6.11.2014 9:50

Κι αν ο αητός πεθαίνει στον αέρα

Οι ξόβεργες είναι παγίδες για πουλιά, που αποτελούνται από ένα κλαδάκι ή μια βέργα αλειμμένα με ιξό ή κόλλα.

Παλιότερα, όταν τα σπουργίτια δεν αποτελούσαν απαγορευμένο καρπό και οι μεγάλοι πληθυσμοί τους προκαλούσαν ζημιές στους γεωργούς κατά την σπορά των σιτηρών, ήταν σύνηθες φαινόμενο  να συλλαμβάνονται και να συμμετέχουν στα φθινοπωρινά τραπέζια. Υπάρχει, όμως, σημαντική διαφορά μεταξύ των συνθηκών που επικρατούσαν πριν μερικές δεκαετίες στη ελληνική ύπαιθρο και των συνθηκών που επικρατούν σήμερα. Επιπλέον η συλλογή μεγάλων ποσοτήτων σπουργιτών, συνοδευόταν και από ένα ποσοστό κέρδους εφόσον οι θηρευτές τα πουλούσαν σε ταβέρνες.

 Το εγκληματικό της μεθόδου είναι ότι επειδή δεν είναι  επιλεκτική, πιάνονται και πολλά άλλα είδη (κατά λάθος).

Έτσι σύμφωνα με μελέτες σχεδόν τα μισά είδη πουλιών που συναντώνται στην Κύπρο, δηλαδή 152 διαφορετικά είδη, έχουν βρεθεί παγιδευμένα σε ξόβεργα ή δίχτυα και ένα εκατομμύριο μικρά πτηνά σκοτώνονται παράνομα , όπως καταγγέλουν η βρετανική Βασιλική Εταιρεία Προστασίας Πτηνών και ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος του νησιού.Τα είδη αυτά θανατώνονται και συχνά πετάγονται από τους παγιδευτές, ως ‘παράπλευρες απώλειες’, αφού δεν θεωρούνται ‘ιδανικά για κατανάλωση’ και μεταξύ των παγιδευτών θεωρείται ‘κακοτυχία’ να απελευθερώσεις ένα παγιδευμένο πουλί

 Οι μεθόδοι παγίδευσης των άγριων πουλιών που χρησιμοποιούνται σήμερα (δίχτυα και ξόβεργα) είναι από τις πιο απάνθρωπες μεθόδους θανάτωσης που υπάρχουν.  Τα εγκλωβισμένα πουλιά παραμένουν συνήθως παγιδευμένα για ώρες στα δίχτυα και τα ξόβεργα των παγιδευτών, με την κάθε τους προσπάθεια για απελευθέρωση να έχει ως αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε ένα αγωνιώδη θάνατο λόγω εξάντλησης. Και όσα απ’ αυτά επιβιώσουν της δοκιμασίας, τα περιμένει ο θάνατος στα χέρια των παγιδευτών.

Ισχυρισμοί ότι τα άλλα είδη που παγιδεύονται (πέραν των αμπελοπουλιών) ελευθερώνονται από τους παγιδευτές δεν ευσταθούν, καθώς είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να ξεμπλέξεις ένα πουλί από το δίχτυ, χωρίς να το τραυματίσεις αν δεν έχεις ειδική εκπαίδευση, όπως οι δακτυλιωτές. Η απελευθέρωση από το ξόβεργο αποτελεί μύθο γιατί πουλιά που έχουν πιαστεί σε ξόβεργα, στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν χάσει φτερά που σημαίνει ότι δεν μπορούν να πετάξουν ή να πετάξουν καλά, επομένως είναι πιο ευάλωτα σε θηρευτές κλπ. Επιπλέον, το σοκ του να πιαστούν στο ξόβεργο είναι τόσο μεγάλο που στις περισσότερες περιπτώσεις λίγο μετά την απελευθέρωση και χωρίς εμφανή τραύματα, εκτός από τα βγαλμένα φτερά, πεθαίνουν από το σοκ.

Σύμφωνα με το Άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Πτηνά μέθοδοι παγίδευσης οι οποίες είναι μη επιλεκτικές ή χρησιμοποιούνται για τη μαζική σύλληψη ή θανάτωση πτηνών απαγορεύονται εντός των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα ξόβεργα και τα δίχτυα συμπεριλαμβάνονται σε αυτές τις απαγορευμένες μεθόδους, οι οποίες καταγράφονται με λεπτομέρεια στο Παράρτημα IV της συγκεκριμένης Οδηγίας.

Γράφω αυτές τις πληροφορίες που συνέλεξα γιατί είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι από τους παράνομους θηρευτές δεν γνωρίζουν το έγκλημα που συντελείται. «Μας εμποδίζουν οι οικολόγοι να κάνουμε το κέφι μας» ήταν η απάντηση πολλών από τους θαμώνες που συναντήσαμε στα καφενεία των χωριών, όταν θίξαμε το θέμα.

Οι τοπικές κοινωνίες, της Μεσογείου –μιας και δεν είναι δικό μας προνόμιο μόνο- που συμμετέχουν στην παράνομη θανάτωση και αιχμαλωσία χιλιάδων πουλιών, σε μεγάλο βαθμό δεν γνωρίζουν τη μεγάλη σημασία των περιοχών μας ως μεταναστευτικά περάσματα αλλά και ως δομικά στοιχεία της  βιοποικιλότητας.

Συχνά δε είναι αφενός ανεπαρκώς ενημερωμένες για τη νομιμότητα  αυτής της δραστηριότητας αφετέρου δε δεν έχουν αντιληφθεί τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το παράνομο κυνήγι στη διατήρηση ενός είδους .

Η λαθροθηρία  αν και δεν είναι ο μόνος κίνδυνος για τη μείωση του αριθμού των πουλιών διεθνώς ,εφόσον τα φυτοφάρμακα και άλλοι αντίστοιχοι παράγοντες είναι υπεύθυνοι για μεγάλο αριθμό θανάτων πουλιών,  ωστόσο  η λαθροθηρία είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να αντιδράσουμε. 

Οι παραδόσεις είναι μεν σημαντικές, αλλά ο ανθρώπινος πολιτισμός εξελίσσεται και πολλές «παραδόσεις»,  έχουν εγκαταλειφθεί ως απαράδεκτες. Η μη βιώσιμη και παράνομη θανάτωση των μεταναστευτικών πουλιών έχει παύσει πλέον να είναι αποδεκτή «παράδοση».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ