3.10.2016 16:25

Πρωτεύον αγαθό η κοινωνική ειρήνη

Εξ αιτίας της συγκατοίκησης στις γειτονιές της πόλης με εκατοντάδες πρόσφυγες-μετανάστες, ακούστηκαν διάφορα χολερικά, ταπεινωτικά, ή άκρως προσβλητικά σχόλια (βρισιές) επειδή κατά τη γνώμη κάποιων συμπολιτών, τέτοιο θέμα δεν υπάρχει αλλά ούτε…. θα έπρεπε .

Μια κοινωνία σε κρίση δείχνει σαν να έχει χάσει όχι μόνο το εφήμερο οικονομικό, αλλά και το διαχρονικό ηθικό κεφάλαιο, για τα οποία είμαστε (;) υπερήφανοι οι Έλληνες. Μισθωμένοι αλλά και αυθόρμητοι κονδυλοφόροι, στα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα, ξεπερνούν ο ένας τον άλλο στη διατύπωση υπερβολών, υστερικών κραυγών, αναθεματισμών, και ύβρεων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

«Σώνει και καλά» θέλουν να επιβάλλουν την άποψή τους, ξιφουλκώντας τη ρομφαία του ανθρωπιστή, του αλάνθαστου πολιτικού στοχαστή αλλά, με τον τρόπο τους θυμίζουν τους μαυραγορίτες της Κατοχής οι οποίοι, αποκόμιζαν μεγάλα κέρδη από τη γενικευμένη δυστυχία.

«Αγάντα Ρόμελ» εύχονταν τότε, «η τοπική οικονομία κερδίζει» από την προσφυγική κρίση (!) λένε σήμερα, όσοι ωφελούνται πρόσκαιρα… Η ζημία όμως για τον τόπο ήταν και είναι σήμερα τεράστια. Δεν μπορεί παρά να μας βάζει σε αρνητικές σκέψεις το γεγονός ότι το Ελληνικό κράτος εκχώρησε σε ιδιώτες, ντόπιους και αλλοδαπούς την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών των σε άθλιες συνθήκες φιλοξενούμενων, (στη Χίο υπάρχουν περί τις 19 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) ενώ, εμπιστεύεται οπλισμένες πολυεθνικές δυνάμεις (border police) να περιπολούν για την ασφάλεια του εδάφους μας, του οποίου την ανεξαρτησία εξασφάλισαν οι πρόγονοί μας με ποταμούς αίματος.

Σ΄ αυτές τις συνθήκες, όσοι θεωρούμε πρωτεύον αγαθό την ειρηνική συμβίωση στο μικρό τόπο μας, οφείλουμε να συμφωνήσουμε σε μερικά ελάχιστα σημεία, όπως:

• Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι βολικός συνομιλητής του κάθε κ. Μουζάλα αφού, στις διαδοχικές επισκέψεις του μέχρι σήμερα, υποσχέθηκε μόνο ψεύδη ενώ με την πολιτική του, τροφοδοτεί υποψίες και αρνητικές σκέψεις.

• Είναι ανάγκη αλλά και καθήκον η δημιουργία ασφαλών χώρων εγκατάστασης διαμονής των κυριολεκτικά πεταμένων στην Τάφρο και το ΔΗΠΕΘΕ. Ο χειμώνας είναι πολύ κοντά και η αγανάκτησή τους θα γίνει κάποτε ανεξέλεγκτη

• Σε συνεργασία με θεσμικούς παράγοντες της Λέσβου να ενημερωθεί η κοινή γνώμη εσωτερικού - εξωτερικού για τους κινδύνους που εγκυμονεί η επιλογή των νησιών της μεθορίου ως χώρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών, αδιακρίτως.

• Με σταράτες δηλώσεις οι εκπρόσωποι του Α’ και Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης να ενημερώσουν τους πολίτες με ειλικρίνεια και να δεσμευτούν προσωπικά για το ποια πολιτική σκέπτονται να ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον, με στόχο, την ταχύτατη αποκατάσταση της ηρεμίας.

• Να τοποθετηθούν ενώπιον του λαού με σταράτες κουβέντες, όσοι διεκδικούν αιρετούς θώκους κι οι Βουλευτές, ώστε να μάθουμε τις θέσεις, τις προθέσεις και προπάντων, τις προτάσεις τους για το ίδιο θέμα.

• Τέλος, με τη βεβαιότητα νέων αφίξεων, να εκφράσουμε την έντονη δυσφορία μας προς την Κυβέρνηση που κρύβεται, εγκαταλείποντας τα νησιά μας στα ανεξέλεγκτα κύματα προσφύγων – μεταναστών. Η πιθανότητα χειρότερων εξελίξεων πρέπει να μας βρει δυνατούς και προ πάντων με κοινές γραμμές άμυνας. Δεν είναι η προσφυγική κρίση που μας τρομάζει αλλά, η ανικανότητα, η αβουλία ή ενδεχομένως, η συμμετοχή της κυβέρνησης σε διεθνή παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες μας.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ