6.11.2017 11:48

Ο κόσμος του κέντρου θα κινητοποιηθεί μόνο αν δεν δει να βγαίνουν σκελετοί από τη ναφθαλίνη

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ, βουλευτής του «Ποταμιού», μεταφέρει τις εκτιμήσεις του για την κρίσιμη εκλογή ανάδειξης αρχηγού στο ν υπό διαμόρφωση πολιτικό φορέα.

Θεωρεί ότι στενεύει τον νέο υπό σύσταση πολιτικό χώρο ο προσδιορισμός ως κεντροαριστερά. Ο βουλευτής του «Ποταμιού», Γιώργος Μαυρωτάς, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη Χίο, μίλησε στον «π» για την εκλογική αναμέτρηση της 12ης Νοεμβρίου, υπερασπίστηκε τις δυνατότητες ηγετικής παρουσίας σ’ αυτόν  του Στ. Θεοδωράκη και δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε αναγκαίες πρωτοβουλίες διακομματικού επιπέδου για το προσφυγικό.

 

Συνέντευξη στον Νίκο Γεωργούλη

 

Το «Ποτάμι» θα υφίσταται σε 1-2 μήνες μετά από την εκλογή ανάδειξης αρχηγού στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς;

-        Προσωπικά δεν τον ονομάζω «χώρο της κεντροαριστεράς»  γιατί το θεωρώ ως πολύ περιοριστικό προσδιορισμό ως προς το συνολικό εγχείρημα. Οι εξελίξεις αφορούν όλο τον μεσαίο προοδευτικό χώρο, δηλαδή έναν χώρο που εκτίνεται από τη Νέα Δημοκρατία έως τον ΣΥΡΙΖΑ και που πρέπει να ενδιαφέρει ένα μεγάλο τμήμα των συμπολιτών μας. Είναι ένας χώρος που προσπαθεί να μετεξελιχθεί. Ένας χώρος που δέσποζε το ΠΑΣΟΚ, πριν το ΠΑΣΟΚ η Ένωση Κεντρώων και πριν οι Φιλελεύθεροι του Ελ. Βενιζέλου. Είναι ένας χώρος που δεσπόζει στο πολιτικό μας σύστημα και καλείται να παίξει έναν ρόλο πολιτικής σταθερότητας, αντίδοτο σε μία πόλωση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν μας επιτρέπει  να ερχόμαστε πιο κοντά στις λύσεις που πρέπει να λάβει η χώρα αλλά μας οδηγεί στα αδιέξοδα. Έχουμε πει ότι το «Ποτάμι» και η ΔΗ.ΣΥ. θα συνεχίσουν να υπάρχουν ως κοινοβουλευτικές ομάδες και μετά τις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου αλλά στις επόμενες εκλογές δεν θα υπάρχει «Ποτάμι», δεν θα υπάρχει «Δημοκρατική Συμπαράταξη», θα υπάρχει μόνο ο νέος φορέας.

Κάνατε αρκετά…  νάζια μέχρι να μπείτε στη διαδικασία διαμόρφωσης του νέου χώρου. Κάποιοι μάλιστα είπαν ότι το «Ποτάμι» προσχώρησε επειδή είδε τη δημοσκοπική του δύναμη να κάμπτεται.

-        Αυτό που δεν δεχθήκαμε ήταν αυτό που ήθελε η ΔΗ.ΣΥ.,  να ενσωματωθούμε στην κοινοβουλευτική της ομάδα και εμείς ως «Ποτάμι», κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι τώρα. Επιμείναμε να γίνει κάτι καινούριο. Ο κόσμος θα κινητοποιηθεί μόνο αν δεν δει ότι πρόκειται για ξαναζεσταμένο φαγητό, αν δεν δει πράγματα να βγαίνουν από τη ναφθαλίνη και να παρουσιάζονται με ένα διαφορετικό περιτύλιγμα, αν πειστεί ότι πας να δημιουργήσεις μία νέα κατάσταση. Δεν θεωρώ ότι ήταν μία κίνηση απελπισίας, γιατί το «Ποτάμι» εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στην κοινωνία.

Γιατί απέτυχε το «Ποτάμι» να κυριαρχήσει στον μεσαίο χώρο όταν ήταν ήδη κενός;

-        Οι ιδέες μας δεν απέτυχαν. Αυτό που απέτυχε ήταν ίσως το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να αποκρούσουμε τη λάσπη που εκτόξευσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Ποταμιού. Υποβαθμίσαμε την κατασυκοφάντηση που έγινε. Αυτό ήταν ένα από τα λάθη που αναγνωρίζει και ο ίδιος ο Σταύρος. Όταν στη συνέχεια βγήκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόεδρος της Ν.Δ., ένα κεντροδεξιό μέρος του Ποταμιού είδε ότι κάτι πήγε να γίνει και κινήθηκε προς τα εκεί. Η Ν.Δ. όμως είναι ένα καράβι που στρίβει δύσκολα γιατί έχει συντηρητικά αντανακλαστικά, με αποτέλεσμα αυτός ο κόσμος να έχει επιστρέψει και πάλι στο Ποτάμι.

Όταν προσπαθείς να παντρέψεις ΔΗ.ΣΥ. και «Ποτάμι» λογικό δεν είναι να επικρατήσει η ΔΗ.ΣΥ.;

-        Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα για εμάς. Δεν προσπαθούμε να κάνουμε μία απλή πρόσθεση, δηλαδή 1+1= 2. Εμείς προσπαθούμε το 1+1 να κάνει 2,5. Να υπάρξουν συνέργειες, να συγκινήσουμε τον κόσμο που είναι εκτός Ποταμιού και ΔΗ.ΣΥ., να σηκωθεί από τον καναπέ και να του δώσουμε τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε αυτή τη σημαντική λήψη απόφασης. Και πιστεύουμε ότι θα το κάνει και δεν θα προκύψει απλώς η συνένωση  δύο κομμάτων, θα εμφανιστεί κάτι ευρύτερο.

Γι αυτό και ο Στ. Θεοδωράκης μιλά για ένα δυνητικό 15%, αν υπάρξουν οι προϋποθέσεις και δεν παρουσιάσουμε στον κόσμο ένα ξαναζεσταμένο φαγητό.  Πρέπει να πειστεί ο κόσμος ότι δεν είναι ένα εγχείρημα για να εξασφαλίσουμε τις δικές μας θέσεις και τις βουλευτικές έδρες αλλά, επειδή είναι κάτι που το έχει ανάγκη ο τόπος, ένα ανάχωμα απέναντι στον διπολισμό που στήνεται μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.  

 

Ανάγκη διακομματικής αντιμετώπισης του προσφυγικού

 

Πρόσφατα επισκεφθήκατε τη Χίο. Ποια  άποψη σχηματίσατε από την επίσκεψή σας στη ΒΙ.ΑΛ.;

-        Επικρατεί μία τραγική κατάσταση. Πρέπει επιτέλους να μιλήσουμε για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και όχι να ακολουθούμε τη λογική «βλέποντας και κάνοντας» και να εξαρτόμαστε από τις διαθέσεις της Τουρκίας. Χρειάζεται ένας διακομματικός διάλογος για να μπορέσουμε να δούμε τι πρέπει να κάνουμε στο πλαίσιο της  συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, ώστε να βελτιστοποιηθούν οι συνθήκες και για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών αλλά και για όσους ζουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.).

Η εκτίμηση των επιβαρυμένων νησιών είναι ότι το Κοινοβούλιο δεν αντιλαμβάνεται την κατάσταση που επικρατεί εδώ. Σκέπτεστε να αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία;

-        Όταν είσαι σε απόσταση από το πρόβλημα, σε κάνει να το αντιμετωπίζεις πιο χαλαρά. Πρέπει να υπάρξει συνάντηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών γιατί υπάρχει η διάσταση του εθνικού θέματος. Η αντιμετώπιση οφείλει να είναι διακομματική, με απαίτηση συναινέσεων για να δοθεί λύση.

Αν δεν περάσεις απ’ τα νησιά,  να δεις τα θέματα και τα προβλήματα, δημιουργείται μία λάθος εικόνα στο μυαλό του καθενός. Πρέπει οι βουλευτές και οι υπουργοί να έρχονται στα νησιά ώστε να υπάρχει μία εμπεριστατωμένη άποψη για την πραγματικότητα που βιώνουν οι νησιώτες.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ