8.8.2016 10:00

Τι βλέπουμε (οι... παραλίες) και δεν το μαρτυράμε!!

Καλοκαιρινό σαββατιάτικο  απόγευμα κι ενώ  γυρίζεις χαρούμενος, κουρασμένος και ξαναμμένος από το μπαξεδάκι σου με τρόπαια κολοκυθάκια, πιπεριές και ντοματούλες -"τρόπαιο" λέμε τώρα το φίλεμα της γης, για να μη μας το φορολογήσουν κι αυτό-, λες: "δε ρίχνω και μια βουτιά στην παραλία του χωριού  μου να δροσερέψω". Κι αποφασίζεις να το κάνεις. Έχει ακόμα κάμποσους λουόμενους παρά το προχωρημένο της ημέρας μια  και η ζέστη δεν αστειεύεται τέτοια εποχή. Κι ενώ ρίχνεις την πρώτη σου βουτιά κι ευχαριστείς το θεό που ακόμα διατηρεί τούτο τον παράδεισο, να σου και μια  κυρία συνοδευόμενη από το σκυλάκι της, που μέχρι να κατέβει στην παραλία έχει ήδη κατουρήσει όλα τα λάστιχα των αυτοκινήτων, ενώ  αυτή περιχαρής το καμαρώνει και του δίνει λάσκα στο λουρί, για  να μην αφήσει κανένα αυτοκίνητο αμαγάριστο. Από την παραλία ακούγονται φιλικές φωνές που καλούν την κυρία στην παρέα τους, παρόλο που εκείνη δεν έχει μάτια για τίποτα άλλο παρά για το νέο απόκτημα: το σκυλάκι της με  τα παρελκόμενα (μπαλάκια, παπάκια  που σφυρίζουν, κοκαλάκια για την τερηδόνα   κ.λπ.) Φαίνεται η κοπέλα πως είναι Τι βλέπουμε (οι... παραλίες) και δεν το μαρτυράμε!! καινούργια στη... μόδα. "Μιλάει" από μακριά. Τα  ίδια θα έκανε κι αν κρατούσε το νέο της κινητό τηλέφωνο!

Αμόκ επικρατεί για  ώρα στην ακροθαλασσιά, αφού τα γαβγίσματα καλύπτουν κάθε ανθρώπινη συζήτηση. Ο χώρος κυριαρχείται σε μια  μεγάλη ακτίνα από τη δραστηριότητα του μικρού κατεργάρη, που ανενόχλητος αφήνει κι εκεί την «υπογραφή» του. Η κυρία αποφασίζει να δείξει εκτός από τα κάλλη της και τις  κολυμβητικές της δεξιότητές παρέα με το τετράποδο.  Μετά από αρκετή πίεση, το σκυλάκι υποχρεώνεται να  μπει στο νερό. Βλέπεις, αυτό δίνει ικανοποίηση στην  αφεντικίνα του κι αυτό πρέπει να γίνει. Τι; λογικό δεν είναι να  πάρει τώρα και το θαλάσσιο μπάνιο του; Λογικό ή παράλογο, κολυμπούν δεν κολυμπούν άνθρωποι, και με τις έντονες προτροπές της, το ζωντανό γίνεται και κολυμβητής («θέλοντας ο Βλάχος  και μη θέλοντας ο ζωγράφος, φόρα  κι εσύ, Χριστέ, τσαρούχια», όπως λέει η λαϊκή θυμοσοφία). Οι λουόμενοι κοιτάζουν ο ένας τον άλλον... "δεν μπορεί να  μην ξέρει ότι δεν επιτρέπεται, έστω κι αν κολυμπά ένας άνθρωπος, να  κολυμπά συγχρόνως  και το ζώο της!!!  Είναι νόμος  που, τουλάχιστο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης, πριν αποκτήσει τετράποδο, θα έπρεπε να γνωρίζει!!!" Οι λουόμενοι κοιτάζουν αποσβολωμένοι. "Είναι δυνατό;;;", "Ε, πώς δεν είναι; Ο καθένας  ό,τι γουστάρει κάνει... την σήμερον."

Τελικά, το δύστυχο τετράποδο κατορθώνει και βγαίνει στην ακρογιαλιά τουρτουρίζοντας. Πίσω  του η περιχαρής με το νέο της “παιχνίδι” ιδιοκτήτρια. Κατευθύνονται προς την ντουζιέρα. "Θα  πηγαίνει για ξέβγαλμα η κυρία!", σκέφτονται όλοι. Εμ, δεν είναι έτσι, βρε παιδιά... Κάτω από την ντουζιέρα μπαίνει πρώτο το ζωντανό και το μακρύ λουρί του μαρτυρίου που το πνίγει σε  κάθε του  κίνηση. Τα  πλένει και τα δυο προσεκτικά, αργά και επιδεικτικά. Το ζωντανό αρχίζει να τινάζεται, ενώ εκείνη το μαλώνει. Τι άλλο να  κάνει, το καημένο, για  να στεγνώσει, αφού αυτό του έμαθε η φύση; Τριγύρω βρίσκονται και παιδιά αλλά και μεγάλοι που περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους για να ξεπλυθούν. Η ιδιοκτήτρια, αδιάφορη, ασχολείται τώρα με το προσωπικό της ξέβγαλμα που κρατάει αρκετή ώρα, γράφοντας στις... σαγιονάρες της τους υπολοίπους.

 Βλέποντας όμως την αγανάκτηση του κόσμου, "ξεκολλά" επιτέλους από την ντουζιέρα, για  να πάρουν σειρά κι άλλοι, που όμως θα εκτεθούν στα  κατάλοιπα του πλυσίματος του δύσμοιρου ζωντανού, αλλά  πιο πολύ στα  κατάλοιπα της αναισθησίας μιας  κυρίας, που ο σεβασμός της εξαντλείται στον τόσο δα εαυτούλη της και η κοντοθωριά της δεν ξεπερνά το υπέροχο κατά τα  άλλα κεφάλι της.

Αναρωτιέσαι, "τώρα,  πήγα για δροσιά και ξεκούραση στη θάλασσα ή  για  να γίνουν τα νεύρα  μου τσατάλια"; Και ξαναγυρίζεις την επομένη στις βραγιές του μπαξέ σου, στο αγαπημένο σου σκυλάκι και στο τσατάλι που άφησες, που παρόλο που είναι ένα  κομμάτι σίδερο, συμβάλλει πιο πολύ στα δώρα που απλόχερα σου χαρίζει η φύση απ' όσο κάποιοι άνθρωποι σαν την κυρία που συνάντησες στην παραλία.-

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ