16.1.2013 17:05

Το πρώτο ελληνικό αθλητικό σωματείο χιακής έμπνευσης

Ο Όμιλος των Ερετών ιδρύεται με βασιλικό διάταγμα το 1885, έχει αντικείμενο την κωπηλασία και εμπνευστή τον Ελληνογάλλο, χιακής καταγωγής, ιατρό και δήμαρχο της πόλης του Πειραιά Παύλο Δαμαλά.

 Ανάμεσα στα ονόματα των 51 ιδρυτικών μελών του Ομίλου των Ερετών συναντά κανείς αρκετά χιώτικα ονόματα, πολλά επίλεκτα μέλη της παλαιάς πειραϊκής κοινωνίας, αλλά και τον αντίπαλο του Δαμαλά, επίσης Χιώτη, Δημοσθένη Ομηρίδη-Σκυλίτση, από τον οποίο και έχασε τη δημαρχία του Πειραιά το 1907.

Ο Παύλος Δαμαλάς είχε νυμφευθεί τη θυγατέρα του Λουκά Ράλλη, δημάρχου Ερμούπολης και Πειραιά και ήταν πατέρας του Ιακώβου Δαμαλά, ηθοποιού και συζύγου της Σάρας Μπερνάρ.

Ο Όμιλος των Ερετών

Η σκέψη του Παύλου Δαμαλά και των συνιδρυτών του για την ίδρυση στην Ελλάδα του πρώτου αθλητικού σωματείου, χρειάσθηκε μακρές συζητήσεις και ενέργειες για να πραγματοποιηθεί. Γι’  αυτό μπορεί να  θεωρήσει κανείς ότι η απόφαση για την ίδρυση του πρώτου αθλητικού σωματείου οριστικοποιήθηκε το 1884. Μήνες θα χρειάστηκαν για την σύγκλιση ιδρυτικής συνέλευσης, ψήφιση καταστατικού, καθαρογραφή και υποβολή πρακτικών στις αρχές, αίτηση για έγκριση, διαβίβαση από τις διάφορες αρχές μέχρι τον Υπουργό των Εσωτερικών και από εκεί στα Ανάκτορα.

Επειδή η έγκριση του καταστατικού έγινε με Βασιλικό Διάταγμα στις 15 Ιουνίου 1885, πρέπει η ιδρυτική συνέλευση να προγήθηκε την ίδια ή την προηγούμενη χρονιά με ιδρυτές γνωστούς Πειραιώτες .

Εκτός από αυτούς συμμετείχαν στον Όμιλο ο μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλέξανδρος  Ζαΐμης και ο αρχιστράτηγος της Μ. Ασίας Γ. Χατζηανέστης.

Οι πρώτες εγκαταστάσεις του Ομίλου Ερετών (αρχικά Ομίλου Ερετών Φαλήρου) έγιναν στην τότε γωνία του Φαληρικού Όρμου, κάτω από την Καστέλα, στα όρια του Φαλήρου με τον Πειραιά.

Το 1888 αποφασίστηκε η μεταφορά των εγκαταστάσεων από το κέντρο του Πειραιά, στο Πασαλιμάνι.

Μέχρι σήμερα η προσφορά του  Ομίλου Ερετών συνεχίζεται αδιάλειπτα προς την ελληνική Κωπηλασία με πολλές επιτυχίες και διακρίσεις σε εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πριν 2 ημέρες

SUPER FALL OFFERS στα Entos