17.12.2013 17:50

Βάση σωστού σχεδιασμού για την Κλειδού

Το πρώτο βήμα για τη σωστή αξιοποίηση του δασικού  οικοσυστήματος της Κλειδούς έγινε το περασμένο Σάββατο, στην ημερίδα «Το περιαστικό δάσος της Κλειδούς: παρελθόν – παρόν  – μέλλον - προοπτικές», που συνδιοργάνωσαν η Δημοτική Ενότητα Ομηρούπολης,  το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης και ο Φ.Ο.Β.    

Το επόμενο και σημαντικότερο βήμα θα είναι η  διευρυμένη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιανουαρίου 2014, στην οποία θα κατατεθούν οι ιεραρχημένες προτάσεις για να διαμορφωθεί το προσχέδιο που θα προωθηθεί στα αρμόδια όργανα.

Το όχημα πάνω στο οποίο θα τροχοδρομήσει ο σχεδιασμός, μπορεί να είναι η  Περιφέρεια Β. Αιγαίου, αφού, όπως δήλωσε ο  προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής,  Γ. Πλακωτάρης, αν οι προτάσεις που θα κατατεθούν είναι ολοκληρωμένες, μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδότησης του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, που θα  ανοίξει την άνοιξη του 2014.  

Γραπτή υποβολή προτάσεων

Οι υπεύθυνοι του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειδούς, όπως συμφωνήθηκε στην ημερίδα, περιμένουν έως αύριο το μεσημέρι τη γραπτή υποβολή των προτάσεων από ιδιώτες και φορείς, για να τις προωθήσουν με τη σειρά τους στο Δήμο.                

Η διαφορά

Παρότι η συμμετοχή στην ημερίδα δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, οι τοποθετήσεις κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον. Όλες είχαν την τάση να συμβάλουν θετικά στην αναβάθμιση της περιοχής, δίχως την πίεση των γεγονότων που παρατηρούνταν σε άλλες κατά καιρούς συζητήσεις που έχουν γίνει για την Κλειδού.

Οι όποιες καλές προθέσεις κατά το παρελθόν σκόνταφταν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και την παρουσία επαγγελματικών δραστηριοτήτων εντός του δάσους. «Όσοι αυθαιρετούν στο χώρο θα πρέπει να κατανοήσουν ότι τα περιθώρια ανοχής μας έχουν εξαντληθεί. Όσοι πάλι έχουν αναπτύξει νόμιμη δραστηριότητα θα επιχειρηθεί να διευκολυνθούν με την υπαγωγή τους σε προγράμματα που ευνοούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και των ίδιων και της περιοχής», εξηγεί ο αντιδήμαρχος, Ν. Νύκτας. Η Δημοτική Ενότητα Ομηρούπολης εστίασε στις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν βραχυπρόθεσμα, εντός του 2014, χρηματοδοτημένες από το Τεχνικό Πρόγραμμα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην ανάπτυξη εθελοντικών δράσεων γύρω από την περιοχή.

Ξεκάθαρο

Στους φιλόδοξους σχεδιασμούς έβαλε φραγμό η τεκμηριωμένη τοποθέτηση του επίκουρου καθηγητή του Παν. Αιγαίου, κ. Κοκκόρη. Ο ίδιος απέτρεψε την πρόθεση σύστασης φορέα διαχείρισης του δάσους, θυμίζοντας ότι βρισκόμαστε σε εποχή κατά την οποία υφιστάμενοι παρόμοιοι φορείς συνενώνονται. Όπως απέρριψε και την πρόταση να επιχειρηθεί να κατοχυρωθεί ως εθνικός δρυμός. «Ξέρω παραδείγματα εθνικών δρυμών που η ονομασία δεν ήταν αρκετή για να τους σώσει από την καταστροφή», εξήγησε.

Όλοι πάντως συμφώνησαν ότι αφενός δεν υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο για το μέλλον της περιοχής, αφετέρου είδαν θετικά την πρωτοβουλία και ελπίζουν για κάτι καλύτερο στη συνέχεια της.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ