18.7.2022 17:44

Ταξίδι αστραπή στην Αθήνα

Κάνοντας έρευνα αγοράς για ένα ταξίδι αστραπή στην Αθήνα καταλαβαίνω ότι το νησί μας είναι πραγματικά αποκλεισμένο. Αεροπορικά εισιτήρια, για δυο άτομα, με κόστος από 500 ευρώ το ζευγάρι, με ενδιάμεσες στάσεις και ακτοπλοϊκά με κόστος αν όχι ίσο με τα αεροπορικά, στην περίπτωση που βρεις καμπίνα, μπορεί και μεγαλύτερο. Για τα εισιτήρια του λεγόμενου καταστρώματος τα φτηνότερα στα 100 ευρώ το ζευγάρι.  

Διαβάζω και ερευνώ στο διαδίκτυο και ανακαλύπτω ότι, εν μέσω της θερινής περιόδου,  συνεχιζόμενες είναι οι αυξήσεις στις τιμές των ναύλων της ακτοπλοΐας. Αυξήσεις που είναι ανεξέλεγκτες και δυσβάσταχτες, που φτάνουν ως και το 50%, με αρνητικές επιπτώσεις στην εδαφική, οικονομική και κοινωνική συνοχή των νησιών μας και τον τουρισμό. 

Η αντιμετώπιση του προβλήματος προϋποθέτει σύγχρονες και αποτελεσματικές πολιτικές ελέγχου και ενίσχυσης των νησιωτικών μεταφορικών συνδέσεων. Ως νησιώτης καταθέτω, ενδεικτικά, τις παρακάτω προτάσεις. 

  • Ενίσχυση και επέκταση εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου,  
  • Μόνιμη ισχύς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα εισιτήρια επιβατών (για την τρέχουσα περίοδο αυξημένου κόστους καυσίμων), 
  • Ομοιόμορφος και ελεγχόμενος καθορισμός των λιμενικών τελών,  
  • Αποτελεσματικός και συστηματικός έλεγχος των ναύλων,  
  • Αναβάθμιση του στόλου της ακτοπλοΐας μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων. 
  • Αυστηρός έλεγχος των μονοπωλίων – ολιγοπωλίων. 
  • Επιδότηση αεροπορικών δρομολογίων έτσι ώστε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να υπάρχει επάρκεια θέσεων και να μην εκτοξεύονται οι τιμές. 

Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι τις επιπτώσεις της ολιγωρίας τους καθώς το διακύβευμα της απρόσκοπτης, επαρκούς και βιώσιμης συνδεσιμότητας των νησιών μας πρέπει να είναι βασική εθνική προτεραιότητα.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ