Έντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες, με φόντο την απόφαση της κυβέρνησης να χρησιμοποιηθεί η περιοχή του Μερσινιδίου ως δανειοθάλαμος για την άντληση αδρανών υλικών, στο πλαίσιο των εργασιών για την επέκταση του αεροδρομίου του νησιού προς βορρά. Η σύγκρουση κορυφώθηκε με τη δημόσια αντίδραση της Λαϊκής Συσπείρωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που κατηγόρησε ανοικτά την κυβέρνηση και προσωπικά τον βουλευτή Χίου της Ν.Δ., Νότη Μηταράκη, για «καταστροφικές ενέργειες σε βάρος της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου και Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, οι εργασίες αποχωμάτωσης ξεκίνησαν «εν αγνοία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και άλλων δημόσιων υπηρεσιών, σε μέρα αργίας, για τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων». Η περιοχή, που εκτείνεται από την πρώην βόρεια πύλη του προσφυγικού καταυλισμού έως την πύλη του νεκροταφείου, θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας λόγω της γεωμορφολογίας της, της ύπαρξης της Μονής Μερσινιδίου, αλλά και ως σημείο εκκίνησης της πεζοπορικής διαδρομής «Ελληνόστρατα».
Η παράταξη υπογραμμίζει ότι «οι καθιζήσεις έχουν ήδη επηρεάσει τη στατικότητα της μονής, με αποτέλεσμα να έχει κοπεί στα δύο», προειδοποιώντας για κινδύνους κατολισθήσεων και «αλοίωση της πολιτισμικής ταυτότητας του νησιού».
Η αντίδραση των τοπικών παρατάξεων και κατοίκων υπήρξε άμεση. Μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης έσπευσαν επιτόπου, καλώντας σε κινητοποίηση και καταφέρνοντας, έστω προσωρινά, την παύση των εργασιών. Παράλληλα, απευθύνθηκε κάλεσμα προς την Αρχαιολογική Υπηρεσία να παρέμβει άμεσα, ενώ η Μητρόπολη Χίου καλείται «να περιφρουρήσει την ύπαρξη της Μονής Μερσινιδίου».
Στο στόχαστρο τίθενται η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου και η Αντιπεριφέρεια Π.Ε. Χίου, καθώς – όπως καταγγέλλεται – «όχι μόνο γνώριζαν τα σχέδια, αλλά και συναίνεσαν, εντάσσοντας την περιοχή στον περιφερειακό σχεδιασμό ως δανειοθάλαμο».
Στο ίδιο μήκος κύματος, η ανακοίνωση αφήνει σαφείς αιχμές για το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών, αναφέροντας ότι «ενόψει της κυβερνητικής φιέστας με υπουργούς και παρατρεχάμενους την Τρίτη, έπρεπε κάτι να παρουσιαστεί από τα τοπικά κυβερνητικά φερέφωνα, που επιρρίπτουν ευθύνες στο ΚΚΕ και όχι στις αντιλαϊκές τους πολιτικές».
Άμεση ήταν η αντίδραση του βουλευτή Χίου της Ν.Δ. Νότη Μηταράκη, μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε υψηλούς τόνους, δήλωσε:
«Στελέχη του ΚΚΕ από το πρωί προσπαθούν να διακόψουν τη λήψη υλικών για το αεροδρόμιο. Χιώτικη εταιρεία πάει στα δικαστήρια εναντίον του έργου, κάτοικοι εναντίον της Μαρίνας προσπαθούν να μπλοκάρουν και αυτό. Κάποιοι και πάλι θέλουν να καταδικάσουν τη Χίο μας, δεν θα τους περάσει αυτή τη φορά. Τα έργα έχουν άδειες και θα τελειώσουν».
Η δήλωση αυτή προκάλεσε νέο γύρο αντιπαραθέσεων, με στελέχη της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν «συστηματική υποτίμηση των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών επιπτώσεων του έργου», ενώ εκφράστηκαν ερωτήματα για τη νομιμότητα των αδειοδοτήσεων και τη διαδικασία επιλογής του σημείου εξόρυξης.
Το ζήτημα αναδεικνύει ένα γενικότερο πρόβλημα πολιτικής διαχείρισης μεγάλων έργων υποδομής σε περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντικής και ιστορικής σημασίας, χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να μαλώνουν τα βουβάλια - εταιρείες και να την πληρώνουν τα βατράχια, ο χιώτικος λαός. Όχι άλλα έργα με τη λογική “τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές μας”».
Το θέμα αναμένεται να επανέλθει με νέα ένταση ενόψει της επίσημης επίσκεψης κυβερνητικών στελεχών στο νησί, με πολλούς φορείς να ετοιμάζουν παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.