21.11.2014 12:57

Απαράδεκτη και αντιδεοντολογική η απόφαση για την ίδρυση Προπτυχιακού Τμήματος Τουρισμού του Πανεπιστήμιου Αιγαίου εκτός Χίου

Ως κεραυνός εν αιθρία έφθασε η είδηση της ίδρυσης προπτυχιακού τμήματος τουρισμού, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Ρόδο αντί της Χίου.
        Η αιφνίδια αυτή και απροειδοποίητη Απόφαση της Συγκλήτου, η οποία υλοποιείται έπειτα από εισήγηση του αρμοδίου Υπουργού Παιδείας, ξένισε τον κόσμο όχι μόνο της Χίου αλλά και γενικότερα, για τον τρόπο σκέψης και εκτέλεσης Αποφάσεων που, ως φαίνεται, έχουν υπόβαθρο καθαρά πολιτικού χαρακτήρα.
        Ασφαλώς και η τοπική κοινωνία της Ρόδου μπορεί να διεκδικεί πλείστα όσα περί τον τουρισμό, ως εξέχον τουριστικός τόπος, όμως εδώ δεν τίθεται ζήτημα τουρισμού αλλά παιδείας.
        Όπως είναι γνωστό, «ανάγκη ιατρού έχουν οι ασθενείς και όχι οι υγιείς»,, κατά παρόμοιο τρόπο ιδρύεις ανάλογες δομές δράσης σε περιοχές όπου θέλεις να επιτύχεις ανάπτυξη, όχι εκεί που την έχεις ήδη επιτύχει.
        Κάποιοι μίλησαν για ύπαρξη υποδομών στη Ρόδο. Πιθανόν. Όμως, τις όποιες υποδομές δημιουργεί το κράτος. Κατά παρόμοιο τρόπο, όφειλε να τις δημιουργήσει εδώ. Δίχως καμία αμφιβολία η τοπική κοινωνία της Χίου έχει προσφέρει τόσα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου όσα κανείς άλλος σε άλλο τόπο, τουλάχιστον σε επίπεδο Αιγαίου. Και εξηγούμαι:
        1) Η Πολιτεία δώρισε στο Πανεπιστήμιο ολόκληρο το κτίριο του πρώην «Μιχάλειου» Ορφανοτροφείου, για τη στέγασή του, κτήριο μέγιστης αξίας που κατασκευάστηκε χάρη στη συνδρομή οικογένειας Χίων ευπατρίδων.
        2) Ο Δήμος Χίου διέθεσε δωρεάν ένα ολόκληρο διώροφο κτήριο πλησίον του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού και της Βιβλιοθήκης «Κοραής», ανήκον στην πρώην Σχολική Εφορεία του Δήμου, επίσης για τη στέγαση τμήματος σπουδών του Πανεπιστημίου.
        3) Το Ιερό Τάγμα Αγίου Παντελεήμονος Λιβαδίων (ίδρυμα του μακαριστού Μητροπολίτου Παντελεήμονος Φωστίνη) δώρισε αφενός στην Αθήνα ένα πενταόροφο κτίριο για τη στέγαση των διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (στην οδό Βουλγαροκτόνου 30) αφετέρου μια μεγάλη οικοπεδική έκταση στην περιοχή «Τάγμα- Λιβάδια» Χίου για την ανέγερση των φοιτητικών κατοικιών-ξενώνων όπου διαμένουν πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου.
        4) Οικογένειες Χίων ευπατρίδων αγόρασαν -προ δεκαετίας περίπου- και δώρισαν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μια τεράστιας αξίας περιουσία, τα πρώην «Ταμπάκικα- Βυρσοδεψεία» με το σκεπτικό ότι θα ανεγερθούν εκεί Πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις. Μάλιστα, υπήρχαν έτοιμες μελέτες που καταδείκνυαν την επιτυχία του εγχειρήματος βάσει των οποίων πείσθηκαν οι δωρητές να προβούν στην εκατομμυρίων Ευρώ αγορά και διάθεσή τους στο Πανεπιστήμιο.
        Αυτά όλα έγιναν με την προϋπόθεση ότι η Χίος θα γίνει Πανεπιστημιακός τόπος και ότι όλα αυτά θα λάβουν σάρκα και οστά.
        Σήμερα, ποια είναι η αντιμετώπιση της Πολιτείας έναντι της Χίου και της Πανεπιστημιακής κοινότητας της Χίου, «Αντί του μάννα χολή»…! Και ποια η αντιμετώπιση των ανθρώπων που διέθεσαν εξ ιδίων εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ- εκατομμύρια Ευρώ για να αγοράσουν και να διαθέσουν την περιουσία αυτή στην ελληνική πολιτεία; Έτσι αντιμετωπίζονται; Έτσι τιμώνται οι ευεργέτες;
        Ωστόσο, επειδή – επαναλαμβάνω– το θέμα είναι αμιγώς πολιτικό και όλα εξαρτώνται και από τη σχετική εισήγηση του αρμοδίου Υπουργού (βλέπε νυν Λοβέρδος), θεωρώ σκόπιμο να αντιδράσουν δυναμικά όλοι οι τοπικοί φορείς και να μη μείνουμε μόνο σε επίπεδο διαμαρτυρίας μέσω επιστολών και ψηφισμάτων. Να αντιδράσουν οι τοπικοί Βουλευτές (ο δε χιώτης Υφυπουργός κ. Μηταράκης τώρα οφείλει να επιδείξει την αγάπη και το ενδιαφέρον του για τη Χίο, εάν καταφέρει την αναστροφή των πραγμάτων), η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (διότι χάνει μια
 -τεράστιας σημασίας- Πανεπιστημιακή δομή από τα γεωγραφικά της όρια), ο Δήμος, η Ιερά Μητρόπολις, συλλογικοί φορείς και παραγωγικές τάξεις, κλπ.
        Έχουμε υποχρέωση τόσο στον τόπο μας, όσο και στα παιδιά μας, αλλά και σε εκείνους που αγωνίστηκαν τη δεκαετία του ΄80 να ιδρυθεί εδώ το Πανεπιστήμιο που, ευεργέτησε και ανέδειξε έτι περαιτέρω το νησί της μαστίχας και των γιασεμιών, τη ναυτομάνα του Αιγαίου Αρχιπελάγους, μαρτυρική και αιματοβαμμένη Χίο μας.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ