20.1.2016 8:45

ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ( Το Φασκόμηλο)

Το φασκόμηλο (Salvia) είναι ένα θαυμάσιο βότανο και το όνομα του προέρχεται από το λατινικό salvare,  που σημαίνει σώζω. Μάλιστα σε κάποιο βιβλίο του 13ου αιώνα αναφέρεται: «Γιατί να πεθαίνει κανείς, όταν το φασκόμηλο φυτρώνει στον κήπο του». Ακόμα σε ένα άλλο βιβλίο βοτανολογίας γράφει: « όταν η Παρθένος Μαρία έφυγε για να σωθεί από  τον Ηρώδη, ζητήθηκε από όλα τα λουλούδια να την κρύψουν μαζί με το μικρό Ιησού, αλλά μόνο το φασκόμηλο της προσέφερε καταφύγιο. Αφού προσπέρασαν οι στρατιώτες και δεν την είδαν, η Παρθένος είπε στο φασκόμηλο: «από τώρα και εις τους αιώνες, θα είσαι το αγαπημένο λουλούδι της ανθρωπότητας. Σου δίνω τη δύναμη να θεραπεύεις τους ανθρώπους από κάθε αρρώστια και να τους σώζεις από το θάνατο, όπως έκανες και με μένα». Από τότε το φασκόμηλο φυτρώνει και θεραπεύει πολλές παθήσεις.  

 Έτσι, δυναμώνει το σώμα και προλαμβάνει το εγκεφαλικό και κάνει καλό στην παράλυση. Μαζί με τη λεβάντα απαλλάσσει από τη νυχτερινή εφίδρωση. Εξαφανίζει το μετεωρισμό και τις ενοχλήσεις που προέρχονται από προβλήματα με το συκώτι. Είναι αιμοκαθαρτικό, αποχρεμπτικό και ρυθμίζει τη λειτουργία των εντέρων και τη διάρροια. Με το φασκόμηλο έπλεναν τις πληγές των αλόγων και γενικά τα έλκη και χρησιμοποιείται και σήμερα για τα έλκη του λαιμού και του στόματος, την ουλίτιδα και την αμυγδαλίτιδα.

Καλλιεργείστε λοιπόν το φασκόμηλο, στον κήπο σας, καλλίτερα σε ηλιόλουστο αλλά προστατευμένο σημείο και πίνετε ένα φλιτζάνι τις κρύες βραδιές του χειμώνα και θα ωφεληθείτε πολύ. Ιδιαίτερα κάνει πολύ καλό στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, γιατί περιέχει οιστρογόνα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ