11.2.2020 10:59

ΒΙΝΤΕΟ- «Γι’ αυτό επιτάξαμε την έκταση στο «17»»

«Δεν γίνεται να αντιδρούμε στη δημιουργία δομής σε δημόσια έκταση και από την άλλη να μη δίνουμε και δημοτική γη», είπε ο Υπουργός Μετανάστευσης

Στην αντίδραση του Δήμου Χίου να παραχωρήσει δημοτική έκταση στο «17» ενώ προηγουμένως είχε αντιδράσει στη δημιουργία δομής σε δημόσια έκταση στην περιοχή του «15», απέδωσε την απόφαση επίταξης ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην τηλεοπτική συχνότητα του ΑΝΤ-1 και στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη.

Αναλυτικά ανέφερε:

«Στο θέμα της Χίου θέλω να το πω πολύ συγκεκριμένα. Η κυβέρνηση είχε δημόσια γη κάποια χιλιόμετρα πιο κει. Όταν προτείναμε τη δημόσια γη, ξεσηκώθηκε ο Δήμος γιατί ήθελε να πάμε πιο μακριά. Τους είπα να πάμε πιο κει στο «17». Στο «17» ένα κομμάτι ανήκει στο δημόσιο και ένα κομμάτι στον Δήμο. Ο Δήμος ήθελε να πάμε πιο μακριά, να μην πάμε στη δημόσια γη που είχαμε αλλά να μη μας βοηθήσει να πάμε και στη δημοτική γη. Δεν γίνονται όλα…»

Σύνολο ενεργειών

Ο Νότης Μηταράκης σημείωσε ότι η δημιουργία νέων δομών στα νησιά δεν αποτελεί αποσπασματική κίνηση της Κυβέρνησης αλλά εντάσσεται σε ένα σύνολο ενεργειών που θα επιτρέψουν την αποσυμφόρηση των νησιών και το κλείσιμο των υπαρχουσών δομών σε Χίο, Λέσβο και Σάμο.

Όπως είπε, η αυστηροποίηση του πλαισίου για το άσυλο, το ηλεκτρονικό πλέγμα επιτήρησης των συνόρων, η αλλαγή της στάσης της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα καθώς και η δημιουργία δομών στην ενδοχώρα και στην Κρήτη θα έχουν πολύ σύντομα αποτελέσματα.

 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι ήδη έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, τη στιγμή που το πρόγραμμα δημιουργίας νέων δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα συνεχίζεται, και συμπλήρωσε ότι «τα νέα κέντρα συνδυάζονται με μια ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς θα έχουν τις μισές θέσεις φιλοξενίας από τις υπάρχουσες δομές».

Σε ερώτηση για τις επιστροφές, ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι με το νέο νόμο του ασύλου δίνεται προτεραιότητα στην εξέταση της αίτησης όσων έρχονται από 1/1/20, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ήδη ο κατάλογος των αφαλών χωρών, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις να κρίνονται ως απαράδεκτες μέσα σε 15-20 ημέρες και αυτοί να επιστρέφονται στη Τουρκία. Έχουμε προχωρήσει ήδη σε 8 αποστολές μέχρι σήμερα».

Παράλληλα, κατέκρινε την προηγούμενη Κυβέρνηση, διότι δεν «έκανε επιστροφές» και τόνισε ότι «δεν έχουμε αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα με τη γείτονα χώρα. όποιον έχουμε στείλει πίσω, η Τουρκία τον έχει δεχθεί».

Σε ερώτηση για την χρηματοδότηση και τη λειτουργία των νέων κέντρων, απάντησε ότι «οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές είναι σχεδιασμένες βάσει πρακτικών που εφαρμόζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Όποιος παρακάμπτει τον τρόπο λειτουργίας των νέων δομών, θα θεωρείται παραβατικός και θα κρατείται».

«Δουλεύουμε στην κατεύθυνση μιας πολιτικής που έχει έξι βασικούς άξονες: φύλαξη των συνόρων με αύξηση πλωτών μέσων και του προσωπικού, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, επιτάχυνση των επιστροφών, κλειστές ελεγχόμενες δομές, επιτήρηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και διεθνοποίηση του προβλήματος», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ