7.12.2021 8:30

Κυριάκος Μητσοτάκης: "Νόμιμες οδοί μετανάστευσης για να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα διακινητών"

Η πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η αύξηση των εμβολιασμών, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η θετική πορεία του τουρισμού, καθώς και το μεταναστευτικό πρόβλημα και η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα, ήταν τα βασικά ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN και στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό- μεταναστευτικό πρόβλημα ο πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό και υπενθύμισε τι συνέβη στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα υφίσταται τις συνέπειες μιας χώρας που βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο Πάπας όταν πήγε στη Λέσβο, είδε μια κατάστασή σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με το 2016.

"Τώρα έχουμε οργανωμένες εγκαταστάσεις που προσφέρουν ανθρώπινες συνθήκες σε απελπισμένους ανθρώπους που φτάνουν στις ακτές μας. Αλλά νομίζω ότι είναι σωστό να επισημάνουμε ότι δεν υπήρξε αρκετή αλληλεγγύη όσον αφορά τον διαμοιρασμό των βαρών της μετανάστευσης" είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Υπεραμύνθηκε της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει χορηγήσει άσυλο σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους κατά τα τελευταία χρόνια, και ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, που υποδέχτηκε σημαντικό αριθμό γυναικών από το Αφγανιστάν, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα μας οφείλει επίσης να προστατεύει και τα σύνορά της.

Παράλληλα ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να εξαλειφθούν τα δίκτυα των διακινητών και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να υπάρξουν ανοιχτές νόμιμες οδοί, σε ανθρώπους που θα ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα, να έρθουν στην Ευρώπη όχι μόνο για να είναι ασφαλείς από τους κινδύνους του πολέμου και των διώξεων, αλλά και για να αναζητήσουν ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον.

"Δυστυχώς, δεν έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε αυτό το ζήτημα. Και ναι, υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούν ότι αυτό απλά δεν είναι δικό τους πρόβλημα. Και θέλουν πολύ απλά να το μετατρέψουν σε πρόβλημα των χωρών που εξαιτίας της γεωγραφικής τους θέσης τυγχάνει να βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης" τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

Κριστιάν Αμανπούρ: Μιλώντας για την απώλεια ζωών, που είναι κάτι τραγικό, υπάρχουν σημαντικές απώλειες ζωών μεταξύ των μεταναστών και εκείνων που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη. Πριν από λίγο καιρό, ανάμεσα στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, στη Μάγχη, είχαμε το τραγικό συμβάν: 27 άνθρωποι, μεταξύ τους παιδιά, πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να λάβουν άσυλο, που είναι δικαίωμά τους. Ο Πάπας, ασφαλώς, βρέθηκε στο ελληνικό νησί της Λέσβου και εξέφρασε μεγάλη ανησυχία -να πούμε ότι στη Λέσβο έχετε έναν πολύ μεγάλο καταυλισμό μεταναστών- μιλώντας ευρύτερα για τους παράλογους φόβους κάποιων χωρών έναντι των μεταναστών.

Και ανέφερε ότι «γινόμαστε μάρτυρες μιας υποχώρησης της δημοκρατίας στην Ευρώπη από ανθρώπους και πολιτικούς που παρασύρθηκαν από το λαϊκιστικό κύμα». Ποιό είναι το σχόλιό σας για αυτό; Διότι αν κοιτάξετε τη Βρετανία, αν κοιτάξετε τη Γαλλία, παρόλο που δεξιοί πολιτικοί αναφέρονται πολύ στους μετανάστες, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν και τόσοι πολλοί, συγκριτικά μιλώντας, που φτάνουν σε αυτές τις χώρες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα υφίσταται τις συνέπειες μιας χώρας που βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μας επισκέφτηκε ο Πάπας για δεύτερη φορά. Είμαι βέβαιος πως όταν πήγε στη Λέσβο, είδε μια κατάστασή σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με το 2016. Τώρα έχουμε οργανωμένες εγκαταστάσεις που προσφέρουν ανθρώπινες συνθήκες σε απελπισμένους ανθρώπους που φτάνουν στις ακτές μας. Αλλά νομίζω ότι είναι σωστό να επισημάνουμε ότι δεν υπήρξε αρκετή αλληλεγγύη όσον αφορά τον διαμοιρασμό των βαρών της μετανάστευσης.

Η Ελλάδα έχει χορηγήσει άσυλο σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους κατά τα τελευταία χρόνια. Ήμασταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, Κριστιάν, που υποδέχτηκε σημαντικό αριθμό γυναικών από το Αφγανιστάν. Φιλοξενούμε περισσότερες από 800 γυναίκες και τις οικογένειές τους στην Ελλάδα γιατί θεωρήσαμε ότι αυτό ήταν το σωστό, να προσφέρουμε σε αυτές τις γυναίκες και τις οικογένειές τους προστασία από ένα καθεστώς που θα μπορούσε ενδεχομένως να προβεί σε διώξεις εναντίον τους. Ταυτόχρονα, υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και πιστεύουμε ότι αυτή είναι η σωστή προσέγγιση.

Πρέπει να εξαλείψουμε τα δίκτυα των διακινητών. Πρέπει να σταματήσουμε τη διακίνηση ανθρώπων σε αυτές τις φρικτές συνθήκες. Και ο μόνος τρόπος για να το κάνουμε είναι να ανοίξουμε νόμιμες όδους σε ανθρώπους που θα ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα, να έρθουν στην Ευρώπη όχι μόνο για να είναι ασφαλείς από τους κινδύνους του πολέμου και των διώξεων, αλλά και για να αναζητήσουν ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον. Δυστυχώς, δεν έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε αυτό το ζήτημα. Και ναι, υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούν ότι αυτό απλά δεν είναι δικό τους πρόβλημα. Και θέλουν πολύ απλά να το μετατρέψουν σε πρόβλημα των χωρών που εξαιτίας της γεωγραφικής τους θέσης τυγχάνει να βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κριστιάν Αμανπούρ: Επιτρέψτε μου να ακούσουμε αυτό το ηχητικό απόσπασμα από τον Πάπα, είναι ο ηθικός ηγέτης του κόσμου και έχει αναφερθεί στη δεινή θέση των προσφύγων σε όλη τη θητεία του. Ιδού τι είπε για τον πολιτισμό και τον κίνδυνο για τον πολιτισμό από τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι μετανάστες.

[Πάπας Φραγκίσκος (προβολή αποσπάσματος βίντεο): «Η Μεσόγειος, που για χιλιετίες ένωσε διαφορετικούς λαούς και χώρες μακρινές, γίνεται ένα κοιμητήριο δίχως επιγραφές. Αυτός ο μεγάλος ταμιευτήρας, κοιτίδα τόσων πολιτισμών, μοιάζει σήμερα σαν καθρέπτης θανάτου. Σας παρακαλώ, ας σταματήσουμε αυτό το ναυάγιο πολιτισμού»]

Κριστιάν Αμανπούρ: Επομένως αυτή είναι μια πολύ αιχμηρή αναφορά, και απλώς αναρωτιέμαι αν πιστεύετε, ότι όχι μόνο ο πόλεμος, αλλά και η κλιματική αλλαγή θα ωθήσει περισσότερους ανθρώπους στη μετανάστευση. Και επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε όσα λέει η Παγκόσμια Τράπεζα: 200 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να γίνουν μετανάστες λόγω της αλλαγής στο κλίμα ή να εκτοπιστούν μέχρι το 2050. Και αναρωτιέμαι, τι σκέφτεστε όταν αναλογίζεστε αυτήν την πιθανότητα; Και είναι πλέον ένα ερώτημα που αφορά και την κλιματική αλλαγή, το κατά πόσον εσείς και όλοι οι άλλοι (ηγέτες) μπορείτε να διαχειριστείτε την κλιματική κρίση πριν συμβεί αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχετε δίκιο όταν επισημαίνετε ότι εάν δεν αντιμετωπίσουμε τις γενεσιουργούς αιτίες της μετανάστευσης, η πίεση θα αυξάνεται. Και για να επιστρέψω στα λόγια του Πάπα, και τα ισχυρά μηνύματα σε αυτά, μπορώ να σας πω ότι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε καθημερινά για να σώσουμε ανθρώπους των οποίων η ζωή κινδυνεύει στη θάλασσα. Αλλά πρέπει επίσης να συνεργαστούμε με τους γείτονές μας. Και σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία.

Η Τουρκία στο παρελθόν έχει εργαλειοποιήσει τη μετανάστευση. Θυμάστε πολύ καλά τι συνέβη τον Μάρτιο του 2020. Νομίζω ότι ακολουθούν μια διαφορετική προσέγγιση τώρα, που είναι στη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να συνεργαστούμε για να εξαλείψουμε τα δίκτυα των διακινητών. Στην περίπτωσή μας μιλάμε για μια πολύ μικρή απόσταση ανάμεσα στις τουρκικές ακτές και τα ελληνικά νησιά και είμαστε χαρούμενοι που καταφέραμε να μειώσουμε σημαντικά τις αφίξεις, κατά περισσότερο από 80% από τότε που ανέλαβα την Πρωθυπουργία.

Αυτό στέλνει επίσης ένα σήμα στους διακινητές, αλλά και σε αυτούς που απευθύνονται στους διακινητές: μην το δοκιμάσετε. Αυτό είναι ένα πολύ, πολύ επικίνδυνο ταξίδι. Έτσι, εάν δεν εξαλείψουμε αυτά τα δίκτυα και ταυτόχρονα, προσφέρουμε νόμιμες οδούς, νόμιμα σημεία εισόδου για τη μετανάστευση, τότε η κατάσταση δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί. Αλλά και η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, αυτό που είδαμε το 2015, όταν ουσιαστικά ανοίγαμε τα σύνορά μας σε όλους, είναι κάτι που ξεκάθαρα δεν αποτελεί λύση. Και επίσης είναι κάτι που δεν θα γίνει δεκτό από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ