3.12.2016 11:29

Γιατί το κτήμα Χωρέμη είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης

Θα αναφερθούν μερικά στοιχεία, που αφορούν το κτήμα Χωρέμη αλλά και τον αγώνα που κάνουν οι ιδιοκτήτες για την διαφύλαξη του, προστατεύοντας έτσι την φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Το τί σημαίνει για εμάς τους Χιώτες, η ύπαρξη ενός από τους τελευταίους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου, νομίζω ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση.

Μέσα στο κτήμα υπάρχει πλήθος δένδρων, όπως μανταρινιές  (η πρώτη μανταρινιά, εισήχθη στη Χίο από την οικογένεια Χωρέμη και βρίσκεται εντός αυτού), πορτοκαλιές, λεμονιές, ελιές, αμυγδαλιές, ροδιές καρυδιές, τσικουδιές και πολλά άλλα φυτά. Τα πέντε πηγάδια, με τις στέρνες τους, μέσω των πέτρινων καναλιών  είναι υπεύθυνα για την άρδευση του κτήματος.

Επίσης στο εν λόγω κτήμα υπάρχουν τρείς κατοικίες ,οι αποθήκες του κτήματος, η Εκκλησία Αγ. Κυριακή του έτους 1695 με τους τάφους πλείστων ευεργετών της Χίου και του Ιεράρχη Χίου Κοσμά (1899), όπου η ιστορία της αναφέρεται λεπτομερώς στην ''Ιστορία της Χίου'' του Γ. Ζολώτα τόμος Α11,σελ. 74.

Υπάρχει ακόμα, πλήθος γεωργικών μηχανημάτων του 19ου αιώνα, τα οποία χρησιμοποιούνταν για την καλλιέργεια του συγκεκριμένου κτήματος. Μερικά από αυτά είναι : άροτρο διπλό, Βενζινάροτρο, μηχάνημα για σπορά, Θράψα (το μηχάνημα που σπάει τους βόλους στο χώμα μετά το όργωμα),μηχάνημα διαχωρισμού κατά μέγεθος των σπόρων, μύλος για άλεσμα του σιταριού, μηχάνημα διαχωρισμού βουτύρου από το γάλα και άλλα πολλά

Το παράλογο είναι ότι η Πολιτεία το φορολογεί υπέρμετρα σαν να επρόκειτο για οικόπεδο προς οικοδόμηση, όπως επίσης και το προτεινόμενο Γ.Π.Σ. Χίου βρίσκεται στην ίδια αντίληψη!

Έχουν γίνει επανειλημμένες αιτήσεις-ενστάσεις, με αφορμή το πρόσφατο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.),  προς την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Χίου  και με τις οποίες ζητείται η αλλαγή χρήσης γης στο κτήμα Χωρέμη.

          *   Με την Α.Π 242/16-1-2015 αίτηση-ένσταση αναφέρεται ότι οι προτεινόμενη χρήση από το ΓΠΣ Χίου δεν γίνεται αποδεκτή από τους ιδιοκτήτες, γιατί προτρέπει η προτεινόμενη χρήση την οικοπεδοποίηση του κτήματος,  η οποία είναι ενάντια στην φιλοσοφία των ιδιοκτητών αλλά και στην μακρόχρονη ιστορία αυτού του κτήματος όπου τα τελευταία 400(!) χρόνια καλλιεργείται ανελλιπώς από γεωπόνους της οικογένειας. Η μόνη χρήση γης η οποία μπορεί να διαφυλάξει τον χαρακτήρα του κτήματος είναι αυτή της γεωργικής γης. Για πολλούς είναι παράδοξη η επιλογή αυτή των ιδιοκτητών, αφού ''δεσμεύει'' το κτήμα και είναι ενάντια στο (εύκαιρο) κέρδος της τσιμεντοποίησης, όπως ίσως οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα επιθυμούσαν.

 Βασικοί στόχοι εξάλλου του ΓΠΣ είναι η βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης της πόλεως Χίου, με σαφή όμως αξιοποίηση του φυσικού και ιστορικού περιβάλλοντος, ανάδειξης και προστασίας  θεμάτων πολιτισμού, αλλά και την ενίσχυση επίσης του πρωτογενή τομέα, στοιχεία δηλαδή τα οποία υπάρχουν μέσα στο, 32 περίπου στρεμμάτων  έκτασης, κτήμα Χωρέμη.

            * Με νέα αίτηση με Α.Π. 5758/11-9-2015 κατατίθεται η 24σέλιδη νομική γνωμοδότηση η οποία αναφέρει εκτενώς τους λόγους στους οποίους πρέπει να αποχαρακτηριστεί το επίμαχο αγρόκτημά από περιοχή χρήσης γενικής κατοικίας και πρασίνου – ελεύθερων χώρων. Ζητάει να οριοθετηθεί Περιοχή Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ), εντός της οποίας θα ενταχθεί το κτήμα με χαρακτήρα αγροτικό, ως γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας.

           *  Τέλος, η απάντηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ) με Α.Π. 41144 στις 3/11/2015 και με κοινοποίηση προς το Δήμο Χίου, αναφέρει  ξεκάθαρα  : ''Ιδιαίτερα σ΄ ότι αφορά στα τοπία περιλαμβανομένων και των μικρής κλίμακας τοπίων στον αγροτικό και τον αστικό χώρο, πέραν των κατευθύνσεων του Γενικού Πλαισίου, επιβάλλεται η διαφύλαξη τους σύμφωνα και με τους Ευρωπαϊκούς όρους για τα τοπία '' και  ''Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι, κατά τη διαδικασία έγκρισης του ΓΠΣ του Δήμου Χίου, θα ληφθούν υπόψη οι ως άνω κατευθύνσεις και θα προταθούν οι σχετικές πολεοδομικές ρυθμίσεις για την διατήρηση θυλάκων γεωργικής γης στην οργάνωση του οικιστικού δικτύου''.

Παρόλα αυτά, που αποδεικνύει την αγωνιώδη προσπάθεια των ιδιοκτητών, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από τον Δήμο, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, προς την διαφύλαξη του χαρακτήρα του κτήματος. Αναφέρεται πρώτιστα ο Δήμος, διότι έχει την απόλυτη ευθύνη όχι μόνο για την διαφύλαξη του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος αλλά και για την ποιότητα ζωής των δημοτών του. Ούτε βέβαια κάποιος άλλος τοπικός φορέας ή Βουλευτής έχει ενδιαφερθεί για να δοθεί λύση. Ξαφνικά θα χαθεί ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου σε μία ιδιαίτερα πυκνοδομημένη περιοχή και όλοι θα αναρωτιούνται πως έγινε αυτό. Από αδιαφορία σίγουρα, αλλά και από την αναντιστοιχία που υπάρχει μεταξύ της βούλησης των πολιτών από την μία και της  χαοτικής λειτουργίας των επίσημων δομών του κράτους από την άλλη.

Επειδή τίποτα ακόμα δεν έχει κριθεί, είναι ευπρόσδεκτοι όσοι επιθυμούν πραγματικά να βοηθήσουν, για την διατήρηση ενός σημαντικού τμήματος γης, που είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης μας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ