12.4.2020 10:03

Ξανά Μπίρδα…

10 χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης ερχόμαστε ξανά αντιμέτωποι με μια μεγάλη ύφεση λόγω της πανδημίας. Ενώ όλοι περιμένουμε εναγωνίως ποτέ θα αρθεί ο περιορισμός για να βγούμε από το σπίτι και να ανοίξουν πάλι τα μαγαζιά, γεννιέται ένα μεγάλο ερώτημα.

Πως θα είναι η Χίος την επόμενη μέρα;

Όποιος θεωρεί πως θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα κάνει τεράστιο λάθος, όπως επίσης κάνει και τη σκέψη ότι όπως θα δυσκολευτούν όλοι θα δυσκολευτούμε και εμείς. Για εμάς τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα. Θα βγουν οι Χιώτες από το σπίτι αλλά δε θα ξαναμπούν μέσα γιατί θα έχουμε φυγή νέου κόσμου από το νησί.Το νησί μας από το 2010 μέχρι σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα που το ένα έρχεται να διογκώσει το άλλο.

Στην αρχή είχαμε την οικονομική κρίση που προκάλεσε τεράστια ανεργία στο νησί και μαζική φυγή νέων. Και αν δούμε τα στοιχεία 10 χρόνια μετά ελάχιστοι επέστρεψαν πίσω, αλλά και όσοι επέστρεψαν δεν συμμετέχουν σε κανένα παραγόμενο προϊόν άρα δε βελτιώνουν την οικονομική μας θέση.

Σε αυτό το πρόβλημα ήρθε και προστέθηκε από το 2015 το μεταναστευτικό το οποίο συνεχώς παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις με αποτέλεσμα και πάλι το νησί να μη δίνει κίνητρο ανάπτυξης και επιστροφής στο νησί. Αποκορύφωμα τα τελευταία επεισόδια που βιώσαμε προ διμήνου.

Σήμερα η πανδημία με δυο μήνες κλειστά μαγαζιά και μηδενικά εισοδήματα. Η Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα αντιμετωπίσει ελλείμματα της τάξης του 2% επειδή έχουμε μεγάλο δείκτη εξάρτησης από τον τουρισμό. Σκεφτείτε η Χίος που δεν είναι καν τουριστικό νησί! Δεν έχουμε να περιμένουμε κανένα εισαγόμενο εισόδημα προς κατανάλωση την καλοκαιρινή περίοδο!

Εκπλήσσομαι που οι αρμόδιοι έχουν αναλωθεί σε μια αναπαραγωγή του Μένουμε Σπίτι και δεν γίνεται καμία κίνηση για την επόμενη μέρα. Δεν γίνεται ούτε μα ούτε παραγωγική δραστηριότητα ώστε να βελτιωθεί η οικονομική μας θέση.

Το να φτιαχτούν οι δρόμοι, το δικαστικό μέγαρο και το φράγμα δεν προσθέτουν τίποτα στο παραγόμενο οικονομικό προϊόν του νησιού. Διαφημίζουμε ασφαλτοδρομήσεις, περιφερειακούς και καθαρισμούς δρόμων λες και αυτό αποτελεί ανάπτυξη. Σίγουρα και αυτά είναι χρήσιμα αλλά στο μέσο όρο των εισοδημάτων των κατοίκων δεν προσθέτουν το παραμικρό. Εδώ χρειαζόμαστε δουλειές παραγωγής, εμπορεύσιμα και εξαγώγιμα προϊόντα και όχι άλλες υπηρεσίες.

Πρέπει να καταλάβουν οι διοικούντες ότι στο νησί η οικονομική κατάσταση παραμένει στάσιμη αφού ουσιαστικά το δικό μου εισόδημα καταναλώνεται από του Γιώργου, του Γιώργου από το Γιάννη, του Γιάννη από εμένα και γύρω γύρω θάλασσα. Είμαστε σαν μια γάτα που γυρίζει γύρω από την ουρά της. Από οικονομικής ανάλυσης είμαστε στο απόλυτο μηδέν.

Τα πράγματα είναι πάρα πάρα πολύ σοβαρά. Τι ποσοστό των εδαφών μας καλλιεργείται; Τι ποσοστό των προϊόντων που καταναλώνουμε παράγεται στο νησί; Τι ποσοστό των προϊόντων μας εξάγεται; Πόσος είναι ο δείκτης εξάρτησης παραγωγικής εργασίας ως προς εργασία υπηρεσίας;  Με τι ρυθμό αυξήθηκε το εισόδημα εδώ και μια δεκαετία;

Δεν υπάρχει καμία απάντηση στα ερωτήματα αυτά και εάν δεν δημιουργηθεί άμεσα μια ομάδα εργασίας στο θέμα αυτό που να προτείνει λύσεις επόμενη μέρα δε θα υπάρχει!!!

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ