12.2.2016 18:12

Το τρικέφαλο τέρας της υπανάπτυξης

  Στο νομικό κόσμο είναι γνωστή η Λατινική φράση “Dura lex,sed lex”, δηλαδή “Σκληρός νόμος, αλλά νόμος”.

  Στην καθομιλουμένη σημαίνει ότι, μπορεί να είναι σκληρός ένας νόμος, όμως είναι νόμος και άρα πρέπει να εφαρμοσθεί. Ως απαράβατος κανόνας, χαρακτηρίζει όλες τις ευνομούμενες Κοινωνίες και Πολιτείες. Για την τήρησή του πρέπει να μεριμνούν όλοι, κυρίως όμως τα εντεταλμένα, προς τούτο, Κρατικά Όργανα, κάποια των οποίων βέβαια, και όχι σπάνια, καταχρώμενα της εξουσίας που τους έχει παραχωρήσει το Κράτος, εφαρμόζουν επιλεκτικά ή στρεβλά τους νόμους, τους παρερμηνεύουν, ενίοτε μάλιστα δεν τους εφαρμόζουν καθόλου.

  Κάπως έτσι, με διάχυτη την παρανομία, κυρίαρχη την πολυνομία και την δικομανία, να συνεπικουρεί, οδηγούμεθα σε τραγελαφικές καταστάσεις και σε υπανάπτυξη.

  Για την παρανομία (ανομία) ως κοινωνικό φαινόμενο και αιτία πολλών δεινών, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Για την Ελληνική πολυνομία, αρκεί να καταγράψουμε ότι, μόνο τα τελευταία είκοσι (20) χρόνια, έχουν ψηφιστεί 2.178 νόμοι, έχουν δε εκδοθεί 14. 248 Προεδρικά διατάγματα και 17. 638 Υπουργικές αποφάσεις !  Σκεφθείτε λοιπόν μέσα σε ποιόν νομικό κυκεώνα πελαγοδρομούν πολίτες, νομικοί, Δημόσια Διοίκηση και Δικαστική Εξουσία, με κύριο υπεύθυνο την Πολιτική Εξουσία.

  Και κάπου, μέσα σ' αυτόν τον κυκεώνα, “ξεφυτρώνουν”, ως τρίτο κεφάλι του τέρατος της υπανάπτυξης, οι λεγόμενοι δικομανείς που αυτοστρατεύονται υπέρ (δήθεν) της τήρησης της νομιμότητας όπως όμως αυτοί την αντιλαμβάνονται. Πρόκειται συνήθως περί ιδιοτελών ατόμων που τα χαρακτηρίζει ο εγωϊσμός και η εμμονική ισχυρογνωμοσύνη, η εκδικητική εριστική μανία και η αντικοινωνικότητα. Κομπλεξικοί, “καυγατζήδες”, ηδονίζονται να καταγγέλουν, να μηνύουν, να προσφεύγουν συχνά στην Δικαιοσύνη αντιδικώντας με γείτονες, συναδέλφους, συγγενείς, πρώην φίλους και συνεργάτες, “κοντράροντας” Δημόσιες και Δημοτικές Αρχές, μπλοκάροντας συχνά μελέτες, έργα και αναπτυξιακές δράσεις με τις οποίες αυτοί (οι δικομανείς) δείχνουν να διαφωνούν.

  Αγνοούν ή παραβλέπουν και παρακάμπτουν την ρήση του Ιησού “ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω”.

  Καταχρώνται προκλητικά και ασύστολα δικαίωμα που, όπως σε όλους τους πολίτες, τους έχει παραχωρήσει η Πολιτεία. Συχνά, όταν δεν ασχολούνται με ιδιωτικές διαφορές τους, αυτοδιορίζονται τοπικοί εισαγγελείς που δήθεν υπερασπίζονται το νόμο και προστατεύουν δήθεν το δημόσιο συμφέρον (το συμφέρον δηλαδή των πολιτών εν συνόλω), ενώ, πίσω από αυτό το προσωπείο και το προπέτασμα, μπορεί να κρύβουν και να καμουφλάρουν προσωπικά συμφέροντα.

  Αδιαφορούν πλήρως αν, με την όλη συμπεριφορά τους, μπορεί να ζημιώσουν αδίκως τρίτους, αν γίνονται τροχοπέδη στην ό,ποια αναπτυξιακή προσπάθεια, ακόμη και αν “βραχυκυκλώνουν” την ουσιαστική και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης. Δεν είναι τυχαίο, ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη και η Δημόσια Διοίκηση, είναι, ετησίως, αντιμέτωπες, με εκατοντάδες χιλιάδες, καταγγελίες, προσφυγές, μηνύσεις, προσωρινά μέτρα και αγωγές, δηλαδή με μια μορφή “κοινωνικού καρκινώματος” που τρώει και νεκρώνει παραλυτικά τις σάρκες της Χώρας μας.

  Οι ΄Ελληνες, μοιάζουμε με κωπηλάτες που, (κυρίως τα τελευταία χρόνια), κωπηλατούμε κοπιαστικά μέχρι εξουθένωσης, μήπως και ξανοιχθεί η βάρκα που λέγεται “ΕΛΛΑΔΑ” στο πέλαγος της ασφάλειας, της προόδου και του εκσυγχρονισμού. ΄Ομως, η βάρκα, δεν ξεκολλά από την προβλήτα όσο δεν λύνονται τα παλαμάρια που την κρατούν δεμένη σ' αυτήν. Τα παλαμάρια είναι πολλά. Μεταξύ αυτών η Πολυνομία, η Ανομία, η Δικομανία. Λέγεται, ότι, όσα “παλαμάρια” δεν λύνονται, πρέπει να κόβονται με μαχαίρι! ΄Αραγε η Πολιτεία το θέλει; Το επιδιώκει; Το μπορεί; Οι τρείς τελευταίες ερωτήσεις, απαντώνται με τρία βροντερά ΟΧΙ

 

Υ.Γ.: Ελπίζω να μη δει οποιοσδήποτε την “φωτογραφία” του σε όσα προανέφερα και να απαντήσει ως θιγόμενος. Οι αναφορές μου είναι γενικές, αόριστες, ισχύουν διαχρονικά και διατοπικά και δεν φωτογραφίζουν συγκεκριμένα πρόσωπα. Αυτά, ως αναγκαία εξήγηση χωρίς φόβο και πάθος, με την προσοχή στραμμένη κύρια προς τις “θύελλες” που μας περιβάλλουν όλο και πιο απειλητικά.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ