωδιώσεων φέρνει στη Βουλή ο Βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Στα συγκεκριμένα χωριά, τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα και προστατευόμενα μνημεία της Βυζαντινής περιόδου, ο εκάστοτε ιδιοκτήτης που ζητά να συνδέσει το οίκημά του με το δίκτυο υπογειοποίησης επιβαρύνεται με ένα κόστος που μπορεί να φτάνει και τις 5.000 ευρώ.

‘Ετσι, οι ιδιοκτήτες καλούνται να καταβάλουν δύο φορές το κόστος των δημοσίων υποδομών: Την πρώτη εμμέσως δια της φορολογίας και τη δεύτερη ευθέως ως κόστος υπογειοποίησης, με αποτέλεσμα πολλοί να αποθαρρύνονται στο να επιλέξουν τους συγκεκριμένους οικισμούς ως τόπο μόνιμης κατοικίας.

Ο κ. Καμίνης ζητεί την ένταξη του έργου υπογειοποίησης των καλωδίων ηλεκτροδότησης μέσω των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης ή άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, ειδάλλως να υιοθετήσει το Υπουργείο κάποιο άλλο μέτρο στήριξης των ιδιοκτητών, προκειμένου τα χωριά να παραμείνουν ζωντανά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους κι όχι μόνο τα καλοκαίρια.

Ολόκληρη η Επίκαιρη Ερώτηση


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Αθήνα 16/11/2021

ΘΕΜΑ: Υπογειοποίηση ηλεκτροδοτικών καλωδιώσεων στα μεσαιωνικά χωριά της Χίου

Κύριε Υπουργέ,

Όπως πιθανόν γνωρίζετε, τα μεσαιωνικά χωριά της Χίου έχουν κηρυχθεί διατηρητέα και προστατευόμενα μνημεία της Βυζαντινής περιόδου, τα οποία μέχρι και σήμερα σε πολύ μεγάλο βαθμό κατοικούνται, αποτελούν δε ζωντανά κύτταρα της τοπικής οικονομίας και ζωής εν γένει.

Οι εν λόγω οικισμοί υπάγονται σε σειρά περιοριστικών νομοθετικών ρυθμίσεων, η ευθύνη εφαρμογής των οποίων έχει ανατεθεί κατά κύριο λόγο στις κατά τόπους πολεοδομίες και τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, για λόγους διατήρησης της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας τους.

Από τους εν λόγω περιορισμούς, εκείνοι που αφορούν την ακίνητη περιουσία των κατοίκων, προκαλούν επιπρόσθετα οικονομικά βάρη στους ιδιοκτήτες, χωρίς την αντίστοιχη στήριξη από την Πολιτεία. Μια τέτοια περίπτωση, όπως μου επισημάνθηκε σε πρόσφατη συνάντησή μου με τους προέδρους των κοινοτήτων των χωριών αυτών, αποτελεί η υπογειοποίηση των  ηλεκτροδοτικων καλωδιώσεων. Υπογειοποίηση, η οποία γίνεται σταδιακά, επιβαρύνει δε τον εκάστοτε ιδιοκτήτη που ζητά να συνδεθεί με το δίκτυο, με ένα κόστος που μπορεί να φτάνει και τις 5000 ευρώ για μερικά μόνο μέτρα, όπως χαρακτηριστικά μου ελέχθη.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί σειρά προβλημάτων: Αποσπασματική και βραδεία υπογειοποίηση, μακρά αναμονή των ταλαιπωρία των κατοίκων και διπλή οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων, καθώς αυτοί καλούνται να καταβάλουν δύο φορές το κόστος δημοσίων υποδομών: Την πρώτη εμμέσως δια της φορολογίας και τη δεύτερη ευθέως ως κόστος υπογειοποίησης. Ταυτόχρονα, η εν λόγω οικονομική επιβάρυνση αποθαρρύνει, όπως αντιλαμβάνεστε, την επιλογή των εν λόγω οικισμών ως τόπο μόνιμης κατοικίας.

Δεδομένης της πολιτιστικής αξίας αυτών των περιοχών και της ανάγκης να παραμείνουν ζωντανές καθ'όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο κατά το θέρος, καθώς μάλιστα η χώρα έχει αναλάβει αντίστοιχη υποχρέωση βάσει των νόμων 3827/2010 και 2039/1992 με τους οποίους έχουν κυρωθεί διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των τοπίων και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ευρώπης. 

Δεδομένη της υπέρμετρης οικονομικής επιβάρυνσης των κατοίκων αυτών των περιοχών  λόγω της υπογειοποίησης των δημοσίων δικτύων ηλεκτροδότησης

Δεδομένων των εξαγγελιών της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί ένταξης παραδοσιακών οικισμών στο πρόγραμμα υπογειοποίησης καλωδίων που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ερωτάσθε :

  1. Πρόκειται να ενταχθούν τα μεσαιωνικά χωριά της Χίου σε πρόγραμμα υπογειοποίησης των καλωδίων παροχής ρεύματος μέσω των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης ή άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων και αν ναι με ποιό χρονοδιάγραμμα;

  2. Σε αντίθετη περίπτωση, εξετάζει το Υπουργείο κάποιο άλλο μέτρο στήριξης των ιδιοκτητών αυτών των περιοχών και σε καταφατική περίπτωση, ποιό είναι αυτό και με βάση ποιό χρονοδιάγραμμα; 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ