8.4.2015 12:55

Η βιβλιοθήκη και τα βαριά ονόματα

Ό,τι και να χει να καταλογίσει κανείς στον Χρίστο Μπελλέ πρέπει να του αναγνωρίσει ότι κατάφερε να κάνει μέρος των προβλημάτων της Βιβλιοθήκης εκατοντάδες συμπολίτες μας που ακολουθούν τα εναλλακτικά προγράμματα του ιδρύματος, συναυλίες, μαθήματα, εκδρομές κλ.π. και παράλληλα έναν κύκλο επαγγελματιών που σχετίστηκαν με τις δραστηριότητες αυτές τα τελευταία χρόνια.

Το λάθος είναι ότι ο απερχόμενος πρόεδρος χρόνια τώρα στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα:η Βιβλιοθήκη Κοραή χρειάζεται αυτές τις παράλληλες εκδηλώσεις για να αναδειχθεί. Αυτό θα συνέβαινε αν μιλούσαμε για μια απλή, νεοπαγή δημοτική βιβλιοθήκη σε κάποια νεοσύστατη πόλη της επαρχίας. Αλλά χρειάζεται η Βιβλιοθήκη μας αυτές τις πρακτικές προώθησης και καθιέρωσης της επωνυμίας της;

Λογικά όχι. Το έδειξε περίτρανα η διημερίδα για τους θησαυρούς της Βιβλιοθήκης που οργανώθηκε πριν από λίγα χρόνια σε συνεργασία με τους Φίλους της Βιβλιοθήκης. Αυτό που θα μπορούσε να κάνει η όποια διοίκηση είναι να αναδείξει την Βιβλιοθήκη και να εμπλουτίσει την προσφορά της με νέες δράσεις, με μια πιο φιλική στην κοινωνία λειτουργία και με την προσέλκυση νέων αναγνωστών μελετητών και φίλων.

Αντί αυτού το εφορευτικό συμβούλιο προτίμησε δράσεις που φαίνεται να επιχειρούν καθιέρωση του Προέδρου και όχι της Βιβλιοθήκης. Να καταντήσει από Βιβλιοθήκη του Κοραή, βιβλιοθήκη του Μπελλέ. Χαρακτηριστική είναι αυτή η μετατόπιση στον κόσμο που την περιβάλλει. Αντί για τουςΦίλους της Βιβλιοθήκης ο απερχόμενος Πρόεδρος προσπαθεί να συγκροτήσει«φίλους του προέδρου». Γι αυτό οι δράσεις δεν απαιτούν ενεργητική συμμετοχή αλλά παθητική παρακολούθηση. Διαλέξεις, τιμητικές εκδηλώσεις, εκδρομές με ξενάγηση.

Οι βιβλιοθήκες, όταν θέλουν να αποκτήσουν ενεργό κοινό, οργανώνουν εκθέσεις, σεμινάρια με μικρές ομάδες, λέσχες ανάγνωσης και διαλόγου, δημιουργικά εργαστήρια, ομάδες εργασίας για την τοπική κοινωνία, ομίλους προφορικής ιστορίας και πολλά άλλα ενδιαφέροντα που κάποια τα είδαμε να λειτουργούν θετικά με το Πελληναίο.

Σε αυτό το πλαίσιο έννοιες, όπως το «άνοιγμα στην κοινωνία», η «επαφή με την Βιβλιοθήκη», ο «εθελοντισμός» αποκτούν δημιουργική πνοή και και βοηθούν και τη βιβλιοθήκη και την κοινωνία.

Συναυλίες, προβολές, διαλέξεις, περιηγήσεις και άλλα ενδεχομένως αξιόλογα μπορούν να διοργανώσουν πολλοί άλλοι και στη Χίο έχουμε αρκετούς που δρουν με μεράκι, καθαρά τεφτέρια και λεφτά δικά τους και όχι του κρατικού ταμείου.

Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου Κοραής δεν έχει ανάγκη τα δικά μας ονόματα και τις δικές μας φάτσες. Έχει τον Κοραή, τον Σουρία, τον Θεοτοκά, τον Παϊδούση και τόσους άλλους σπουδαίους Χιώτες. Οφείλει να είναι κοντά στην κοινωνία, ανοικτή, ψυχαγωγική και ευχάριστη αλλά πάντοτε ως η αρχαιότερη και σημαντικότερη –άντε δεύτερη σημαντικότερη- βιβλιοθήκη της χώρας

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ