Άποψη

7/7/16 10:30

τελ. ενημ.: 7/7/16 10:30

Κεραυνός εν αιθρία ο θάνατος του Γεώργιου Π, Μαθιούδη

Όλως αίφνης, ως <<κεραυνός εν αιθρία>> διαδόθηκε η είδηση, στη Χίο, το πρωί της Τετάρτης 06/07 ε.ε.: <<Ο Αρχηγός των Προσκόπων της Χίου, Γιώργης Παντ. Μαθιούδης, δεν είναι πλέον μαζί μας>> !!!

Και ήλθαν στη μνήμη μου πολλά γεγονότα, γεγονότα δεκαετιών, γεγονότα που –όσο κι αν επιχειρήσεις να καταγράψεις– ενέχει ο κίνδυνος να λησμονήσεις πολλά περαιτέρω από όσα μνημονεύσεις.

Εκοιμήθη ο Αρχηγός μας, Γιώργης Μαθιούδης. Πορεύθηκε στον Σωτήρα και Λυτρωτή μας, Χριστό, αυτός που τόσο Τον αγάπησε, Τον πίστεψε εγκάρδια και συνειδητά και έκαμε παράδειγμα στη ζωή του το <<πιστεύω>> του αυτό.

Τι να πρωτοθυμηθώ από τον κυρ Γιώργη Μαθιούδη; Την καλοσύνη του; Την αγάπη του στην οικογένειά μας; Την δική του συμβολή ώστε να υπηρετήσω στον χιακό Προσκοπισμό περί τα 15 χρόνια; Τις ατέλειωτες κατασκηνωτικές περιόδους στο Μάναγρo; Την αγάπη του για την Εκκλησία; Την προσφορά του στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, που ως Επίτροπος θήτευσε επί σειράν ετών; Την αγάπη του για το Νοσοκομείο και τα ευαγή Ιδρύματα; Την αγάπη του στην Πατρίδα; Τη Βιβλιοθήκη Κοραή; Τον πολιτισμό και τη φυσιογνωσία; Το Γυμνάσιο Αρρένων Χίου και το Μουσείο Φυσικής και Ιστορίας του; Τις πάμπολλες φορές που ήλθε στο Δήμο να μας καταθέσει σωστές παρατηρήσεις και προτάσεις για ζητήματα ιστορίας, παιδείας και πολιτισμού; Ακόμη, τα πλούσια σε ύλη ανέκδοτά του, με τα οποία χρωμάτιζε την καθημερινότητά μας με γλαφυρό τρόπο και απέδιδε το δίκαιο;

Ότι και να πεις για τον κυρ Γιώργη Μαθιούδη, ότι και να θυμηθείς για τον κυρ Γιώργη Μαθιούδη, βλέπεις μπροστά σου την προσωπικότητα ενός αγαθού ανδρός, με πίστη, με αγάπη, με ανθρωπισμό, με ανιδιοτέλεια, με Χιολατρεία…

Γαλουχημένος με αγάπη στις αιώνιες αξίες της φυλής μας, ήδη από τον αείμνηστο πατέρα του, Παντελή Μαθιούδη (Ιδρυτή και Αρχηγό του Χιακού Προσκοπισμού), μεταλαμπάδευσε την ακτινοβόλο δράση του όπου υπηρέτησε. 

Γνώστης της τοπικής ιστορίας και τηρητής των θεσμικών διακρίσεων που συνιστούν την αρμονία στην κοινωνική ζωή και το σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Δεν θα ξεχάσω μια φορά, πριν από πολλά χρόνια, είχε έλθει και με βρήκε στο Δήμο και μου είπε: <<Γιωργάκι, προσέχετε εδώ. Κάποτε, ο δημότης που έμπαινε στο Δημαρχείο ερχόταν με σεβασμό. Στο γραφείο του Δημάρχου όποιος έμπαινε είχε καθαρά παπούτσια (αλληγορικά και κυριολεκτικά!) και έβγαζε το καπέλο του για να μπει. Σήμερα, ισοπεδώθηκαν τα πάντα. Ξέρεις γιατί; Διότι χαμήλωσαν τα αξιώματα για να καθίσουν οι κώ…οι (τα οπίσθια) των αξιωματούχων>>!!! Αθάνατα λόγια, βγαλμένα από την πραγματικότητα της καθημερινής ζωής.

Για εμάς ο επίτιμος και συνάμα ενεργός Περιφερειακός Έφορος των Προσκόπων της Χίου, Γιώργης Παντ. Μαθιούδης δεν πέθανε! Ζει και θα ζει! Στη σκέψη, την καρδιά και το μυαλό μας, μέχρι κι εμείς να παρέλθουμε από τούτο τον πρόσκαιρο κόσμο που εκδίδεται το εισιτήριο της αιωνιότητας, που δεν σταματά στο διηνεκές. Το φευγιό από εδώ δεν είναι θάνατος, είναι ανάπαυση από τους κόπους της ζωής και μετάβαση στο κατώφλι της τρυφής του Παραδείσου.

Αιωνία σου η μνήμη, αξέχαστε Αρχηγέ ! Θα σε θυμόμαστε πάντοτε με αγάπη !

Το όνομά σου θα μνημονεύεται ες αεί στον αγαπημένο σου (Προσκοπικό) Ναό των Αγίων Πάντων της Χίου, στον κατασκηνωτικό χώρο του Μανάγρου, αλλά και το <<είναι>> των παιδιών και των στελεχών του χιακού Προσκοπισμού.-

Δείτε επίσης