17.2.2022 14:55

Νίκη της ΠΝΟ/ Ανέκρουσε πρύμναν ο Χατζηδάκης για την τροπολογία της ένταξης στο ΝΑΤ του ΕΛΟΕΝ

Στην απόσυρση της τροπολογίας που προέβλεπε την ένταξη στο ΝΑΤ, του Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών (ΕΛΟΕΝ), προχώρησε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, προκειμένου – όπως διευκρίνισε – να συζητήσει το ζήτημα με τους αρμόδιους εκπροσώπους φορέων.

Η ρύθμιση προέβλεπε την απλοποίηση των διαδικασιών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ΝΑΤ για τη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων στους Έλληνες ναυτικούς. Στην αιτιολογική έκθεση αναφερόταν ότι η ένταξη του ΕΛΟΕΝ στο ΝΑΤ κρίθηκε σκόπιμη και λειτουργικά επιβεβλημένη, καθώς τα ποσά συνεισπράττονται μέσω των ναυτολογίων από το ΝΑΤ και αποδίδονται στη συνέχεια στον ΕΛΟΕΝ.

Παράλληλα, ξεκαθαριζόταν ρητά ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις λήψης του οικογενειακού επιδόματος και τους δικαιούχους αυτού, που παραμένουν αμετάβλητοι.

Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) είχε συγκαλέσει για αύριο, Πέμπτη, έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της, με θέμα τη λήψη αποφάσεων για την πραγματοποίηση αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με αφορμή τη σχετική τροπολογία.

«Η κατάθεση μιας τέτοιας τροπολογίας, με την οποία ‘εν μια νυκτί’ καταργείται ο ΕΛΟΕΝ. ο οποίος για εμάς τους ναυτικούς είναι συνδεδεμένος με την ύπαρξή μας και την οικογένειά μας, χωρίς την παραμικρή ενημέρωσή μας, είναι πράξη απαράδεκτη και άκρως αντιναυτεργατική και σε καμία περίπτωση δεν γίνεται αποδεκτή από την πλευρά μας, όταν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι εμείς οι ίδιοι οι ναυτικοί χρηματοδοτούμε τον ΕΛΟΕΝ, με τις δικές μας εισφορές, χωρίς το κράτος να πληρώνει έστω ένα ευρώ», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του συνδικαλιστικού σωματείου των ναυτικών.

Η ΠΝΟ προσθέτει, επίσης, ότι η κατάργηση του ΕΛΟΕΝ αποτελεί «casus belli» για τους ναυτικούς και, σε περίπτωση της μη άμεσης απόσυρσής της σχετικής τροπολογίας – κάτι που τελικά απετεύχθη – θα απαντήσει με καθολικές και άμεσες κινητοποιήσεις.

Η νέα ανακοίνωση της ΠΝΟ: Αποσύρθηκε η τροπολογία
Την απόσυρση της τροπολογίας χαιρέτισε με νέα ανακοίνωσή της η ΠΝΟ.

Όπως αναφέρει σχετικά: «Στην άμεση απόσυρση του άρθρου τροπολογίας στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή για τον e-ΕΦΚΑ, το οποίο αφορά την ένταξη στο Ν.Α.Τ. του Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών (Ε.Λ.Ο.Ε.Ν.), που έχει ως αντικείμενο τη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων στους Έλληνες ναυτικούς, που είναι ασφαλισμένοι στο Ν.Α.Τ., προχώρησε ο Υπουργός Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης».

Και τονίζει πως «με τη δυναμική αντίδραση, τη μεγάλη συσπείρωση των Ναυτεργατικών Σωματείων, την άμεση κινητοποίηση των ναυτεργατών και την καίρια αντιμετώπιση του προβλήματος από τη Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, μια ακόμη αντεργατική κρατική παρέμβαση δεν απέδωσε τα προσχεδιαζόμενα».

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει διάλογος με τις οργανώσεις των ναυτικών, καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

Tags: ΠΝΟ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ