13.9.2021 5:50

Μητσοτάκης από τη Δ.Ε.Θ.: "Μόνιμες οι δομές υποδοχής προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου"

Ο Πρωθυπουργός έβαλε πλάτη στον σχεδιασμό Μηταράκη για υπερδομές όταν προεκλογικά έλεγε ότι δεν θα δεχθεί καμία μόνιμη παρουσία προσφύγων στα νησιά

Στροφή 180 μοιρών από τις βασικές προεκλογικές του εξαγγελίες για το μεταναστευτικό έκανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, οριοθετώντας τη γραμμή της κυβέρνησης απέναντι στους νησιώτες.

Ο πρωθυπουργός, για πρώτη φορά, απέδωσε τον χαρακτηρισμό «μόνιμες» στις υπό σχεδιασμό δομές, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα από τα όσα μέχρι σήμερα ανέφερε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο οποίος περιορίζονταν στο να χαρακτηρίσει τις δομές «κλειστές ελεγχόμενες», παρότι η Ευρώπη έχει ξεκαθαρίσει ότι οι δομές θα είναι ανοιχτές αλλά ελεγχόμενες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επεσήμανε ότι ακόμα και οι κακοπροαίρετοι επικριτές της Κυβέρνησης, έχουν αναγνωρίσει ότι η κατάσταση έχει αλλάξει ενώ σε άλλο σημείο της απάντησής του προς τον Δημοσιογράφο του ΑΠΕ Σπύρο Μουρελάτο, ανέφερε ότι, η Κυβέρνηση ήταν πολύ ειλικρινής με τους νησιώτες ότι θα υπάρχουν μόνιμες δομές υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.

Στο μακρινό… 2017

Η συγκεκριμένη πάντως δήλωση έρχεται σε πλήρη αναντιστοιχία με όσα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει το 2017, κατά τη διάρκεια του 11ου Συνεδρίου της Ν.Δ., όταν από το Ξενοδοχείο «Χανδρής», είχε αρκεστεί να αναγνωρίσει την αναγκαιότητα μόνο των Προαναχωρησιακών Κέντρων, λέγοντας ότι, η Ν.Δ. δεν θα επιτρέψει τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου να γίνουν μόνιμο πάρκινγκ ψυχών με μόνιμη παρουσία μεταναστευτικού πληθυσμού.

Είχε ψέξει μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ για τον περιορισμένο αριθμό επιστροφών παράνομων μεταναστών από τα νησιά προς την Τουρκία, τη στιγμή που για 1,5 χρόνο (από τον Μάρτιο του 2020), η Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας παραμένει νεκρή και άρα δεν επιστρέφεται κανένας παράνομος μετανάστης από τα νησιά προς την Τουρκία.

«Δεν θα έχουμε πρόβλημα»

Ο κ. Μητσοτάκης, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με ροές από το Αφγανιστάν, λέγοντας ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, έχει τις υποδομές για να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μόνο για δομές

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως είχαν όσα είπε ο Πρωθυπουργός για την υποτιθέμενη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αναγνωρίζοντας και ο ίδιος ότι αυτή προς στιγμήν περιορίζεται στην παροχή κονδυλίων για δομές και σε πολύ λιγότερο βαθμό στο θέμα του Ευρωπαϊκού Σύμφωνου Μετανάστευσης.

Αναλυτικά η ερώτηση και η απάντηση του πρωθυπουργού

Σπύρος Μουρελάτος - ΑΠΕ: Καλησπέρα. Θέλω να επανέλθω, αν μου επιτρέπετε, στο μεταναστευτικό. Άκουσα με προσοχή τις απαντήσεις που δώσατε σε ό,τι αφορά το σκέλος Τουρκίας σε αυτή την πολυπαραγοντική, απαιτητική εξίσωση σε κάθε περίπτωση. Αλλά επειδή έχουμε τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, οι οποίες δημιουργούν ανησυχία ανά τον κόσμο, θέλω να ρωτήσω το εξής. Μάλιστα είναι διττό το ερώτημα. Θέλω να ρωτήσω αν αισθάνεστε σίγουρος πως έχετε εξασφαλισμένη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Το ρωτώ αυτό γιατί θυμάμαι μια διχογνωμία που είχατε πρόσφατα στην Σλοβενία με τον κ. Σασόλι, σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές. Και θέλω να ρωτήσω επίσης αν αισθάνεστε σιγουριά για την εγχώρια διάσταση. Αν τα νησιά μας, της πρώτης υποδοχής, είναι έτοιμα σε κάθε περίπτωση. Αν έχει προχωρήσει, το κυβερνητικό πρόγραμμα, γιατί θυμίζω πως είχαμε και επεισόδια πριν από ενάμιση χρόνο σε Χίο και Μυτιλήνη. Ευχαριστώ πολύ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς η κατάσταση στα νησιά σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση πριν από ενάμιση χρόνο. Είναι κάτι το οποίο το πιστοποιούν και οι πιο κακοπροαίρετοι επικριτές της Κυβέρνησης. Είναι πολύ καλύτερη. Και βέβαια ήμασταν πολύ ειλικρινείς με τους νησιώτες μας, ότι θα υπάρχουν μόνιμες δομές υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στα νησιά. Στην Σάμο, ας πούμε, η καινούργια δομή, ολοκληρώνεται ήδη. Αυτό θα μας επιτρέψει -και πιστεύω ότι θα έχω την ευκαιρία να επισκεφθώ το νησί- στους επόμενους δύο μήνες να κλείσουμε επιτέλους την δομή στο Βαθύ, να την αποδώσουμε πίσω, στον Δήμο. Να απελευθερώσουμε τον χώρο και να εγκαινιάσουμε την καινούργια δομή που λειτουργεί με απόλυτη ασφάλεια στο κέντρο του νησιού, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Το ίδιο που πετύχαμε μετά από πολλές διαβουλεύσεις και στην Μυτιλήνη, ενώ στην Κω και στην Λέρο τα έργα ήδη προχωρούν. Και στην Χίο έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο. Άρα στα πέντε νησιά θα έχουμε μόνιμες δομές. Και φυσικά θέλω να θυμίσω ότι το αντιστάθμισμα είναι ότι τα πέντε νησιά έχουν χαμηλότερο Φ.Π.Α., τον οποίο έχουμε πια διασφαλίσει για όσο θα υπάρχουν δομές υποδοχής προσφύγων στα νησιά. Άρα υποδομές, σε περίπτωση που βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα, έχουμε. Δεν εκτιμώ, όμως, ότι αυτό θα γίνει για τους λόγους που σας ανέλυσα πριν.

Ως προς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη: Βεβαίως υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά τη δουλειά την κάνουμε εμείς. Τη δουλειά την κάνει το Λιμενικό, την κάνει η Αστυνομία, την κάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και αυτό θα εξακολουθεί να γίνεται. Υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ως προς την οικονομική στήριξη της προσπάθειάς μας και τη χρηματοδότηση των κέντρων υποδοχής. Αλλά η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που θα μπορούσαμε να είχαμε θα ήταν η συμφωνία στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου το οποίο με δίκαιο τρόπο θα κατανέμει υποχρεώσεις και δικαιώματα σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση αυτού του σύνθετου προβλήματος. Διότι -θα το ξαναπώ- δεν γίνεται να υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που να θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει μόνη της να λύσει αυτό το πρόβλημα και δεν τους αφορά καθόλου επειδή θεωρούν οι ίδιοι ότι μπορούν να κρατούν τα σύνορά τους ασφυκτικά, ερμητικά κλειστά.

Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε ομοφωνία στο Συμβούλιο. Αλλά αυτή θα ήταν η καλύτερη ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, να συμφωνήσουμε τουλάχιστον ότι έχουμε κοινούς κανόνες ασύλου και ότι κάθε χώρα με τον τρόπο της συνεισφέρει στην προσπάθεια διαχείρισης ενός προβλήματος που δεν είναι μόνο ελληνικό, δεν είναι μόνο ιταλικό, είναι ευρωπαϊκό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα επαναλάβω ότι εμείς θα κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ