14.6.2016 15:07

Για τη σίτιση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Χίου

Το ζήτημα της σίτισης των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Χίου είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει, τόσο την μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα όσο και τον Δήμο Χίου τα τελευταία χρόνια.

Και τούτο λόγω της απροθυμίας των επαγγελματιών εστίασης να αναλάβουν – μέσα από επίσημη και δημόσια, διαγωνιστική διαδικασία – τη σίτιση των μαθητών, αλλά –κυρίως– της <<δυσκαμψίας>> του Νομοθέτη να προωθήσει <<ευέλικτες>> λύσεις προς εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος και της απλής λογικής.

Τα ανωτέρω είχαν ως συνέπεια, από το έτος 2013 και εφεξής να μην υπάρχει σίτιση των μαθητών παρά το γεγονός ότι, ο Δήμος Χίου δημοπρατούσε κάθε χρόνο (τουλάχιστον δυο φορές) το έργο αυτό και μάλιστα με διόλου ευκαταφρόνητα ποσά. Αρκεί να σκεφθεί κάποιος ότι, στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε όσα Μουσικά Σχολεία σιτίζονται μαθητές, το κόστος ημερήσιας σίτισης ανέρχεται στο ποσό των 2,80 Ευρώ έως 4,30 Ευρώ το μέγιστο, ανά μαθητή. Στη Χίο, με δικές μας ενέργειες προς το Ινστιτούτο Νεολαίας και δια βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) του Υπουργείου Παιδείας και το Υπουργείο Εσωτερικών, ζητήσαμε και πετύχαμε –τον τελευταίο χρόνο– να φθάσει στα 5,30 Ευρώ (!!!) ανά μαθητή, ώστε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των επαγγελματιών εστίασης, πλην όμως δεν κατέστη δυνατόν να τελεσφορήσει η προσπάθεια και πάλι, λόγω τεχνικών και πρακτικών αδυναμιών των εστιατόρων (και όχι του Δήμου). Το ποσό που αποφάσισε να δώσει ο Δήμος Χίου είναι το υψηλότερο πανελλαδικά. Επίσης, δεν πρέπει να λησμονούμε και κάτι ακόμη, εξίσου σημαντικό: Ότι, ο Δήμος Χίου (ίσως ο μοναδικός στην Ελλάδα) ενέγραψε στις Τακτικές Δαπάνες (Έξοδα) του προϋπολογισμού του -τόσο το έτος 2015 όσο και το 2016- το απαιτούμενο ποσό για τη σίτιση, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα ότι, ανά πάσα στιγμή μπορεί να πληρώσει οποιονδήποτε ανάδοχο (εστιάτορα) του έργου της σίτισης των μαθητών, δίχως να αναμένει την κρατική επιχορήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών (όπως πράττουν άλλοι Δήμοι της χώρας), η οποία καθυστερεί και καταβάλλεται έπειτα από αρκετούς μήνες. Από τούτο και μόνο φαίνεται το μέγεθος της (δέουσας) σημασίας με την οποία αντιμετωπίζει το εν λόγω ζήτημα η σημερινή δημοτική Αρχή.

Πρόσφατα, μας κοινοποιήθηκε μια πρόταση της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, με την οποία μας ζητήθηκε να λάβουμε σχετική Απόφαση (ως Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, αλλά και Δημοτικό Συμβούλιο Χίου) και να συνηγορήσουμε στην πρόσληψη μάγειρα και τραπεζοκόμου, για το Μουσικό Σχολείο, οι οποίοι θα μπορούν να αναλάβουν το έργο της σίτισης στο χώρο των κτιριακών εγκαταστάσεων του Σχολείου, που έχει τις προδιαγραφές για κάτι τέτοιο (ως πρ. Εκκλησιαστικό Λύκειο με Οικοτροφείο, μαγειρεία, εξοπλισμό, κλπ).

Η πρόταση αυτή –αρχικά– ακούγεται καλή και θετική όμως, με μια πιο εμπεριστατωμένη διερεύνηση, προκύπτει ότι παρουσιάζει κενά. Τούτο δε, οφείλεται στους εξής λόγους:

1).Ο Δήμος, νομικά και θεσμικά, δεν έχει δικαίωμα να προσλάβει προσωπικό το οποίο υπηρετεί στα σχολεία (ούτε καν βοηθητικό- ακόμη και οι σχολικοί καθαριστές ή οι φύλακες προσλαμβάνονται, αλλά και αμείβονται, είτε με Νομοθετική ρύθμιση επιμέρους είτε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που συνοδεύονται με Υπουργική Απόφαση.

2).Ο Δήμος δεν χρηματοδοτείται για καμία θέση εργασίας, εάν αυτή δεν έχει προηγουμένως εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών και το ΑΣΕΠ (τα οποία, όμως, εφαρμόζουν αναστολή προσλήψεων για θέσεις εργασίας, πλην εκείνων που εντάσσονται στα πλαίσια εφαρμογής προγραμμάτων ΕΣΠΑ ή/και κοινωφελούς εργασίας πεντάμηνης διάρκειας).

3).Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και το Υπουργείο Εσωτερικών καλύπτουν τη σίτιση των μαθητών των εν λόγω Σχολείων ΜΟΝΟΝ ΕΦΟΣΟΝ ΑΝΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ, ΜΕΣΩ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ (τελευταία επικοινωνία μας πριν από λίγες ημέρες με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ- τα όποια στοιχεία στη διάθεση όποιου το επιθυμεί). Δηλαδή, ακόμη και εάν μας ενέκριναν την πρόσληψη του προσωπικού, δεν θα κάλυπταν την μισθοδοσία τους (περί τις 25.000 Ευρώ ετησίως και για τα δυο πρόσωπα, για διάστημα 8 μηνών).

4).Από έναν πρόχειρο προϋπολογισμό, συμπεραίνεται ότι, το κόστος υλοποίησης ενός τέτοιους εγχειρήματος υπερβαίνει τις 60.000-65.000 Ευρώ ετησίως, τη στιγμή κατά την οποία και μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας το ποσό κυμαίνεται στο ίδιο περίπου ύψος κόστους (ενίοτε και μικρότερο, εάν υπάρξουν εκπτώσεις στο διαγωνισμό). Συνεπώς, δεν ευσταθεί το επιχείρημα περί οικονομικότερης αντιμετώπισης με την μέθοδο που προτείνεται (μισθοδοσία και εργοδοτικές εισφορές 2 εργαζομένων περί τις 25.000 Ευρώ, προμήθεια τροφίμων 8 μηνών-ειδών ενδιαίτησης-οικοσκευή, κλπ., περί τις 35.000 Ευρώ).

Κατά την προτελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας, απαντώντας σε –προ ημερήσιας διάταξης– ερώτημα του συναδέλφου κ. Μάρκου Σκούφαλου, δεσμεύτηκα να προωθήσω το αίτημα αυτό αρμοδίως, εφόσον μου σταλεί, στην ΔΕΠ και το ΔΣ. Όμως, παράλληλα, θεωρώ υποχρέωσή μου να κινηθεί η διαδικασία (από το Τμήμα Παιδείας) για να προχωρήσει και η συνήθης δημοπρασία του έργου της σίτισης των μαθητών του Μουσικού Σχολείου ώστε, εάν δεν τελεσφορήσει η προτεινόμενη λύση (που, επαναλαμβάνω κινείται στη σωστή κατεύθυνση), πράγμα πιθανότατο, να υπάρχει η δυνατότητα σίτισης των παιδιών μέσω εστιάτορα αναδόχου. 

Μάλιστα, πληροφορήθηκα ότι –πρόσφατα– Χιώτες εστιάτορες απέκτησαν τη σχετική πιστοποίηση από τη Δ/νση Υγιεινής αλλά και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Ας ενισχυθεί, λοιπόν, η χιακή επιχειρηματικότητα και –το βασικότερο– ας έχουν φαγητό οι μαθητές μας από την προσεχή, νέα, σχολική χρονιά. Επιτέλους!-   

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ