26.2.2018 12:27

Κανένα βρέφος – νήπιο εκτός δομών Προσχολικής Αγωγής

Έχω ασχοληθεί αρκετές φορές με την προσχολική αγωγή-εκπαίδευση και  θέλω να συνεισφέρω στον δημόσιο διάλογο με την άποψη μου  όπως αυτή διαμορφώνεται και μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ίδρυση του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ιδρύεται το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία που θα φοιτούν  παιδαγωγοί αγωγής και φροντίδας  σε πανεπιστημιακό επίπεδο.Από την αρχή έχουμε αναγνώριση της σπουδαιότητας του τμήματος και του λειτουργήματος των βρεφονηπιοκόμων.

Πάγιο αίτημα των φοιτητών,των καθηγητών του τμήματος ήταν να μην ανήκει το τμήμα στις σχολές υγείας αλλά σε σχολή ανάλογη με το πρόγραμμα σπουδών και το αντικείμενο εργασίας.Αυτό αποκαθιστάται με το νομοσχέδιο και το τμήμα ανήκει στις σχολές κοινωνικών επιστημών.Αναβαθμίζεται  έτσι η εκπαίδευση των φοιτούντων,ανοίγονται νέες ακαδημαϊκές δυνατότητες και προοπτικές εξέλιξης σε περισσότερους τομείς.

Συγχρόνως θεσμοθετείται  η δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση στο Νηπιαγωγείο, στο πλαίσιο της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης –πάγιο αίτημα-και αυτό είναι το βασικό σημείο των ενστάσεων που εκφράζονται ότι επίκειται κλείσιμο βρεφονηπιακών σταθμών και χάσιμο θέσεων εργασίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κυβέρνηση  πριν ακόμα κλείσει η διαπραγμάτευση προσπάθησε να βρει αντίμετρα που θα αποτυπώσουν το κοινωνικό στίγμα της. Ένα τέτοιο μέτρο είναι η δημιουργία 1.800 νέων παιδικών σταθμών το 2019-2020.Προκύπτει δηλαδή η ανάγκη για ίδρυση επιπλέον δομών προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των παιδιών και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Επιπλέον Θα υλοποιηθεί ένα νέο πρόγραμμα μέσα στο 2018, στο πλαίσιο του οποίου θα ιδρυθούν  366 νέοι  βρεφονηπιακοί  σταθμοί, που θα είναι και η πιλοτική εφαρμογή του μεγάλου προγράμματος δημιουργίας 1.800 νέων παιδικών σταθμών το 2019-2020.

Αυτή την χρονιά, υπολογίζεται ότι περίπου 108.000 παιδιά εισήχθησαν δωρεάν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο μέσος όρος γεννήσεων τα τελευταία έτη στην Ελλάδα (2013-2017) είναι περίπου 90.000 ανά έτος. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι γεννήσεις παιδιών από 1-4 ετών ανέρχονται στις 276.894 χιλιάδες, ενώ οι θέσεις στους παιδικούς/ βρεφικούς σταθμούς είναι 88.396 χιλιάδες (79.229 στους παιδικούς και 9.167 στους βρεφικούς). Μένουν, δηλαδή, εκτός δομών αγωγής και φροντίδας 188.498 παιδιά ηλικίας 1- 4 ετών.

Μέλημα και προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης  είναι η κάλυψη αυτών των παιδιών που μένουν εκτός δομών και αυτό φαίνεται ότι γίνεται σταδιακά.

Τα επιμέρους αφορούν επιδιώξεις  και διεκδικήσεις. Το μόνο που αναφέρω εγώ είναι ότι για να μην δημιουργούνται περαιτέρω προβλήματα ,στους βρεφονηπιακούς σταθμούς να εργάζονται βρεφονηπιοκόμοι και βοηθοί βρεφονηπιοκόμοι και στα νηπιαγωγεία οι νηπιαγωγοί .Έτσι θα σταματήσει μια στρεβλή κατάσταση που γιγαντώθηκε με την ένταξη των βρεφονηπιακών σταθμών στους δήμους . Προτεραιότητα όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας να είναι  η προσπάθεια για ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά και αυτό δεν γίνεται αν μένουν παιδιά ασθενέστερων οικογενειών εκτός δομών.Παιδαγωγός είναι αυτός που νοιάζεται για το καλό των παιδιών και μόνο και όχι αυτός που διδάσκει σε μεγαλύτερες ηλικίες παιδιών. Γιατί  όπως έχω ξαναγράψει εκπαίδευση είναι από τον τρόπο που μαθαίνεις στο βρέφος να πιάνει το κουτάλι μέχρι να μάθει να γράφει το νήπιο τις πρώτες λέξεις.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ