4.8.2022 13:15

Το πρόβλημα ύδρευσης στη Βολισσό και η λύση του

Τα τελευταία χρόνια ζούμε στη Βολισσό μια τραγική πραγματικότητα, η οποία έχει σχέση με το νερό. Με αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής και του ΔΣ της ΔΕΥΑΧ η Βολισσός κατάντησε να βρίσκεται σε κατάσταση που μέχρι πριν από λίγα χρόνια φάνταζε αδιανόητη, και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οι μόνιμοι κάτοικοι, αγρότες και λοιποί επαγγελματίες που έχουμε απομείνει με δυνατότητα καθαρής κρίσης φοβόμαστε ότι πολύ σύντομα τα πράγματα θα εξελιχθούν σε πολύ χειρότερα και μη αναστρέψιμα για τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, αν δεν αλλάξει η πολιτική αυτών που λαμβάνουν τις αποφάσεις.

Το πρόβλημα με λίγα λόγια

Τα τελευταία χρόνια η ευρύτερη περιοχή της Βολισσού, από τον Μάναγρο μέχρι την Αγία Μαρκέλλα έχει γεμίσει από παράνομες εξοχικές κατοικίες, που έχουν τη μορφή τροχόσπιτων, τροχοβιλών, παραπηγμάτων κλπ. Πολλοί είναι αυτοί που έρχονται εδώ, ακολουθώντας μια μόδα της εποχής και αγοράζουν χωράφια τα οποία δεν βρίσκονται εντός οικισμών, είναι αγροτεμάχια χωρίς δυνατότητα και άδεια δόμησης. Κατασκευάζουν λοιπόν οι άνθρωποι τα εξοχικά τους παράνομα όπως – όπως, φυτεύουν τα δεντράκια τους για να έχουν κάποτε σκιά, βάζουν κι έναν μπαξέ και κάνουν αίτηση στην ΔΕΥΑΧ για να πάρουν νερό.

Επειδή είναι αγροτεμάχια και δεν έχουν νόμιμη κατοικία, δεν έχουν δικαίωμα ύδρευσης και έτσι κάνουν αίτηση για νερό άρδευσης. Η ΔΕΥΑΧ όμως δεν διαθέτει αρδευτικό δίκτυο στην ευρύτερη περιοχή της Βολισσού, παρά μόνον στην περιοχή του περιφερειακού του χωριού, όπου υπάρχει η αρδευτική γεώτρηση στο Λιβάδι.

Η οποία αρδευτική γεώτρηση και το δίκτυό της, τα τελευταία χρόνια και λόγω της απερίσκεπτης ψηφοθηρικής και πελατειακής πολιτικής που ακολουθεί η ΔΕΥΑΧ, έχει γίνει και αυτή για ύδρευση διότι το νερό της ύδρευσης δεν επαρκεί. Γιατί δεν επαρκεί; Αφού ποτέ η Βολισσός δεν είχε πρόβλημα με την ποσότητα και την ποιότητα του πόσιμου νερού, γιατί απέκτησε τα τελευταία χρόνια; Η απάντηση είναι απλή.

Διότι η ΔΕΥΑΧ λειτουργώντας πελατειακά και παρόλο που δεν διαθέτει αρδευτικό νερό και δίκτυο στην ευρύτερη περιοχή Βολισσού, συνδέει κάθε έναν που θα της κάνει αίτηση για παροχή αρδευτικού νερού για το τροχόσπιτο, την τροχοβίλα και το αγροτεμμάχιό του με το δίκτυο της ύδρευσης.

Έτσι, φτάσαμε στο σημείο μέσα σε λίγα χρόνια να υπερδιπλασιαστούν τα ρολόγια και οι παροχές, να πολλαπλασιαστεί η κατανάλωση αφού όλοι αυτοί οι κάτοικοι των παράνομων εξοχικών ποτίζουν τα δέντρα και τους κήπους τους με το νερό της ύδρευσης, δλδ το πόσιμο που προορίζεται για τα σπίτια και τις επιχειρήσεις των νόμιμων κατοίκων και των επισκεπτών, με αποτέλεσμα να ξεμένουν όλοι από νερό, να φέρνει η ΔΕΥΑΧ βυτία με κακής ποιότητας νερό για να τρέχουν κάτι οι βρύσες μας, να κάνει ολοένα και περισσότερες γεωτρήσεις για να μπορέσει να εξυπηρετήσει την κατανάλωση και να χαμηλώνει έτσι τρομακτικά ο υδροφόρος ορίζοντας με άμεσο και ορατό κίνδυνο την εισχώρηση της θάλασσας μέσα σε αυτόν και την πλήρη καταστροφή όλων μας, των περιβολιών μας, των κήπων μας και της ζωής μας.

Η ολοένα αυξανόμενη παράνομη δόμηση στην ευρύτερη περιοχή Βολισσού λοιπόν, σε συνδυασμό με τις παράτυπες συνδέσεις στο δίκτυο της ΔΕΥΑΧ και η παράτυπη χρήση νερού που γίνεται κατά κόρον εξ αιτίας αυτών είναι ο ένας και μοναδικός λόγος που η Βολισσός έχει αποκτήσει μεγάλο πρόβλημα ύδρευσης τα τελευταία χρόνια και που κατ επέκτασιν κινδυνεύει να καταστραφεί τελειωτικά ο κάμπος της και όλοι μας.

Ο Δήμος Χίου και η ΔΕΥΑΧ πρέπει να το πάρουν απόφαση πριν είναι τα πράγματα μη αναστρέψιμα και αφενός να ελέγξουν την παράνομη δόμηση, αφετέρου την παράτυπη χρήση νερού, να διακόψουν άμεσα όλες τις παροχές αρδευτικής χρήσης, που συνδέονται στο δίκτυο ύδρευσης και να μην ξανακάνουν ποτέ πια άλλες τέτοιες.

Σημειώνω εδώ ότι μόνιμοι κάτοικοι και πληγέντες από όλη αυτή την τραγική κατάσταση έχουν απευθυνθεί στις υπηρεσίες και στον Εισαγγελέα για να επιληφθεί και να μεριμνήσει ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα στη Βολισσό και να σωθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και όλη η περιοχή.

Ελπίζω ο Δήμος και η ΔΕΥΑΧ να ενεργήσουν και να αποκαταστήσουν την τάξη τάχιστα, πριν είναι πολύ αργά αλλά και πριν λάβουν εντολή από την εισαγγελική αρχή.

 

Γιάννης Μακριδάκης

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ