24.3.2016 13:18

Ώρα για το σχέδιο δράσης του λαού

Ύστερα από την προσωρινή διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Τρόϊκα, φαίνεται ότι το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης λέει να ξεμπερδεύει με την αξιολόγηση ως τις 11 του μήνα και μέχρι τις 22 Απρίλη να επιδιώξει να ψηφίσει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που θα περιλαμβάνει η συμφωνία, με αιχμή τις νέες ανατροπές σε Ασφαλιστικό και Φορολογικό.

Εν τω μεταξύ, κυβέρνηση και εργοδοσία αξιοποιούν το Προσφυγικό, για να φοβερίσουν τους εργαζόμενους και να αναστείλουν αγωνιστικές διαθέσεις που εκφράστηκαν το προηγούμενο διάστημα στους χώρους δουλειάς. Παρεμβαίνει η εργοδοσία σε χώρους δουλειάς όπως καταγγέλλεται, υποδεικνύοντας στους εργαζόμενους να προσφέρουν «συναίνεση» και να διαφυλάξουν την «κοινωνική συνοχή», επειδή «τα πράγματα είναι δύσκολα» και επειδή «υπάρχουν χειρότερα», δείχνοντας τους χιλιάδες ξεριζωμένους και εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες.

Ζητάνε από το λαό να αποδεχτεί να δουλεύει μέχρι τα βαθιά γεράματα και να πάρει μια σύνταξη πείνας (αν ποτέ την πάρει...), στο όνομα του να ανακάμψει η οικονομία, δηλαδή τα κέρδη των καπιταλιστών.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θέλουν να του επιβάλουν να αποδεχτεί τη συμμετοχή της χώρας στα διάφορα ιμπεριαλιστικά σχέδια και παζάρια, να αποδεχτεί το ΝΑΤΟ να σουλατσάρει στο Αιγαίο, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και να πιστέψει ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει ευθύνη για το δράμα που ζουν τα θύματα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων.

Όλα αυτά όταν ανατολικά της Χίου επιχειρεί πλέον η ολλανδική φρεγάτα VAN AMSTEL της ΝΑΤΟικής αρμάδας, βόρεια της Λέσβου στην ελληνοτουρκική μεθόριο η γερμανική ναυαρχίδα της δύναμης ΒΟΝΝ και στα ανατολικά του νησιού η ελληνική φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ.

Όλα αυτά όταν οι ΝΑΤΟικοί είχαν ζητήσει για τον ελλιμενισμό και ανεφοδιασμό τους τα λιμάνια σε Χανιά, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πειραιά, Καβάλα και Σούδα με την ελληνική κυβέρνηση να απαντά «είναι ακόμα στη διάθεσή τους Λήμνος, Μυτιλήνη, Σάμος, Χίος, Λέρος, Κάλυμνος, Κως, Ρόδος, Κρήτη και όλα τα λιμάνια των νησιών του Αιγαίου».

 

Όλα αυτά τη στιγμή που στο Κέντρο κράτησης προσφύγων και Μεταναστών στη Χίο επικρατούν άθλιες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ σε όλη τη χώρα βρίσκονται εγκλωβισμένοι με την υπογραφή και της κυβέρνησης πάνω από 50.000 ψυχές.

Αυτή είναι η ΕΕ, αυτές είναι οι συμφωνίες της, αυτό είναι το καπιταλιστικό σύστημα!

Κεφάλαιο, κυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί καταρτίζουν το δικό τους χρονοδιάγραμμα, για να ολοκληρώσουν έναν ακόμα κύκλο ανατροπών σε βάρος του λαού, με κοινή διαπίστωση ότι τα μέτρα που έρχονται θα είναι πολύ χειρότερα από όσα είχαν εξαγγελθεί σε Ασφαλιστικό και Φορολογικό, μετά και από τις συγκλίσεις με την Τρόϊκα.

Εμείς, οι εργαζόμενοι, τα άλλα λαϊκά στρώματα αντιτάσσουμε το δικό μας χρονοδιάγραμμα, το δικό μας σχέδιο δράσης, που δεν ξεκινάει τώρα, αλλά είναι ανάγκη να κλιμακωθεί, να συσπειρώσει ακόμα περισσότερες δυνάμεις.

Η 48ωρη γενική απεργία που έχει ήδη αποφασιστεί και στην οποία συμμετέχουν με απόφασή τους ήδη φορείς εργαζομένων και στη Χίο, όταν η κυβέρνηση καταθέσει το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, είναι σταθμός που πρέπει να σφραγίσει τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες αυτής της περιόδου.

Η επιτυχία της χτίζεται τώρα, στην καθημερινή δράση και είναι ευθύνη κάθε συνδικάτου να δουλέψει σχεδιασμένα γι' αυτήν. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ