6.12.2016 10:47

Ένας αγρόκηπος στο κέντρο της Χώρας

Σύμφωνα με τις προβλέψεις το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει στις πόλεις, αυτό το γεγονός επιφέρει ακόμα πιο επιτακτικά την ανάγκη να κάνουμε τις πόλεις μας πιο ανθρώπινες, με την μείωση του θορύβου, της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα, της  ελαχιστοποίησης των αστικών θερμικών νησίδων, κυρίως όμως με την διατήρηση και επέκταση ελεύθερων πράσινων χώρων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δημιουργία αστικών αγροκηπίων ως ένα εργαλείο που θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να συμβάλλει θετικά στη διαμόρφωση βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Η δημιουργία πράσινων χώρων, η αναβάθμιση και προστασία των εναπομείναντων αδόμητων χώρων και η μετατροπή τους σε εύκολα προσβάσιμες για όλους περιοχές  μπορούν να προσφέρουν πολλά και ποικιλόμορφα οφέλη στην τοπική αστική κοινωνία όπως στην μείωση των πλημμυρικών φαινομένων, στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ιδιαίτερα των πλέον επικίνδυνων των μικροσωματιδίων (ΡΜ2.5), στην φυσική και ψυχική υγεία των κατοίκων της μέσω της (επαν)οικειοποίησης του δημόσιου χώρου και της ικανοποίησης των ανθρώπων των πόλεων για την επανασύνδεση με την φύση.

Η δημιουργία αστικών αγρόκηπων εντός του αστικού ιστού μίας πόλης όπου θα ασκείται μία αστική γεωργία ικανοποιεί πλήρως όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις που μπορούν να μας οδηγήσουν και σε μία βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Η ανάπτυξη τέτοιων περιοχών φυσικά και πρέπει να γίνονται με πρωτοβουλία της τοπικής αυτοδιοίκησης ή βοηθώντας στην διάσωση του αδόμητου και σημαντικού για την Χώρα πράσινου χώρου όπως η περίπτωση του κτήματος Χωρέμη.

Το κτήμα Χωρέμη ένας ιδιόκτητος χώρος στην καρδιά της πόλης της Χίου με πολύ πράσινο και με μεγάλη έκταση πέραν από την ανάγκη διατηρήσεως της ιστορικότητας του, η διατήρηση του ως πράσινος πνεύμονας της θα πρέπει να συνοδευθεί από μία πρωτοβουλία του ίδιου του κατόχου με την βοήθεια βεβαίως του δήμου. Μια τέτοια πρωτοβουλία θα ήταν, εδώ είναι η πρόταση μου, η δημιουργία μιας κοινωνικής επιχείρησης που ως αντικείμενο θα ήταν η λειτουργία αστικού αγροκηπίου για εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς σκοπούς όπως η παράδοση των παραγόμενων οπωρολαχανικών στο κοινωνικό παντοπωλείο.

Πάνω από όλα όμως για την περιοχή που μιλάμε το βασικό ρόλο το παίζει η ιδιοκτησία μετά έρχεται ο Δήμος που με τις αρμοδιότητες και δυνατότητες που έχει μπορεί να επιταχύνει τις οποιεσδήποτε αποφάσεις με κύριο στόχο να παραμείνει το κτήμα ένας πράσινος ελεύθερος χώρος.

Η πρόταση αυτή ας γίνει το έναυσμα για το σταμάτημα του αχαλίνωτου και καταστροφικού επεκτατισμού της πόλης και των δραστηριοτήτων της σε κάθε σπιθαμή εδάφους την εξαφάνιση ρεμάτων και ποταμών, την συνεχής επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, βλέποντας την πόλη σαν ένα χώρο όπου μπορεί να υπάρχει ένας αστικός αγρόκηπος.

Πηγές πληροφόρησης:

  1. Αστική γεωργία και βιώσιμη πόλη http://oikotrives.gr/periodiko/ellada/astiki-georgia/
  2. Πράσινο στις πόλεις. http://kalyterizoi.gr/new/prasino-stis-poleispos-symvallei-sti-meiosi-pososton-thanatoy
  3. Δίκτυο Κοιν.Σεπ. http://koinsep.org/
  4. Ένας παράδεισος που χάνεται https://www.facebook.com/tolis.flioukas/media_set?set=a.10206110061376169.1073741922.1401835454&type=3
  5.  Η εικόνα είναι ο ναός της Αγίας Κυριακής μέσα στο κτήμα.

Εδώ θα βρείτε φωτογραφία από τον κατεστραμμένο ναό στο σεισμό του 1881 στην σελίδα “Με το Βλέμμα των περιηγητών” http://el.travelogues.gr/item.php?view=59795

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ