23.6.2018 15:24

Η γραβάτα του κ. Τσίπρα… έχει ασφυκτική θηλιά για όλους εμάς

Η πολυαναμενόμενη απόφαση για το χρέος είναι γεγονός. Βεβαίως και δεν έγινε κανένα κούρεμα, όπως υποσχόταν προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Πρακτικά έγινε μία διευθέτηση των πληρωμών, που απέχει ακόμη και από την ελάφρυνση του χρέους. Προφανώς, και κάθε μέτρο διευθέτησης είναι ευπρόσδεκτο. Στην περίπτωσή μας όμως είναι όχι μόνο κατώτερο των προσδοκιών, αλλά και της ανάγκης που υπάρχει για ελάφρυνση του χρέους.

Η πρόσφατη απόφαση είναι χειρότερη και των δεσμεύσεων του 2012. Τότε συζητούσαμε για μέτρα που να οδηγούν σε μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2022. Σήμερα υπολογίζεται, με αρκετή αισιοδοξία, ότι το χρέος το 2022 θα είναι στο 180% του ΑΕΠ. Στα έξι (6) χρόνια που μεσολάβησαν υπήρξε η ανεύθυνη πολιτική ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και δύο μνημόνια που μας γύρισαν πιο πίσω και από το 2012 στο θέμα του χρέους. Είναι κατώτερη ακόμη και των προσδοκιών της κυβέρνησης που ευελπιστούσε στη «ρήτρα ανάπτυξης» κατά τη γαλλική πρόταση η οποία και δεν υπάρχει στη συμφωνία.

Επιπλέον και αυτό είναι το πλέον σημαντικό η απόφαση συνοδεύεται από δεσμεύσεις και όρους ιδιαίτερα σκληρούς: Υπερταμείο για 99 χρόνια με το σύνολο της δημόσιας περιουσίας. Εγγύηση 25 δις € σε δημόσια περιουσία. Σκληρή επιτήρηση ανά τρίμηνο. Υλοποίηση της μείωσης των συντάξεων από 1.1.2019, μείωση του αφορολόγητου από το 2020, αλλά και ρήτρα ότι μπορεί να γίνει από το 2019 παρά την πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ, διατήρηση της υπερφορολόγησης και ειδικά για εμάς στο νησί, επιβεβαίωση της αύξησης του ΦΠΑ στο 24%. Ένα μνημόνιο δηλαδή χωρίς χρηματοδότηση!

Πρακτικά αυτό που πήραμε είναι μία δεκαετής επιμήκυνση αποπληρωμής προηγούμενων δανείων ύψους 100 δις € και μία δεκαετή περίοδο χάρητος για την αποπληρωμή των τόκων του. Η κατάργηση του επιτοκιακού κέρδους και το περίφημο μαξιλάρι, από τις επιστροφές των κερδών των δανείων της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών, θα γίνεται μόνο εφόσον οι τρίμηνες  αξιολογήσεις αποδεικνύουν ότι τηρούνται τα συμφωνημένα. Για να μην υπάρχει καμία αυταπάτη για το τι πρόκειται να γίνει με τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου! 

Και αυτή η απόφαση επιβεβαιώνει την «διαπραγματευτική ικανότητα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να περνά μονίμως κάτω από τον πήχη που  η ίδια θέτει. Παρόλα αυτά τα πανηγύρια και οι γραβάτες δεν έλειψαν!

Σε κάθε περίπτωση όμως καμία διευθέτηση ή και ελάφρυνση δεν μπορεί να παράγει αποτελέσματα αν η ελληνική οικονομία δεν μπει σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης. Και διατηρήσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει με υπερφορολόγηση, στην οποία δεσμεύεται η κυβέρνηση με τα τερατώδη πλεονάσματα που επιδιώκει. Μόνο ένα σαφές παραγωγικό σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων, μείωση της φορολογίας και απλοποίησης του επενδυτικού περιβάλλοντος μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη. Ένα τέτοιο σχέδιο έχει παρουσιάσει και δεσμευτεί η ΝΔ. Είναι πλέον καιρός να τελειώνουμε με το χθες και να προχωρήσουμε στο μέλλον που μας αξίζει. Και αυτό μπορεί και θέλει να το υλοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ