19.2.2021 15:17

Δημοτικό Συμβούλιο για το Μεταναστευτικό: Κερδήθηκε μία μάχη, όχι ο «πόλεμος»…

Τη Δευτέρα 15/2/21 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου για να αποφασίσει για την πρόταση του Δημάρχου για νέα κλειστή ελεγχόμενη Δομή 500 ατόμων στη θέση Μπαμπακιές της Κοινότητας Αναβάτου. Η πρόταση δεν ανέφερε απόλυτα συγκεκριμένη θέση με γεωγραφικές συντεταγμένες, ούτε και επιφάνεια της έκτασης που θα διαθέσει στην Κυβέρνηση, με συνέπεια να μη γίνει αποδεκτή.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο προσήλθε και ανέγνωσε την πιο κάτω τοποθέτηση του ο αρθρογράφος μας Δήμης Γ. Μυλωνάδης που αναλυτικά αντιμετωπίζει την εργαλειοποίηση του προβλήματος από την Τουρκική Κυβέρνηση.

Προηγούμενα: την είχε καταθέσει στο Δ.Σ. και αποστείλει ηλεκτρονικά στον Δήμαρχο, στον Πρόεδρο Δ.Σ. και στους επικεφαλής των συνδυασμών και στον ανεξάρτητο Δημ. Σύμβουλο κ. Χ. Μπουρνιά.

Γι’ αυτό: δημοσιεύεται αυτούσια πιο κάτω και έναντι αυτής απόσπασμα της Ναυτεμπορικής της 10/3/2020 του συναδέλφου Γιάννη Καμπουράκη που αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός σε γενικές γραμμές εκινείτο προς την ίδια κατεύθυνση τότε, όπως σήμερα ο αρθρογράφος μας.

Κατά συνέπεια: δεσμευόμαστε το κείμενό του που είναι πιο αναλυτικό να το στείλουμε στον Πρωθυπουργό, στους αρμόδιους Υπουργούς, στον Αθηναϊκό, Αιγαιακό και Επαρχιακό Τύπο, ώστε: ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, να διαπραγματευθούν μαζί με άλλες Κυβερνήσεις, σωστότερα τη νέα συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας που ενδιαφέρει κατά πρώτο τις Μεσογειακές Χώρες και κατ’ επέκταση όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.


Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Δήμαρχε, Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Αγαπητοί Δημότισσες και Δημότες

Tο θέμα της σημερινής συζήτησης ως Παγχιακό, Παναιγαιακό, Πανεθνικό και Πανευρωπαϊκό, δεν προσφέρεται ούτε για φτηνές και εφήμερες εγωιστικές αντιπαραθέσεις, πολύ δε περισσότερο για προσωπικές ή διαπροσωπικές πολιτικές και άλλες επικρατήσεις.

Λόγω της καθολικής πλέον εργαλειοποίησής του από την Κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, (που προσδοκεί και ονειρεύεται την Μουσουλμανοποίηση της Ευρώπης, της Ελλάδας και των νησιών μας, επιβάλλεται να παραμερίσουμε όσα φυσιολογικά μας χωρίζουν και να συστρατευθούμε όλοι, αιρετοί και πολίτες, για να πιέσουμε προς την ίδια κατεύθυνση, ώστε να μηδενιστεί το τεχνητό πρόβλημα και θέμα που δημιουργεί και χρησιμοποιεί – μέχρις στιγμής – ως αποσταθεροποιητικό, διαβρωτικό και πολιορκητικό κριό η Κυβέρνηση της Τουρκίας.

Η ίδια: που έχει καθυποτάξει, βασανίσει και φυλακίσει τα πιο υγιή στοιχεία της απέναντι Μικρασιατικής Ακτής, με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Από αυτήν την ώρα: ξεχνάμε τα πάντα, δεν συζητάμε προσωρινά για καμιά νέα δομή, ακόμη και στο «πουθενά», συστρατευόμαστε με όλους τους Έλληνες νησιώτες, στεριανούς ή όπου γης με κοινό ψήφισμα – απόφαση προς την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, να προβεί στις προπαρασκευαστικές επαφές και ενέργειες με ομοιόβαθμους των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, εν όψει της υπογραφής της νέας κοινής Δήλωσης – Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, όπως ο ίδιος έχει τοποθετηθεί και διακηρύξει παλαιότερα.

Αν απαιτηθεί λόγω πιθανών σχέσεων μεγάλης (;) Ευρωπαϊκής Χώρας υπέρ των αδιαλλάκτων θέσεων της γειτονικής κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός μαζί  με άλλους ομοιόβαθμούς του, να ασκήσουν VEΤΟ στο κείμενο της νέας συμφωνίας, αν δεν συνδιαμορφωθεί από πριν ώστε να διασφαλίζει μεν τα ανθρώπινα δικαιώματα των παρασυρθέντων και μεταφερθέντων στην απέναντι χώρα για τους γνωστούς – πια – λόγους της Μουσουλμανοποίησης όλων των χωρών και της Ευρώπης συνολικά, αλλά συγχρόνως να προασπίζει τα συμφέροντα της χώρας μας και τα σύνορά μας που είναι τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και του ελεύθερου κόσμου.

Αυτά σημαίνουν ότι: στην συμφωνία θα πρέπει να τεθούν  οπωσδήποτε και τα εξής:

1). Από το συνολικό ποσόν που θα συμφωνηθεί να λαμβάνει η Τουρκία για να το διαθέτει για τους Μετανάστες που δημιουργεί και προσελκύει στην χώρα της, ποσόν κατ’ ελάχιστο (20.000) ευρώ θα αφαιρείται για καθένα απ’ αυτούς που φθάνει σε ευρωπαϊκό έδαφος χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα ή χωρίς προηγούμενη Άδεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ποσό αυτό θα αφαιρείται -ΑΜΕΣΑ- από το ποσό που θα λάβει η Τουρκία, θα αποδίδεται στο Κράτος που θα υφίσταται την όχληση και θα κατανέμεται απ’ αυτό εξ ημισείας στις ένοπλες δυνάμεις κάθε χώρας που φυλάσσουν τα σύνορα για ενίσχυση του εξοπλισμού και το άλλο μισό στην εκάστοτε Αυτοδιοίκηση για σχεδιασμό και κατασκευή έργων ανάπτυξης.

2). Όσοι από τους διαμένοντες Μετανάστες στους καταυλισμούς της Τουρκίας επιθυμούν Άσυλο ή μετακίνηση σε Ευρωπαϊκές χώρες θα το υποβάλλουν στον χώρο προσωρινής διαμονής τους, δηλαδή τους καταυλισμούς της Τουρκίας και θα εξετάζεται ΕΚΕΙ από τις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες Ασύλου.

3). Όποιοι παρά ταύτα επιλέγουν την οδό της μη νόμιμης εισόδου στην Ευρώπη, θα επιστρέφονται ΑΜΕΣΑ αφού δακτυλοσκοπηθούν στην γειτονική χώρα, χωρίς δυνατότητα να υποβάλλουν μετά αίτηση ασύλου.

4). Για την τήρηση της αποτροπής της μη νόμιμης εισόδου που γίνεται υπό τις ευλογίες των ακταιωρών της γειτονικής χώρας και τα κουφά τηλέφωνα των παράκτιων υπηρεσιών της, συμφωνείται από κοινού η περιπολία της FRONTEX να γίνεται μέσα στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας για να προλαμβάνονται οι μη νόμιμες είσοδοι σε Ευρωπαϊκά – Ελληνικά ή άλλα εδάφη, και να επιστρέφονται οι μη νόμιμα επιχειρούντες να εισέλθουν στην Τουρκία την ασφαλή χώρα προσωρινής διαμονής τους, πριν να περάσουν τα θαλάσσια σύνορα.

5). Σε περίπτωση επιχείρησης πολλαπλής μη νόμιμης εισόδου μεγάλου αριθμού λέμβων ή άλλων σκαφών κινητοποιούνται οι ένοπλες δυνάμεις της Ευρώπης που θα περιπολούν προς απόκρουση και μηδενίζεται το υπόλοιπο ποσό που θα συμφωνηθεί με την νέα συμφωνία να λάβει η γειτονική Κυβέρνηση για τους λόγους που ήδη εξετέθησαν.

Αυτά τα έγραψε και τα προφέρει ο πρώην άμισθος σύμβουλος του Προηγούμενου Αντιπεριφερειάρχη και Σημερινού Δημάρχου που έχει πραγματοποιήσει αμέτρητες επισκέψεις στις περιοχές πριν και μετά το 18ο ΧΛΜ της Επαρχιακής Οδού Χίου – Βολισσού είτε μόνος ή με πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και παράλληλα γνωρίζει από το 2001 την τότε πρώην ΒΙΑΛ, με τους 140 εγκλείστους, τα Καμπόχωρα και τους κατοίκους τους σε προσωπική επαφή τα τελευταία 20 χρόνια.

Καλύτερα να ληφθεί -ΣΗΜΕΡΑ- μια ομόφωνη Απόφαση - Ψήφισμα όπως η πιο πάνω, πιθανά συμπληρωμένη ή διορθωμένη και να καθυστερήσει κατά 1 ή 2 μήνες η λήψη απόφασης για νέα πολύ μικρή κλειστή μοναδική Δομή, που πολύ πιθανά δε θα χρειασθεί να γίνει αν προωθηθεί στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό το πιο πάνω Ψήφισμα.  

Εξ’ άλλου ο Υπουργός κ. Μηταράκης έχει υποσχεθεί ότι το Πάσχα (που είναι στις 2 Μαΐου 2021) θα βρει τη ΒΙ.ΑΛ. χωρίς κανένα Μετανάστη – Πρόσφυγα.

Κατά συνέπεια: πολύ πιθανά να μη χρειασθεί η δημιουργία καμιάς νέας δήθεν κλειστής δομής σε καμία άλλη περιοχή του νησιού, μια και δε θα συμφέρει στην γειτονική Κυβέρνηση να εξαναγκάζει αυτούς που έχει προσελκύσει να έρχονται σε ευρωπαϊκά – ελληνικά ή άλλα εδάφη, μια και θα εξετάζεται η αίτηση Ασύλου στους καταυλισμούς της Τουρκίας.

Μόνο μ’ αυτήν τη νέα Ελληνοευρωπαϊκή Πολιτική και Δράση, τα Καμπόχωρα πρώτα (που διαθέτουν Πολιτιστικούς Θησαυρούς και Γεωργική Παραγωγή) θα απολαύσουν τον εναλλακτικό και συμβατικό Τουρισμό, με τα οφέλη του, αντί ζωοκτονίες, κλοπές, ζημιές αυτοκινήτων και γενικότερες Απειλές Ζωής.

Σας ευχαριστώ


Προς νέα κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας - Του Γιάννη Καμπουράκη

Την εκτίμηση πως οδεύουμε προς νέα κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας, παρά το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις χθεσινές συζητήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων – Ερντογάν στις Βρυξέλλες, διατυπώνουν κυβερνητικές πηγές.

Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να μην παραβρέθηκε στην προγραμματισμένη κοινή συνέντευξη Τύπου χθες βράδυ στις Βρυξέλλες, η ελληνική πλευρά ωστόσο θεωρεί πως η Άγκυρα έχει πάρει το μήνυμα ότι τα πράγματα δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς νέα συμφωνία, αφού αποσύρει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες από τον Έβρο.

Το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε ευθέως την συμπεριφορά της Τουρκίας, την οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη, στο ελληνογερμανικό φόρουμ παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού προκαλεί ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά που θεωρεί ότι η διαχείριση της κρίσης του Έβρου έχει ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας:

Πρώτον, απέναντι στην Τουρκία που είδε ότι η άμεση και οργανωμένη αντίδραση απέτρεψε την προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ελλάδας.

Δεύτερον, στην ευρωπαϊκή διαχείριση του προσφυγικού, εν αναμονή και της αναθεώρησης του Δουβλίνου 2.

Κυβερνητικές πηγές μιλούν από χθες για κοινή αντίληψη Ελλάδας – Γερμανίας για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν Μητσοτάκης και Μέρκελ στο Βερολίνο. Μεγαλύτερη σημασία όμως, όπως τονίζεται, έχει η συζήτηση επί των βημάτων που πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε και χθες στη συνάμτηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο και έχει θέσει προς τους εταίρους συγκεκριμένη ατζέντα αλλαγών. Σε ό,τι αφορά την πολιτική επιστροφών, η ελληνική κυβέρνηση ζητά την επιστροφή στην Τουρκία όσων έχουν περάσει παράνομα τα ελληνικά σύνορα μετά την 1η Μαρτίου είτε στα νησιά, είτε στον Έβρο. Παράλληλα, επιδιώκει στη νέα συμφωνία, να επιτραπεί η δυνατότητα επιστροφών από την ενδοχώρα – κάτι που δεν επιτρέπει η κοινή δήλωση του 2016 - έτσι ώστε όσοι μετανάστες και πρόσφυγες ακόμα και αν έχουν έρθει τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχουν καταφέρει να πάρουν άσυλο, ακόμα και αν δεν βρίσκονται στα νησιά, να μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία. 

Σε ότι αφορά τη παρουσία κ αι τη δράση της Frontex να πραγματοποιεί περιπολίες και στα τουρκικά χωρικά ύδατα ώστε να εμποδίζει τις βάρκες των διακινητών να ξεκινούν από τα παράλια με προορισμό τα νησιά του Αιγαίου.

Σε ότι αφορά το αίτημα Ερντογάν για περισσότερα χρήματα, η ελληνική κυβέρνηση δεν εμφανίζεται αρνητική, με προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα αλλάξει εμπράκτως τη στάση της, αλλά κυρίως η εκταμίευση των κονδυλίων που θα αποφασιστεί να διατεθούν στην Άγκυρα να συνδεθεί με την αυστηρή τήρηση των συμφωνηθέντων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ