28.5.2021 12:12

Πόσιμα νερά στη Χίο: Αλήθειες που πονάνε

Πριν τις πρώτες γεωτρήσεις, η μεν άρδευση γινόταν από τα πηγάδια που ανοίχθηκαν πρώτα στον Κάμπο από τους Γενοβέζους και αλλού αργότερα (Λιβάδια – Βροντάδο) η δε ύδρευση από τις πηγές και τα υδραγωγεία τους.

Μέχρι τότε: (περί το 1960), ήταν άγνωστο τι κρυβόταν στο σύμπλεγμα των υδρολεκανών του Κορακάρη στο οποίο κατέληγαν από εκατομμύρια χρόνια τα επιφανειακά νερά του.

Μετά τις πρώτες και άλλες γεωτρήσεις, που έβγαλαν τα πιο πάνω καθαρά – πόσιμα νερά – ως συνήθως – πήραν θάρρος ιδιώτες και πολιτικοί και έστειλαν τα νερά του Κορακάρη σχεδόν στο μισό νησί, με συνέπεια σε 20 χρόνια η λεκάνη Κορακάρη να κατέβει κατά 8 μέτρα(!!)

Οι υδρογεωλογικές Μελέτες Παρασχούδη – Ζελελίδη του 1980, έδειξαν μείωση του υδατικού ισοζυγίου κατά 500.000 τόνους το χρόνου, (δηλαδή αντλούσαμε 500.000 τόνους περισσότερους από τα νερά που εμπλούτιζαν τον Κορακάρη).

Παρά ταύτα: οι πολιτικοί έστειλαν νερό μέχρι την Βέσσα(;;) και τον Βροντάδο.

Την χαριστική βολή στον Κορακάρη την έριξε η Δημοτική Αρχή 1998 – 2002 που αντικατέστησε την γεώτρηση Κουτρουλόμυλου διαμέτρου 10 εκατοστών και βάθους περί τα 80 μέτρα με νέα διαμέτρου 14 εκατοστών, δηλαδή 70% μεγαλύτερης αντλητικότητας και βάθους 130 μέτρων, δηλ. 50 μέτρα βαθύτερα του θαλάσσιου ορίζοντα.

Την υπεράντληση των νερών την διαδέχθηκε η υφαλμύρινση, και την υφαλμύρινση, η διάλυση των μη διαλυτών μέχρι τότε αλάτων των πετρωμάτων του Υδραργύρου στα νερά του Κορακάρη, σε αναλογία μέχρι 7,1 φορές μεγαλύτερη της επιτρεπόμενης.

Στην έρευνα αυτή: πρωτοστάτησε ο Ο.Μ.Α.Σ. Κάμπου – Χίου με τις Ημερίδες και εκδηλώσεις που οργάνωσε με την βοήθεια των επαγγελματιών Χίου, στην οποία συμμετείχαν πλείστοι εξειδικευμένοι κρατικοί Λειτουργοί και Ιδιώτες Μελετητές, οι οποίοι μας βοήθησαν να αντιληφθούμε πως έχουν τα πράγματα, και να χαράξομε νέους δρόμους για να λύσομε το επιλύσιμο πρόβλημα της διαχείρισης των ΠΟΣΙΜΩΝ νερών μας, που υπάρχουν σε αφθονία στο Βορειοανατολικό τμήμα του νησιού (πηγές: Ναγού, Ρίνας, Δελφινιού, κ.α.).

Το πρόβλημα του νερού: καθόρισε τις εκλογές του Οκτωβρίου 2002 που εξελέγησαν οι κ.κ. Π. Λαμπρινούδης – Νομάρχης, Μ. Μεννής Δήμαρχος (Χίου).

Το μεγάλο κέρδος των Ημερίδων και εκδηλώσεων του ΟΜΑΣ Κάμπου – Χίου ήταν η «εύρεση» της περιοχής του Σαραπειού, που έχει λίγο σχετικά νερό, αλλά το υπέδαφος ως ηφαιστειακό, είναι το αντίθετο των θραυστών – διερρηγμένων πετρωμάτων του Κορακάρη, δηλαδή ΑΔΙΠΕΡΑΤΟ.

Σε συνδυασμό δε με τη θέση της περιοχής, στο ενδιάμεσο των τριών βασικών υδροληψιών (Ναγού, Ρίνας, Δελφινιού) μπορούσε και μπορεί να δώσει από την επόμενη χρονιά λύση στο πρόβλημα των κατοίκων του Νησιού από τα Καρδάμυλα μέχρι την Καλλιμασιά, λόγω και του νέου σωλήνα, Φ300, που έχει τοποθετηθεί από το 2004.

Με λίγα λόγια: η κατασκευή της μελετημένης για τη σωστή θέση 5 της Μελέτης, που δυστυχώς «κλώτσησε» η Ν.Α. Π. Λαμπρινούδη, δεν χρειάζεται παρά επικαιροποίηση της ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ (που γίνεται σε 2 μήνες) και στη συνέχεια η κατασκευή της Λιμνοδεξαμενής με ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ.

ΕΜΠΡΟΣ λοιπόν: Σημερινοί Αυτοδιοικητικοί Δήμου και Περιφέρειας ενεργοποιείσθε το εκκρεμές έγγραφο με Α.Π. 2029/13-12-2017 του τότε Αντιπεριφερειάρχη και σημερινού Δημάρχου προς το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, με συνημμένο Σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης Περιφέρειας και Δήμου, (για τον δρόμο από Τάγμα στο Γούβι και για άλλα έργα κοινού ενδιαφέροντος όπως είναι το πρόβλημα του ακατάλληλου νερού που μας στέλνετε στις βρύσες μας κι αφήστε για άλλους τις πολιτικές πονηριές του Προέδρου και της Τεχνικής Υπηρεσίας ΔΕΥΑΧ για νέα εγκατάσταση Μονάδων Αφαλάτωσης. Εκτός των άλλων όπως: περιβαλλοντικά προβλήματα διάθεσης της άλμης, οικονομικά προβλήματα της τσέπης των δημοτών, ΘΑ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΦΡΑ ΜΑΣ (όπως έχει συμβεί στις χώρες των Αραβικών Εμιράτων, που όμως λόγω των χρημάτων που διαθέτουν έχουν τα καλύτερα Νοσοκομεία για: ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ).

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

Tags: ΔΕΥΑΝΧ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ