17.6.2014 17:56

«Ο ένας κλείνει, ο άλλος παίρνει πελατεία»

Έχοντας υπ’ όψιν την αναστάτωση που έχει επέλθει στις συζητήσεις των ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, από τις δηλώσεις του διευθυντή της Αστυνομίας περί σφραγισμάτων των καταστημάτων λόγω μηνύσεων, θέλω να παραθέσω τα εξής:

Μέχρι πρότινος όλοι βολευόμασταν στο καθεστώς που ήθελε μία φορά το χρόνο τα καταστήματα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις μηνύσεις λόγω ηχορύπανσης, να σφραγίζονται για 10 ημέρες. Οι μεν καταστηματάρχες έκαναν τις διακοπές τους και φρέσκαραν τις επιχειρήσεις τους, ο δε δήμος που επέβαλε τις αποφάσεις αυτές, τα είχε καλά και με αυτούς που ενοχλούνταν από τον θόρυβο, δείχνοντας ότι παράγει έργο, αλλά και με την πλευρά των ιδιοκτητών για τους οποίους το κλείσιμο 10 ημερών δεν ήταν και εξοντωτικό. Έτσι διατηρούνταν μία πολύ όμορφη πελατειακή σχέση και όλοι ήταν κερδισμένοι. Το πρόβλημα όμως άρχισε να διογκώνεται όταν κάποιοι επιχειρηματίες, εκμεταλλευόμενοι το καθεστώς, ξέφυγαν στην κυριολεξία από τα όρια της ανεκτής όχλησης με αποτέλεσμα να συλλέξουν σωρούς από μηνύσεις οι οποίες όμως είχαν την ίδια τιμωρία. 10 ημέρες αφαίρεση της άδειας λειτουργίας ανά έτος. Ο δήμος ανήμπορος να επέμβει πλέον σε όλο αυτό, άρχισε να δέχεται κατηγορίες για μη τήρηση του καθήκοντός του από αυτούς που είχαν εξαντλήσει τα όρια της υπομονής τους.Στον πανικό που δημιουργήθηκε στα γραφεία του δήμου από τους σωρούς των αποφάσεων για σφραγίσματα των επιχειρήσεων, η αρχή πήρε την λαθεμένη απόφαση να βάλει όλες τις επιχειρήσεις στο ίδιο ‘’τσουβάλι’’. Αν για παράδειγμα μία επιχείρηση είχε 3 μηνύσεις για διατάραξη κοινής ησυχίας ή λόγω έλλειψης άδειας μουσικής, είχε ακριβώς τις ίδιες επιπτώσεις με μία άλλη που ενδεχομένως να είχε 37 μηνύσεις για τους ίδιους λόγους.

  Έχοντας τώρα μπροστά μας τον νέο νόμο περί ανάθεσης των αρμοδιοτήτων αυτών στην αστυνομική αρχή, δημιουργούνται κάποιες απορίες. Ο διευθυντής της Αστυνομίας κ. Αυγερινός έχει υπ’ όψιν του τι πρόκειται να συμβεί σε περίπτωση που εφαρμόσει έναν νόμο ο οποίος έχει ελαττώματα; Oνόμος λέει ότι η μουσική σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πρέπει να σταματά στις 23:00 κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και στις 22:00 κατά τους χειμερινούς. Η παράταση της άδειας αυτής μέχρι τις 02:00 δεν αναιρεί το γεγονός ότι αν κάποιος γείτονας ενοχλείται στις 23:05,μπορεί να κάνει μήνυση. Και στις 3 μηνύσεις αφαιρείται η άδεια. Το παράλογο του νόμου αυτού, είναι ότι η αστυνομική αρχή δεν υποχρεούται να ελέγξει το αν όντως υφίσταται όχληση στο εκάστοτε κατάστημα. Άρα μπορεί κάποιος ο οποίος βρίσκεται στον Βροντάδο να σηκώσει για οποιονδήποτε λόγο το τηλέφωνο και να καταθέσει μήνυση για μία επιχείρηση που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Αναλογιστείτε λοιπόν τι πρόκειται να συμβεί σε περίπτωση που ο ένας καταστηματάρχης θα σφραγίζει το μαγαζί του και θα βλέπει το διπλανό κατάστημα να του παίρνει την πελατεία…

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ