Του Παύλου Καλογεράκη
Η 9η Μαΐου είναι μια σημαντικότατη ιστορική ημέρα ορόσημο για την Ευρώπη. Τουλάχιστον για το μεγαλύτερο τμήμα της. Στις 9 Μαΐου 1945 τελείωσε ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος με την συνθηκολόγηση της Γερμανίας, αλλά και στις 9 Μαΐου 1950 εκφωνήθηκε η ιστορική ομιλία του Ρομπέρ Σουμάν για την ανάγκη δημιουργίας και αποδοχής των βασικών Αρχών συνεργασίας των ευρωπαϊκών λαών, προκειμένου να μην ξαναζήσουν την φρίκη του πολέμου.
Από τότε, 75 χρόνια τώρα, εκτός κάποιων εξαιρέσεων οι οποίες βέβαια ήταν τραγικές, όπως ο δικός μας εμφύλιος και η Γιουγκοσλαβία την δεκαετία του '90, ζούμε μια ανεπανάληπτη ως προς την ποιότητα και τα αποτελέσματά της, ειρήνη. Μία ειρήνη που τέτοια δεν έζησε ποτέ η τυραννισμένη από τους πολέμους στο διάβα των αιώνων Ευρώπη! Βέβαια, χρειαζόταν και οι συνθήκες των Παρισίων (18 Απριλίου 1951) και της Ρώμης (25 Μαρτίου 1957) για να γίνει αυτή η Ένωση (ΕΟΚ) μια σταθερή και αρκετά ισχυρή οντότητα με την μορφή της Κοινής Αγοράς.
Οι «πατέρες της Ευρώπης» Ρομπέρ Σουμάν, Ζαν Μονέ, Κόνραντ Αντενάουερ και Αρσίντ ντε Γκάσπαρι, θεμελίωσαν αυτό το υπέροχο πολιτικό δημιούργημα του 20ου αιώνα και στο οποίο εξ αρχής εντάχθηκαν οι 6 χώρες. Δεν είναι τυχαίο που όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες (27 σήμερα) στριμωχνόταν στον προθάλαμο της αναμονής, για να τους επιτραπεί η είσοδος. Έγινε αμέσως αντιληπτό ότι όσο δυνατός και εάν είσαι ως κράτος, η πολιτική, οικονομική, στρατιωτική και πολιτιστική στήριξη είναι αναγκαία και αναντικατάστατη.
Βέβαια, ποτέ δεν έλειψαν οι διεθνιστές, οι στρατοκράτες, οι αναθεωρητές και πάνω απ' όλα οι λαϊκιστές πολιτικοί, εντός και εκτός Ευρώπης, οι οποίοι υπέσκαπταν όπως και σήμερα υποσκάπτουν τα θεμέλια και τις Αρχές αυτού του πολιτικού οικοδομήματος, προς ίδιον – απερίσκεπτο - κρατικό, θα μπορούσα να πω ακόμα και προσωπικό, όφελος. Τα εφήμερα σλόγκαν, τα συνθήματα και τα διάφορα αντιευρωπαϊκά τσιτάτα σε πολλά από τα κράτη μέλη, τα οποία ποτέ δεν έλειψαν, ήταν και είναι καρφιά στην καρδιά και τους πνεύμονες της Ευρώπης…
Όμως, το πολιτικό αυτό όραμα ρίζωσε διότι οι λαοί που είχαν υποφέρει από την φρίκη, τις κακουχίες και τα ανείπωτα αποτελέσματα των δύο παγκοσμίων πολέμων, στήριξαν στα κράτη τους τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα επί σειρά δεκαετιών και έτσι απομόνωσαν τις φωνές της αντίρρησης και του δήθεν διεθνισμού. Όχι μόνο οι ίδιοι είχαν ζήσει την φρίκη του πολέμου και της απώλειας, αλλά και τα παιδιά τους – η επόμενη γενιά - είχαν καθημερινά μπροστά τους, ως ζωντανά παραδείγματα αυτής της φρίκης, τους σακάτηδες πατεράδες και τις ορφανές από κούνια μανάδες τους. Χώρια την πείνα! Ίσως για αυτό, σε αντίθεση, οι σημερινοί νεανίσκοι και νεανίδες που δεν έχουν τέτοια ζωντανά παραδείγματα και έχουν ζήσει μόνο την άνεση του βουτύρου στο πρωινό τους, έχουν την πολυτέλεια να «πειραματίζονται» με κάθε είδους πολιτικές ακρότητες!
Την αξία αυτού του πολιτικού οικοδομήματος, το οποίο για την Ελλάδα είναι αναντίρρητα μια κιβωτός πολιτικής και οικονομικής ασφάλειας, δείχνει το γεγονός πως όταν το σιδηρούν παραπέτασμα γκρεμίστηκε σαν χάρτινο παιχνίδι, όλες οι χώρες της Ευρώπης που ήταν καταπιεσμένες από μια δικτατορία φτώχειας, ασμένως ζήτησαν την αποδοχή της εισόδου τους. Όπως εξάλλου ισχύει και σήμερα με τις υπόλοιπες προς ένταξη χώρες! Επίσης, μια άλλη απόδειξη της αξίας και χρησιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η δημιουργία της συμφωνίας των BRICS. Είναι φανερό ότι δεν το πράττουν μόνο ως αντιπερισπασμό αλλά διότι καταδεικνύεται η ανάγκη πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας των λαών.
Ένας τομέας τον οποίον έζησα προσωπικά στην πράξη σε όλη του σχεδόν την έκταση όχι μόνο στην θεωρητική του μορφή αλλά και τις εφαρμογές του, είναι αυτός της εκπαίδευσης και των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η Ευρώπη αποτελεί τον υπέροχο ενιαίο χώρο επιστημονικής δημιουργίας και την μεγάλη ανεπανάληπτη ευκαιρία παιδαγωγικής κινητικότητας εκπαιδευτικών και μαθητών. Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές και φοιτητές είχαν και έχουν την δυνατότητα να εκπαιδευτούν και να σπουδάσουν σε κάθε είδους ευρωπαϊκά ιδρύματα. Μια ανεπανάληπτη συγκινητική εμπειρία ήταν για μένα η χαρά και η συνακόλουθη ευγνωμοσύνη των μαθητών μου όταν υλοποιούσαμε εκπαιδευτικά προγράμματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες!
Κάνουν τραγικό λάθος μερικοί σημερινοί (λαϊκίζοντες) πολιτικοί ηγέτες (ημεδαποί και αλλοδαποί) οι οποίοι βλέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο από την συμφεροντολογική πλευρά της, επηρεασμένοι και από τα πανίσχυρα οικονομικά trusts και δημιουργούν προσκόμματα στην λειτουργία της, ακολουθώντας τις ανιστόρητες και απληροφόρητες ασυνάρτητες κραυγές των συμπολιτών τους.
Στο δύσκολο σταυροδρόμι που βρισκόμαστε σήμερα ως Ευρωπαϊκή Ένωση, η ελπίδα και η ευχή των ευρωπαϊκών λαών, όπως όλοι δηλώνουν, είναι το να αποτινάξει την κηδεμονία και να αντιμετωπίσει – επί τέλους - την ενηλικίωσή της με αυτοπεποίθηση ισχύος και συμπερίληψη δημιουργικών ιδεών και λαών. Το μεγάλο ζητούμενο είναι οι δυναμικοί και συνετοί ηγέτες σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.