17.2.2018 20:23

Απειλές και προκλήσεις από ένα γίγαντα με πήλινα πόδια

Σκηνικό κρίσης έστησαν, εκ νέου, οι Τούρκοι πέριξ των νησίδων Ίμια, με τον εμβολισμό του περιπολικού ανοικτής θαλάσσης ΛΣ-090, από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής. Το γεγονός ότι συνέβη το περιστατικό, το οποίο υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να έχει άσχημη εξέλιξη, δεν μας εκπλήσσει, αφού από τον Ιανουάριο του 1996 και μετά τα τουρκικά σκάφη της ακτοφυλακής και του τουρκικού Π.Ν. ευρίσκονται σε καθημερινή βάση εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των νησίδων, ανεβάζοντας το θερμόμετρο κατά το δοκούν. Ένας ακήρυχτος πόλεμος διαδραματίζεται καθημερινά μεταξύ ακτοφυλακίδων, πολεμικών και αλιευτικών σκαφών καθώς και εναέριων μέσων. Η Τουρκία απροκάλυπτα πλέον, με επίσημες ανακοινώσεις του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ, τα προσδιορίζει ως  τουρκικό έδαφος, αφού το 1996 η κυβέρνηση Σημίτη δεν είχε το σθένος να τα προστατεύσει αποτελεσματικά.

Η κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή του Αιγαίου, του Καστελόριζου και της κυπριακής Α.Ο.Ζ, με αποκορύφωμα την πειρατικού τύπου ενέργεια εναντίον του πλοίου της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, συνιστά την απάντηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στις διαφαινόμενες πολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας . Μέσα σε αυτό τον ορυμαγδό εξελίξεων η Τουρκία  απομονώνεται όλο και περισσότερο  και αυτό την κάνει πιο επιθετική. Ποια είναι  όμως αυτά τα στοιχεία τα οποία σωρευτικά συντείνουν στο να επιδεικνύει επιθετική τακτική:

1.Η αντίληψη ότι ως περιφερειακή υπερδύναμη, με μεγάλο αριθμητικά στρατό και εν εξελίξει εξοπλισμούς σχεδόν 50 δις. δολαρίων,  της παρέχει τη δυνατότητα παρέμβασης και εκτέλεσης  προληπτικών ενεργειών, για την προστασία των συμφερόντων της, είτε στα νότια σύνορα της εναντίον των Κούρδων, είτε στα δυτικά εναντίον της Ελλάδος, ή τέλος στο εσωτερικό της για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την εσωτερική ασφάλεια.

2.-Η ανακοίνωση της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  να χρηματοδοτήσει  την κατασκευή του αγωγού East-Med, αποτελεί τεράστιας σημασίας γεωπολιτική εξέλιξη καθόσον είναι ένα μεγάλο  έργο μεταφοράς  φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ  και της Κύπρου προς την Κρήτη, όπου εκεί θα συμπληρώνεται με τα, πιθανά,  κοιτάσματα που ευρίσκονται νότια, νότιο-δυτικά της Κρήτης και μέσω της δυτικής Ελλάδας θα καταλήγει στην Ευρώπη. Πρόκειται για ένα  ιδιαίτερα δαπανηρό έργο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα είναι υποθαλάσσιο, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι παρακάμπτει την Τουρκία. Το ότι η Ε.Ε. έκρινε τον αγωγό οικονομικά βιώσιμο, σημαίνει ότι και τα κοιτάσματα στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης είναι μεγάλα και ικανά να τον συντηρήσουν. Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι μία από τις πετρελαϊκές εταιρείες που αγόρασαν τα δεδομένα των ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν το 2013, είναι και η Exxon-Mobil.

3.-Η απροθυμία της να ενστερνιστεί τις αρχές του διεθνούς δικαίου και να συμμετάσχει στις  συνεργασίες που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή της νότιο-ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου, Ισραήλ, Κύπρου και  Ιορδανίας, που τελούν υπό τις «ευλογίες» των μεγάλων δυνάμεων. Η επένδυση των 600 περίπου εκατομμυρίων δολαρίων που πραγματοποίησε για την αγορά και ενοικίαση πλοίου και γεωτρύπανου ερευνών αντίστοιχα, δείχνει την πρόθεση της να κινηθεί παραβατικά στην περιοχή της νότιο-ανατολικής Μεσογείου.

4.-Η  πιθανή σύναψη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των δυο χωρών, θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών της υδάτων στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης. Αν η Τουρκία δεν είχε τορπιλίσει τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας του 2009 τέτοιου είδους εκκρεμότητες  θα είχαν διευθετηθεί από τότε. Στον αντίποδα η διαφαινόμενη συμφωνία με την Αίγυπτο θα προσδιορίσει την Α.Ο.Ζ μεταξύ των δύο χωρών. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την ήδη έτοιμη συμφωνία με την Κύπρο θα επιτρέψουν την κατάθεση στον Ο.Η.Ε γεωγραφικών συντεταγμένων οριοθέτησης των ζωνών.

5.-Η διεύρυνση των οικονομικών συμφερόντων  μεγάλων χωρών στην κυπριακή Α.Ο.Ζ  και η εγκατάσταση, στα θαλάσσια οικόπεδα των ενεργειακών τους κολοσσών, που μαζί με τα γεωτρύπανα φέρνουν και πολεμικά πλοία για την προστασία τους,  περιορίζει σημαντικά τις ενέργειες που θα ήθελε να δρομολογήσει στο θαλάσσιο χώρο μιας μικρής χώρας. 

Πιθανότατα η ένταση αυτή θα συνεχιστεί καθόσον ο κ. Ερντογάν με την πολιτική του  μεγαλοϊδεατισμού προσπαθεί να συσπειρώσει μεγάλες μάζες της τουρκικής κοινωνίας, που ασφυκτιούν κάτω από ένα ανελεύθερο καθεστώς, να αντιπαρέλθει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης των κεμαλιστών και να δικαιολογήσει τον μεγάλο αριθμό νεκρών που θα έχει η χώρα, αφού ενεπλάκη   σε μια πολεμική κατάσταση στα νότια σύνορα με τη Συρία η οποία δεν θα τελειώσει σύντομα.

Η Ελλάδα πρέπει μέσα σε κλίμα πολιτικής συνεννόησης να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα την τουρκική θρασύτητα, εξωτερική πολιτική και άμυνα είναι τα πεδία που δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια διαφορών. Η επίδειξη αποφασιστικότητας απέναντι στην Τουρκία πρέπει να είναι το πρώτο μας μέλημα, που σε συνδυασμό με μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, πρακτικές ενίσχυσης της οικονομίας  και επιλεκτικές αμυντικές δαπάνες θα μπορέσουν να μας κρατήσουν όρθιους. Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων θα φέρει σοβαρά έσοδα στο κράτος, αυτό όμως προϋποθέτει και τη δυνατότητα προστασίας τους. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ